6 Ιουν 2023

Άρχισε ο προεκλογικός «πόλεμος των φόρων»


 Αν και κάπως αργά στο πλαίσιο της πολύ μακράς προεκλογικής περιόδου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να αποφάσισαν να συγκρουστούν για κάτι που έχει πραγματική σημασία για τους πολίτες, δηλαδή, για τη φορολογική πολιτική.

Η αφορμή για τη νέα αυτή – άκρως ενδιαφέρουσα, πρέπει να παραδεχθεί κάποιος – αντιπαράθεση άρχισε με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες αφορούσαν σε τρεις βασικές πτυχές της φορολογικής πολιτικής: την έκτακτη φορολόγηση επιχειρήσεων που είχαν συγκυριακά, μεν, αλλά υπερβολικά υψηλά υπερκέρδη, τη φορολόγηση των εταιρικών μερισμάτων και τη μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά είδη (τρόφιμα, καύσιμα, κ.λπ.), δεδομένου ότι σε αυτά τα προϊόντα οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται ακάθεκτες, παρά τη μείωση του Γενικού Δείκτη Τιμών.

Δεδομένου ότι αντίστοιχες θέσεις εκφράζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του (τουλάχιστον αυτό που γνωρίζαμε μέχρι την κάλπη της 21ης Μαΐου), όπως είναι φυσικό η ΝΔ βρήκε άλλη μια ευκαιρία να εξαπολύσει, διά στόματος του εκπροσώπου της, Άκη Σκέρτσου, πολλαπλή επίθεση στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, στη λογική ότι «αποκαλύπτουν επιτέλους την κοινή τους ψυχή στην πορεία για να αποκτήσουν και κοινή “σάρκα”. […] Τάζουν μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα, χωρίς να λένε ποιους φόρους θα αυξήσουν σε μόνιμη βάση για να καλύψουν το κενό 3,5 δισ. ευρώ που θα προκύψει στα δημόσια έσοδα, ώστε να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας».

Μάλιστα, σε δήλωσή του ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, ο Άκης Σκέρτσος σημείωσε ότι «οι μόνιμες περικοπές φόρων απαιτούν μόνιμα ισοδύναμα -και όχι έκτακτα- δημοσιονομικά αντίμετρα. Συνεπώς, αναμένουμε να μας πουν ποιους φόρους θα αυξήσουν για να εξασφαλίσουν 3,5 δισ. ευρώ έσοδα σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, δεν μας εξηγούν γιατί στη Ισπανία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Σάντσεζ που δοκίμασε το ίδιο μέτρο μείωσης του ΦΠΑ, η μείωση αυτή δεν έφτασε στις τιμές καταναλωτή και ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να τρέχει με υψηλότερο ρυθμό από την Ελλάδα».

Επίσης, σε αναρτήσεις του στα social media, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε μια «θεωρία» που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του κόμματος, ότι, δηλαδή, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα ευνοεί τους πιο πλούσιους και, ταυτόχρονα, «ανοίγει τρύπα» στα φορολογικά έσοδα, μειώνοντας τον δημοσιονομικό χώρο για παρεμβάσεις ελάφρυνσης των πιο ευάλωτων, αλλά και για «να χρηματοδοτηθούν μόνιμες δαπάνες δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλειας».

Αφήνοντας στην άκρη τη «θεωρία» ότι η μείωση του ΦΠΑ ευνοεί τους πιο πλούσιους – η οποία «μπάζει νερά» από διάφορες πλευρές – η πραγματικότητα είναι μάλλον πιο απλή, όσον αφορά στους δισταγμούς της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ:

• Κατ’ αρχάς, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αποτελούν «σιγουράκι» για το Κράτος, σε αντίθεση με τα φορολογικά έσοδα από την άμεση φορολογία. Το έχει αναφέρει επανειλημμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα προχωρήσει μελλοντικά στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όταν θα υπάρξει… φορολογική συμμόρφωση των ελευθέρων επαγγελματιών.

• Kατά δεύτερον, έστω κι αν αποτελεί έμμεση παραδοχή αποτυχίας των ελεγκτικών μηχανισμών, όντως παρατηρείται πρόβλημα στην αποτύπωση της μείωσης του ΦΠΑ στην τελική τιμή ενός προϊόντος, κυρίως λόγω στρεβλώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

• Και σε τρίτο επίπεδο, δεδομένου ότι η Κομισιόν πλέον βάζει τέλος στα οριζόντια μέτρα ενισχύσεων κατά της ακρίβειας, ενδεχομένως η επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει μια ενδεχόμενη μείωση των έμμεσων φόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβραδυνόμενη, μεν, αλλά συνεχιζόμενη αύξηση τιμών σε πολλά προϊόντα βασικής κατανάλωσης.

Όπως και να’χει, πάντως, έχει ενδιαφέρον που έστω και σε αυτή την ύστερη φάση της προεκλογικής μάχης, η συζήτηση/αντιπαράθεση των κομμάτων γίνεται επί ουσιαστικού ζητήματος το οποίο απασχολεί τους πάντες ή, εν πάση περιπτώσει, τους περισσότερους εξ ημών.

https://www.topontiki.gr/