8 Ιουν 2023

Γιώργος Λακόπουλος: Γιατί, ρε γαμώτο, τόσοι πολλοί δεν καταλαβαίνουν τι θα συμβεί στη χώρα…


 Στον κύκλο των εκλογικών αποτελεσμάτων της ελληνικής Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ το φαινόμενο να πάρει το πρώτο κόμμα – που είχε μάλιστα στην πλάτη του μια τετραετία κακοδιοίκησης με σήψη, διαφθορά, σκάνδαλα, αντικοινωνικές πολιτικές – διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο.

Εκτός από τις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Αλλά τότε υπήρχαν ισχυροί λόγοι για τη σαρωτική επικράτηση του Καραμανλή. Αμέσως μετά το πολιτικό σύστημα ισορρόπησε και διατηρήθηκε έτσι, ακόμη και όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 σάρωνε τα πάντα.

Στις -τεχνικά άψογες- εκλογές της 21η Μαΐου 2023 τι ήταν αυτό που έδωσε στον Μητσοτάκη– τον «χειρότερο πρωθυπουργό από το 1974»- διπλάσιο ποσοστό από τον Τσίπρα;
Και στο παρελθόν έπαιρνε το πρώτο κόμμα πάνω από 40%. Αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούσε τις δυνάμεις που απαιτεί ο ρόλος του- για να λειτουργήσει αποτελεσματικά στις συνθήκες του δικομματισμού που καθιέρωσε η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία.

Γιατί αυτή η συνθήκη βαίνει προς ανατροπή με τη διαμόρφωση μονοκομματικού συστήματος- χάριν της «σταθερότητας» που ωστόσο θυμίζει τα αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα του Μάιου του 2012, όταν τα δυο πρώτα κόμματα πήραν κάτω από 20%;

Ούτε μεγάλος πολιτικός θεωρείται από κανέναν ο Μητσοτάκης, ούτε ο απολογισμός του δικαιολογεί τη διπλάσια ισχύ του από τον δεύτερο. Δεν εξηγείται ότι πήρε διπλάσιο ποσοστό από το δεύτερο κόμμα, ούτε καν από τη διαπίστωση ότι για πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση η Δεξιά στο σύνολό της αθροίζει περισσότερες δυνάμεις από τη Δημοκρατική Παράταξη.

Κάποιοι προβάλουν ότι η ΝΔ απλώς «υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών με επικοινωνιακές τεχνικές» και άλλοι «δεν νίκησε ο Μητσοτάκης , αλλά ηττήθηκε ο Τσίπρας». Πολύ επιδερμικά ακούγονται. Αν εξαιρεθούν οι ανοησίες της μητσοτακικής προπαγάνδας για «επιβράβευση», το αποτέλεσμα, χρήζει ερμηνείας- κατά κοινωνική ομάδα και περιοχή: Γιατί υπερψηφίσθηκε η Δεξιά του Μητσοτάκη εκεί που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, εξ αιτίας της-και πόσο πιθανό είναι να επικυρωθεί στις 25 Ιουνίου;

Η αλήθεια είναι ότι στην προεκλογική διαδικασία του Μαΐου ο Τσίπρας , δεν είχε πειστική κυβερνώσα ομάδα δίπλα του για να εκτοπίσουν τους δακτυλοδεικτούμενους του Μητσοτάκη. Αλλά κατέθεσε ενδιαφέρον φιλολαϊκό πρόγραμμα:

