14 Ιουν 2023

Σεξιστικό παραλήρημα από υποψήφιο της Πλεύσης Ελευθερίας στη Μαγνησία

 


Πήγε να υπερασπιστεί τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις αρχηγικές αλλαγές που κάνει στις λίστες με τα ψηφοδέλτια, θέτοντας σε μη εκλόγιμες θέσεις πρόσωπα που πήραν περισσότερους σταυρούς στις εκλογές της 21ης Μαΐου, και τα έκανε χειρότερα ο.. υποψήφιος στη Μαγνησία με την Πλεύση Ελευθερίας Μαργαρίτης Πατσιαντάς.

Και τα έκανε χειρότερα αφού υπέπεσε σε σεξιστικό λόγο, που μας φέρνει σε εποχές περασμένων δεκαετιών, λέγοντας ότι «οι γυναίκες ψηφοφόροι μπαίνοντας στο παραβάν και μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα βάζουν τον σταυρό πρώτα στις γυναίκες που το όνομά τους είναι ψηλά». 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό astratv ο κ. Πατσιαντάς προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές της προέδρου του κόμματος λέγοντας ότι αυτό που κάνουμε είναι «και νόμιμο και ηθικό» και έκανε λόγο για θέμα αντιστροφής της πολιτικής ηθικής, αναφερόμενος στους καταγγέλλοντες.

Ο υποψήφιος είπε ότι αν μπαίναμε στη Βουλή στις 21 Μαΐου θα ήταν η πρόεδρος μας και επτά βουλευτίνες, «οι οποίες εξελέγησαν στις πρώτες θέσεις τυχαία».

Αναλύοντας το άκρως προβληματικό και σεξιστικό σκεπτικό του είπε: «Στα μεγάλα αστικά κόμματα οι γυναίκες υποψήφιες είναι επαγγελματικά πολιτικά στελέχη. Ανταγωνίζονται τους άντρες με τους ίδιους όρους και τα ίδια όπλα. Στα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, όπως το δικό μας, οι γυναίκες υποψήφιες έχουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα, ειδικά στις πρώτες εκλογές όταν πάνε να μπουν στη Βουλή, διότι οι γυναίκες ψηφοφόροι μπαίνοντας στο παραβάν και μη γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα βάζουν τον σταυρό πρώτα στις γυναίκες που το όνομά τους είναι ψηλά. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

«Ψηφίζουν γυναίκες», σχολίασε ο δημοσιογράφος για να συμφωνήσει και να επαναλάβει τη φράση ο υποψήφιος βουλευτής. «Οι γυναίκες λοιπόν τυχαία πήραν προβάδισμα σε αυτές τις συνθήκες» συνέχισε.

«Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να δημιουργήσουμε τη γυναικεία ποσόστωση στα ψηφοδέλτια. Είναι πλέον εκ του νόμου 40%. Οι γυναίκες μπαίνουν με δυσκολία, δυστυχώς, υποψήφιες σε κόμματα ριζοσπαστικά όπως το δικό μας. Δεν εκτίθενται εύκολα» είπε ακόμα. Και συνέχισε:  «Εμείς, λοιπόν, στην ανάγκη  να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτια με την αναγκαία γυναικεία ποσόστωση προτείνουμε υποψήφιες γυναίκες που έχουν όλη την καλοσύνη και τη διάθεση να μπουν και να συμβάλουν στον προεκλογικό αγώνα».

Τον ισχυρισμό του τον επανέλαβε και σε νέα ερώτηση απ' τη δημοσιογράφο της εκπομπής που τον κάλεσε να δικαιολογήσει γιατί αναφέρεται έτσι μόνο στις γυναίκες και εκείνος απάντησε πως «σε μεγάλο βαθμό πολλές γυναίκες ψηφοφόροι ψήφισαν κατά τύχη, μην γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, γιατί κατά κανόνα οι γυναίκες προτιμούν τις γυναίκες».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία χαρακτήρισε «άξια προσωπικότητα», ενώ για τον σύντροφό της, Διαμαντή Καραναστάση, τόνισε πως ήταν ιδρυτικό μέλος.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας 

Οι δηλώσεις του Μαργαρίτη Πατσιαντά προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, ο οποίος αναφέρει: 

«Ο εκλεκτός της κας Κωνσταντοπούλου Μαργαρίτης Πατσιαντάς, ο οποίος διορίστηκε από την ίδια στην πρώτη θέση του Ψηφοδελτίου στο Νομό Μαγνησίας, παρότι η τοπική κοινωνία τον εξέλεξε στην τρίτη θέση, προέβη σε ένα ακραίο σεξιστικό παραλήρημα, στη διάρκεια του οποίου μαθαίνουμε ότι:

  •  Δυστυχώς, υπάρχει ποσόστωση 40% φύλου στα ψηφοδέλτια
  •  Δυστυχώς, οι γυναίκες ψηφοφόροι συνηθίζουν να ψηφίζουν γυναίκες υποψήφιες και είναι τόσο ανώριμες που επιλέγουν με αλφαβητική σειρά
  • Δυστυχώς, αν δεν υπήρχαν δεύτερες εκλογές και η Πλεύση Ελευθερίας είχε μπει στη Βουλή, θα εκλέγονταν 8 γυναίκες
  • Οι γυναίκες, όταν δυστυχώς εκλέγονται, εκλέγονται τυχαία
  • Ευτυχώς, η Πάνσοφη Αρχηγός αποφάσισε να διορθώσει την Ψήφο του Λαού, τοποθετώντας τους ευνοούμενούς της στη θέση που την εξυπηρετεί, ακολουθώντας  την ‘παράδοση’ που ξεκίνησε ο Γλύξμπουργκ το ’65 επιμένοντας να πάρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο εκλεκτός του κ. Γαρουφαλιάς».

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας τονίζει ότι «η αλήθεια είναι πως, τόσο ωμό μισογυνικό λόγο, μπορεί να συναντήσει κάποιος, μόνο στις πιο ακραίες εκφράσεις της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Τα περισσότερα κόμματα του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, της νέας μοντέρνας ακροδεξιάς, τύπου Λεπέν , Μελόνι κλπ., συνηθίζουν να καλύπτουν τον μισογυνισμό τους, τουλάχιστον προεκλογικά. Για κάποιους όμως εδώ είναι ακόμη Βαλκάνια, γεγονός που τους κάνει να αποκαλύπτονται εύκολα».

«Ευτυχώς για τη χώρα και για τις γυναίκες υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο οποίος αύξησε την ποσόστωση  των γυναικών  τόσο σε όλα τα κομματικά του όργανα όσο και στα ψηφοδέλτιά του, σε όλη την επικράτεια, στο 50%, πιστός στις αρχές του για ισότιμη συμπερίληψη και συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.  Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου που θέλουν να γίνουμε μία βαλκανική ορμπανική ακροδεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει να θέλουμε να Γίνουμε Ευρώπη. Η Ευρώπη και η Αριστερά εξάλλου είναι γένους θηλυκού» σημειώνει καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.