Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές και την επανεκλογή του.
Όπως αναφέρουν αιγυπτιακά ΜΜΕ, ο Ερντογάν «εξέφρασε την εκτίμησή του για αυτή την ευγενική χειρονομία του Προέδρου Σίσι».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Αχμέντ Φαχμί, είπε ότι οι δύο πρόεδροι «επιβεβαίωσαν το βάθος των ιστορικών δεσμών που τις συνδέουν».
Ο Φαχμί πρόσθεσε ακόμα ότι αποφάσισαν «να ξεκινήσουν άμεσα την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και να ανταλλάξουν πρεσβευτές».
Egypt Independend: Οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι ισχυρές
Η αιγυπτιακή εφημερίδα θυμίζει ότι τον Μάρτιο, ο τότε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ευχαριστήσει τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι για την επίσκεψή του στην Τουρκία και την ελπίδα του να συνεχίσουν να γίνονται επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σούκρι, ο Τσαβούσογλου είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του στην Αίγυπτο για τη βοήθεια που παρείχε μετά τον σεισμό στην Τουρκία, «η οποία αντανακλά την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών», όπως είχε σχολιάσει.
Χαρακτήρισε τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου ως «ιστορικές» με βάση την κοινή κουλτούρα, τονίζοντας: «Γι’ αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που φυσικά χρειάζεται βοήθεια και υποστήριξη από τους Προέδρους Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Η προσέγγιση αυτή των Τσαβούσογλου και Σούκρι, έγινε μετά από 11 χρόνια «απραξίας» στις επισκέψεις ΥΠΕΞ από τις δύο χώρες και από τότε, μέσα σε λιγότερες από 60 ημέρες, οι διμερείς διαφορές Τουρκίας και Αιγύπτου μπήκαν σε «αυλάκι» λύσης.
«Έργο» Μητσοτάκη
Η νέα αυτή προσέγγιση ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία, με άμεση μάλιστα αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών, δεν έρχεται τυχαία και δεν έρχεται χωρίς ευθύνη της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το Μαξίμου είχε επενδύσει πολλά στην Αίγυπτο και περίμενε από το Κάιρο να μεσολαβήσει στα ελληνοτουρκικά, «πατώντας» και στο γεγονός ότι τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο ζητήματα όπως η Συρία (με την Ελλάδα ανύπαρκτη διπλωματικά) και η Λιβύη (με ελληνικό διπλωματικό μπάχαλο), προκαλούσαν τριβές ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία.
Όμως, η αναβάθμιση των σχέσεων Καΐρου-Άγκυρας διαμορφώνει ένα εντελώς νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω των ενεργειακών.
Όσο η Ελλάδα υποτασσόταν τυφλά στις προσταγές της Δύσης, η οποία έχει τη δική της ατζέντα για την περιοχή, η Αθήνα δεν έβλεπε (ή δεν ήθελε να δει) τις τεκτονικές αλλαγές στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς (ειδικά μετά την έναρξη του σύγκρουσης στην Ουκρανία).
Και αυτό, την κατέστησε αναξιόπιστη συνομιλήτρια, η οποία συνεχώς έκανε άστοχες κινήσεις που δεν μπορούσαν καν να προστατεύσουν τα δικά της συμφέροντα, πόσο μάλλον τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής και των συμμάχων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ακόμα και στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, έμειναν εκτός οριοθέτησης -μετά από έντονες αιγυπτιακές πιέσεις και αιτιάσεις –όλες οι τουρκικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα σημεία εκείνα δηλαδή που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία κατά την Άγκυρα!
Και θυμηθείτε ότι στην μονομερή οριοθέτηση συνόρων που έκανε η Αίγυπτος με την Λιβύη, δεν πείραξε επ’ ουδενί τα όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου που «ενοχλούν» την Τουρκία.
Παραδείγματα αναξιοπιστίας
Δεν είναι μακριά η προδοτική εγκατάλειψη (υπό τις προσταγές των ΗΠΑ) από την Ελλάδα του αγωγού EastMed, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς στην Ευρώπη (από τα κοιτάσματα του Ισραήλ) και θα καθιστούσε τη χώρα μας, την Κύπρο, την Ιταλία και το Ισραήλ «κυρίαρχους» του ενεργειακού παιχνιδιού.
Όπως είχε πει μάλιστα τον Ιανουάριο του 2022 ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης στο newsbreak.gr, η ακύρωση του EastMed ήταν ένα δώρο των ΗΠΑ στην Τουρκία, με τεράστια ευθύνη της ελληνικής Κυβέρνησης.
Το ρόλο της Τουρκίας στα ενεργειακά τόνισε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι ο αγωγός δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία και πως το 2017, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων από την Ιταλία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή της υποδομής, αλλά τα επόμενα χρόνια δεν σημειώθηκε πρόοδος εξαιτίας μιας σειράς από γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς και της προμήθειας κεφαλαίων για την κατασκευή και τις εκτιμήσεις για το δυναμικό των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Η εξέλιξη αυτή με τον αγωγό, αλλά και η γενικότερη στάση ασυνεννοησίας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έκανε και το Ισραήλ να «ξεπαγώσει» τις σχέσεις του με την Τουρκία και να τη θεωρεί πλέον έναν ισχυρό συνομιλητή και εταίρο, ο οποίος έχει πολλά περισσότερα να δώσει σε σχέση με την Ελλάδα.
Ένα ακόμη παράδειγμα το οποίο κατέδειξε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν ικανή να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Ελλάδας και αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή της εικόνα, είναι το φιάσκο με το «Turkaegean».
Πώς θα μπορούσε να φροντίσει, να δουλέψει και να συνεργαστεί σε τεράστια πρότζεκτ και μεγάλες συμφωνίες μία χώρα, η οποία δεν είναι ικανή να διατηρήσει και να διαφυλάξει ούτε τα δικά της συμφέροντα; Μια χώρα που κάνει συνεχώς υποχωρήσεις και δεν υψώνει ανάστημα σε τίποτα;
Πλήγμα
Για να επιστρέψουμε στο θέμα της Αιγύπτου, η εθνική ήττα, που αδιαμφισβήτητα είναι τέτοια η ταχεία προσέγγιση Καΐρου-Άγκυρας, αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα στις σχέσεις δύο χωρών (Ελλάδα-Αίγυπτος) που έχουν ρίζες στα βάθη της ιστορίας και κοινή ιστορική διαδρομή.
Μην ξεχνάμε την μακραίωνη παρουσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την μεγάλη ελληνική παροικία της Αιγύπτου, την επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων στην χώρα και την μέχρι πρόσφατα αντίληψη, ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμπορεύονταν και ήταν φυσικοί στρατηγικοί εταίροι. «Ήταν», η λέξη-κλειδί
Η Ελλάδα θεωρεί μεν την Αίγυπτο κομβικό παράγοντα για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, αλλά αυτό δεν το έδειξε και δεν το προέβαλε σε κανένα σημείο της θητείας της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
newsbreak.gr