  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% , μηδενικό συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης , αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, φορολόγηση των υπερκερδών των κλπ
    Γιατί αυτό δεν απέδωσε, όταν όλα τα πραγματικά στοιχεία ήταν σε βάρος του Μητσοτάκη; Όλα όμως.
  • Σύμφωνα με τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 82% των Ελλήνων δηλώνει πως δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του και το 85% είναι πλήρως δυσαρεστημένο από τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια.
  • Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές.
  • Σύμφωνα με το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων επτά στους δέκα Έλληνες έχουν στην τράπεζα λιγότερα από χίλια ευρώ.
  • Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία αυτή την περίοδο είναι αναρτημένοι 190.000 πλειστηριασμοί, για εκποιήσεις πρώτη κατοικίας από Funds και διαχειριστές, που αγοράσαν κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες .
  • Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Αλέκος Παπαδόπουλος- εμπλέκοντας κακώς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - η τρέχουσα εικόνα της οικονομίας σε αριθμούς είναι δραματική. Η κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, ενώ οδηγεί σε νέα χρεοκοπία.
  • Σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη, η «ανάπτυξη» που επικαλείται ο Μητσοτάκης είναι ψευδής και κούφια.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ στα τέλη του 2019 απασχολούνταν ήταν 108.000 γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό Προσωπικό, και τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν μόλις 84.000, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες για περίθαλψη έφτασαν στο 35% .

Σύμφωνα με εγχώριες και διεθνείς πηγές – μεταξύ τους ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση- η διαχείριση Μητσοτάκη είχε οικτρά αποτελέσματα: η αγοραστική αξία του εισοδήματος μειώθηκε κατά 40% , οι έμμεσοι φόροι, αυξήθηκαν 4,5 δισ. ευρώ κατ έτος, το έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών εκτινάχθηκε στο 10% .

Το πλαστό πέπλο ευημερίας , που επικαλείται η κυβέρνηση και αφορά μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού- κατά τις έρευνες- και σκίζεται δια γυμνού οφθαλμού: όποιος μπαίνει σε νοσοκομείο και σε σούπερ μάρκετ, όποιος έχει παιδί στο σχολείο ή διατηρεί μικρομεσαία επιχείρηση το βλέπει .

Επιπρόσθετα κατά το Ευρωβαρόμετρο το 71% είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα και το 76% δυσφορεί μα την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Κατά την εμπειρική παρατήρηση η οικογενειοκρατία, ο κομματισμός η φαυλότητα, οι θεσμικές εκτροπές βγάζουν μάτι.
Ο διεθνής διασυρμός της χώρας είναι καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων εφημερίδων Ευρώπης και ΗΠΑ και οι έλεγχοι διεθνών οργανισμών για παραβιάσεις εντείνονται

Κι όμως με αυτά τα αρνητικά δεδομένα η ΝΔ αύξησε το εκλογικό ποσοστό της και ο ΣΥΡΙΖΑ συνετρίβη- με νταμπλ- σκορ. Οι ψηφοφόροι πείσθηκαν ότι ο Τσίπρας απειλεί αυτά που δεν έχουν και ο Μητσοτάκης εγγυάται όσα δεν πρόκειται να αποκτήσουν.

Είναι φανερό ότι το αποτέλεσμα προέκυψε από χονδροειδή παραπλάνηση του εκλογικού σώματος. Το πολιτικό μάρκετινγκ υπερίσχυσε της πολιτικής και η εκλογική εικόνα αλλοιώθηκε . Όχι γιατί δεν ψήφισαν οι πολίτες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ- υπήρχαν λόγοι. Αλλά γιατί ψήφισαν υπέρ του Μητσοτάκη, ενώ δεν υπήρχαν λόγοι.

Πρόκειται για υφαρπαγή της ψήφου με επικοινωνιακές τεχνικές. Αλλά αυτά στην πολιτική δεν απαγορεύονται. Αντίθετα, με αφετηρία της αμερικανική πολιτική σκηνή εντείνονται. Οι επεμβάσεις στο συλλογικό υποσυνείδητο γίνονται όλο και πιο επιστημονικές – και καταλυτικές.

Ο Μητσοτάκης απλώς πρόσθεσε και κάτι απεχθές: τις παρακολουθήσεις αντιπάλων υπουργών, στρατηγών και… συγγενών του. Και του βγήκε.

