12 Ιουν 2023

Ποιος παίζει με μειονότητα στη Θράκη;

 


Με ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο ρόλος του τουρκικού προξενείου στη Θράκη μπήκε (με επικίνδυνο τρόπο) στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο αρχηγός της ΝΔ δημοσιοποίησε το περιεχόμενο μυστικής

(προφανώς) έκθεσης της ΕΥΠ, η οποία, όπως υποστηρίζει, είχε διαβιβαστεί αρμοδίως και στον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εν λόγω πληροφορίες της ΕΥΠ αποκαλύπτεται η πριμοδότηση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη από το τουρκικό προξενείο.

Ο αρχηγός της ΝΔ, στις δημόσιες τοποθετήσεις του γύρω απ’ αυτό το θέμα, προχωρά και κάποια βήματα πιο πέρα ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να μεριμνήσει για απομάκρυνση / αντικατάσταση ή εν τέλει να τοποθετήσει τους εν λόγω μουσουλμάνους εκλεγμένους (στις 21 Μαΐου) βουλευτές εκτός πλαισίου του κόμματος

Η εμπλοκή της πρώην υπουργού Εξωτερικών (και αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη) Ντόρας Μπακογιάννη, στην προσπάθεια της ΝΔ να κάνει μπλε στο χάρτη και τη Ροδόπη (την μόνη περιφέρεια που έχασε η ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές), αποκαλύπτει την ποταπότητα του στόχου, αλλά και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν / χρησιμοποιούνται για την επίτευξή του: Αν δεν μας στηρίξετε, μην περιμένετε τίποτε από εμάς, είπε – μέσες άκρες – η Ντόρα Μπακογιάννη σε παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας…

Από όλη αυτήν την μικροπολιτική οπτική αντιμετώπιση του θέματος προκύπτουν κάποιες παραδοχές:

1. Η αναγνώριση από τον πρώην (και επόμενο) πρωθυπουργό της χώρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το τουρκικό προξενείο έχει τη δύναμη να διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει έμμεσα αλλά σαφέστατα τη διαχρονική αυτή δυνατότητα στο τουρκικό προξενείο. Δηλαδή οι μουσουλμάνοι βουλευτές που έχουν κατά καιρούς εκλεγεί με την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα είχαν εκλεγεί δίχως την πριμοδότηση;

Το χειρότερο σ’ όλη αυτήν την ιστορία είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της χώρας, έχει πλήρη επίγνωση των διαχρονικών δραστηριοτήτων του τουρκικού προξενείου και παρ’ όλα αυτά ανασύρει και προβάλλει μια πτυχή αυτής της δραστηριότητας, η οποία των «βλάπτει» κομματικά, δηλαδή έκανε τη Ροδόπη  στον εκλογικό χάρτη «ροζ» αντί για «μπλε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλήρη επίγνωση της επιρροής του τουρκικού προξενείου και του συστήματος «εξουσίας» που έχει οικοδομήσει στην περιοχή. Είχε άλλωστε, τον Δεκέμβρη του 2022, να τον διαπιστώσει από πρώτο χέρι. Τότε, ένας μειονοτικός δήμαρχος απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες έναν μουσουλμάνο υπάλληλο του δήμου (που πληρώνονταν από κονδύλια του ελληνικού υπουργείου εσωτερικών) με την κατηγορία ότι είναι γκιουλενιστής! (τη στιγμή που το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν καταδιώκει αλλά παρέχει άσυλο σε ανθρώπους που ο Ερντογάν διώκει ως «τρομοκράτες γκιουλενιστές».

Με πιο απλά λόγια, η μικροκομματική μυωπία είναι ο γνώμονας αυτού του επικίνδυνου παιχνιδιού που θέλησε να παίξει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν έβλεπε τα πράγματα και το πρόβλημα στην ουσία του (δηλαδή την διαχρονική ισχυρή εμπλοκή του τουρκικού προξενείου σε υποθέσει που αφορούν έλληνες πολίτες) θα είχε φροντίσει ως πρωθυπουργός να εξασφαλίσει μια διακομματική συναίνεση για την προώθηση πολιτικών με στόχο την υπονόμευση της (ανεπίτρεπτης) ισχύος του τουρκικού προξενείου.

…Και όχι να «μαρτυράει» μια διαχρονική ντροπιαστική πραγματικότητα φορτώνοντάς την στην πλάτη του πολιτικού του αντιπάλου.

https://www.topontiki.gr/