5 Ιουν 2023

ΣΥΝΝΕΦΑ! «ΠΑΓΩΝΟΥΝ» τώρα οι τουριστικές κρατήσεις για τη χώρα μας...

Μοιάζουν λίγο με τον καιρό, οι πρώτες ημέρες της θερινής σεζόν του ελληνικού τουρισμού. Ναι μεν καλοκαίρι, όμως περισσεύουν οι συννεφιές και οι βροχές αν και έχουμε μπει στον Ιούνιο. Έτσι και ο ελληνικός τουρισμός, κυριαρχείται μεν από θετικές.. προσδοκίες για μια νέα χρονιά ρεκόρ, αλλά κάποια «σύννεφα» που καταγράφονται στην ατμόσφαιρα μετριάζουν λίγο τον ενθουσιασμό.

Το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, η ύφεση στη Γερμανία και η γενικότερη πορεία επιτοκίων και πληθωρισμού σε μεγάλες για την Ελλάδα αγορές αποτυπώνεται στο χαμηλό ρυθμό κρατήσεων που παρατηρείται ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς. Όπως ανέφεραν παράγοντες του τουρισμού στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αν και ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του χρόνου, τώρα παρατηρείται (με εξαίρεση κάποια εμβληματικά καταλύματα) ένα «σχετικό κράτημα».

Προβληματίζει ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων
Ένα προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων που στο σύνολο του είναι μεν αυξημένος κατά 2,5% την καλοκαιρινή περίοδο, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με το airdata-tracker του INSETE, όμως τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες «πηγές» τουριστικών αφίξεων στη χώρα μας, και συγκεκριμένα οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση θέσεων κατά 14,9%, 8,1%, 2,2% και 1,2% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι από τις πέντε χώρες «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού, μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζει μικρή αύξηση (3,8%) στις προσφερόμενες θέσεις. Επίσης από τα 24,34 εκατ. προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις που καταγράφει το air data του INSETE οι 15,2 εκατ. θέσεις προσφέρονται από τις πέντε προαναφερόμενες χώρες. Πρέπει πάντως να διευκρινισθεί ότι οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις είναι απολύτως ενδεικτικό μέγεθος και δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Επίσης το κενό που αφήνουν οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις καλύπτεται από άλλες χώρες και κυρίως το Ισραήλ (από 584,01 χιλιάδες το 2022 στις 953,6 χιλιάδες, αύξηση 63,3%), την Πολωνία (635 χιλιάδες , +27,5%), Ισπανία, (+27,8%), Κύπρος (+16,1%) κλ.π. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι προσφερόμενες θέσεις από τι ΗΠΑ φτάνουν τις 478.171 και είναι αυξημένες κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η παραπάνω εικόνα συνάδει με τις εκτιμήσεις έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commision -ETC), του περασμένου Μαρτίου την οποία πραγματοποίησε για μία ακόμη φορά η MINDHAUS του ομίλου VANDO. Σύμφωνα με αυτή περίπου το 72% των Ευρωπαίων, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 5% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο σκοπεύουν να ταξιδέψουν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να επηρεάζεται από μία μείωση της τάσης «revenge travel» που κυριάρχησε την πρώτη περίοδο μετά τον κορονοϊό.

Η έρευνα επισημαίνει ακόμη ότι το 30% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψουν διάστημα μεταξύ Απριλίου και Μαΐου (ποσό 6% υψηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα πέρυσι) ενώ το 40% θα ταξιδέψουν το διάστημα Ιούνιο-Ιούλιο και το 23% το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου ποσοστό μειωμένο 9% σε σύγκριση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Αυτή η αλλαγή στα εποχιακά ταξιδιωτικά μοτίβα με την πτώση των ταξιδιών την περίοδο του Αυγούστου και Σεπτεμβρίου να αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία των ταξιδιωτών να αποφύγουν προορισμού της εποχή της αιχμής, τονίζει η έρευνα.

Το αυξανόμενο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού, του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για ακραίες καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ευρωπαίων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023.
  
31 εκατομμύρια αφίξεις
Για κάποια σύννεφα στον ορίζοντα του ελληνικού τουρισμού έκανε λόγο και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης. «Προφανώς, τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά.

Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα», είπε ο κ. Παράσχης μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευση τους ΣΕΤΕ.

Τα δεδομένα ωστόσο που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος, πρόσθεσε.

Την ίδια αισιοδοξία εκφράζει και η Υπουργός Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα η οποία μιλώντας στην συνέλευση του ΣΕΤΕ τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός φέτος «οδεύει σε νέα άνοδο των μεγεθών του» και «αποτελεί την υπερδύναμη της ελληνικής οικονομίας», όπως τον χαρακτήρισ
ε.
Πηγή: ΟΤ