Εδώ κάτι συμβαίνει. Ειδικά αν το δει κάνεις το αποτέλεσμα στις λεπτομέρειές του, με τη ΝΔ να επικρατεί στις λαϊκές περιοχές, στη νεολαία, σε νομούς, όπου η πολιτική της καταγγέλλεται διαρκώς.

Ενίοτε το εκλογικό σώμα έχει δύο μέτρα και δυο σταθμά. Αλλά τα λάθη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν την πτώση του, δεν δικαιολογούν κοινωνικά και πολιτικά την άνοδο της ΝΔ της οποίας η ηγεσία δεν έκανε απλώς λάθη, αλλά εγκλήματα. Όπως είναι οι υποκλοπές, η συγκάλυψη, εγκλήματα όπως είναι τα σκάνδαλα, όχι μόνο του παρόντος της αλλά και τους παρελθόντος.

Τι δεν ελήφθη υπόψη από τους ψηφοφόρους και έδωσαν τη εμπιστοσύνη τους σε ένα σύστημα Εξουσίας που μόνο σεβασμό δεν έδειξε τους πολίτες, στο δημόσιο χρήμα, στους θεσμούς και στην ευρωπαϊκή υπόσταση της χώρας;

Αρκεί ως εξήγηση ότι «ο Μητσοτάκης μοίρασε λεφτά»; Και μπορεί αυτό να του διασφαλίζει πλήρη επικυριαρχία και στην επόμενη τετραετία– που δεν θα υπάρχουν λεφτά;
Το θέμα δεν είναι ότι θα συνεχίσει να κυβερνάει – καλώς θα συμβεί αν πάρει λαϊκή εντολή-την οποία μάλιστα εκβιάζει και με …τρίτες εκλογές, αυγουστιάτικα! Σαν να είναι μονόδρομος η επικυριαρχία του.
Και άλλοι Πρωθυπουργοί κέρδισαν δεύτερη τετραετία και πάντα απέβη καταστροφική για τη χώρα. Εδώ όμως πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο: τι θα συμβεί αν από τις εκλογές του Ιουνίου δεν προκύψει ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση;

Μέχρι που θα φτάσει ο – εκδηλωθείς- αυταρχισμός και η ασυδοσία του Μητσοτάκη χωρίς υποχρέωση λογοδοσίας ; Πόσο θα κοστίσεις στην κοινωνία, στη δημοκρατική τάξη, στην εθνική ακεραιότητα, στο μέλλον των νέων ανθρώπων και στο… κρατικό ταμείο;
Η πρόβλεψη είναι ανατριχιαστική : όλες οι εξουσίες θα περάσουν στα χέρια μιας οικογένειας που θα ελέγχει, την οικονομία, τα ΜΜΕ, τη Βουλή, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, το τραπεζικό σύστημα, τη ροή του χρήματος, τις χρηματοδοτήσεις και …ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αν έτσι εξελιχθούν τελικά τα πράγματα, θα πρόκειται για τερατούργημα. Σε καμία άλλη κοινοτική χώρα δεν υπάρχει μονομερής κίνηση του εκκρεμούς της εξουσίας προς έναν πολιτικό που θα το εκλάβει ως λευκή επιταγή και θα κλιμακώσει την αυθαιρεσία και την αλαζονική συμπεριφορά του- με καθεστωτικές επιδιώξεις..

Αυτό θέλει πράγματι η ελληνική κοινωνία; Κυβέρνηση χωρίς θεσμικά αντίβαρα; Αν οι ψηφοφόροι κρίνουν ότι πρέπει να παραμείνει ο Μητσοτάκης ας του δώσουν την εντολή να συνεχίσει.

Αλλά θα είναι εγκληματικό για τη χώρα , αν οι πολίτες που αυτοτοποθετούνται στη Δημοκρατική παράταξη, διασπείρουν την αντιδεξιά ψήφο σε μικρομεγαλισμούς και κενοδοξίες και δεν διαμορφώσουν στις 25 Ιουνίου και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.

https://www.ieidiseis.gr/

(Ο Γιώργος Λακόπουλος είναι δημοσιογράφος)