Oι πρώτες ενοχοποιητικές μαρτυρίες επιζώντων από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου ότι το Λιμενικό έδεσε με σχοινί τη βάρκα τους και άρχισε να τη ρυμουλκεί, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση, να παλαντζάρει και να βυθιστεί, δημιούργησαν ένα ασύλληπτο κουβάρι.... αλληλοδιαψεύσεων και αντιφατικών δηλώσεων της κυβέρνησης και του Λιμενικού, μέχρι να φτάσουμε στην παραδοχή του τελευταίου για τη χρήση κάβου 3 ώρες πριν από τη βύθιση...
Κυβερνητικός εκπρόσωπος και εκπρόσωπος του Λιμενικού διέψευδαν ο ένας τον άλλο και τον ίδιο τον εαυτό τους, αλλάζοντας για πολλοστή φορά θέση για τον ρόλο, τις ενέργειες και εντέλει τις βαρύτατες ευθύνες τους όχι μόνο για την αποτυχία οργάνωσης επιχείρησης διάσωσης μιας βάρκας που βρισκόταν σε εμφανή κατάσταση κινδύνου αλλά και, αν ευσταθούν οι μαρτυρίες, για την ευθεία πρόκληση ενός από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο.
H μαρτυρία
Στη μαρτυρία επιζώντα που συνομίλησε ενώπιον άλλων επιζώντων με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα στην Καλαμάτα, όπως αποτυπώθηκε σε βίντεο, ότι το Λιμενικό τράβηξε τη βάρκα τους με σχοινί πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να παλαντζάρει και να αναποδογυρίσει, προστέθηκε η μαρτυρία 24χρονου επιζώντα από τη Συρία, όπως τη δημοσιοποίησε στην ΕΡΤ ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, που συνομίλησε μαζί του. «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά, το πλοίο ξαφνικά πήρε δεξιά κλίση και ακαριαία βυθίστηκε. Επρόκειτο για πρόσδεση με σχοινί» είπε ο κ. Πολυχρονόπουλος. Σε παρόμοιες μαρτυρίες προσφύγων για ρυμούλκηση του μοιραίου αλιευτικού από το Λιμενικό αναφέρθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.
Ενώ φαίνεται να καταρρέει η αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης και του Λιμενικού να κρυφτούν πίσω από τις ευθύνες των διακινητών, στις ασάφειες και στα κενά στην ενημέρωση προστίθενται οι αντιφάσεις και οι αλληλοδιαψεύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης παραδέχτηκε χτες για πρώτη φορά στην ΕΡΤ ότι το Λιμενικό πραγματοποίησε κάποιου είδους επιχείρηση, χρησιμοποιώντας «σχοινί, όχι ρυμούλκησης, πλώρη με πλώρη» περίπου τρεις ώρες πριν από το ναυάγιο, όταν κατέφτασε στην περιοχή το σκάφος του. Σημείωσε: «Το πήραν [σ.σ. το σχοινί] οι επιβάτες για λίγα λεπτά και το πέταξαν. Δεν ήταν σχοινί πρόσδεσης, ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν την οποιαδήποτε βοήθεια. Το είχαν για κάποια λίγα λεπτά, υπήρχε ένταση πάνω στο πλοίο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Λιμενικό συνομιλούσε με «την πλειονότητα των επιβατών στο κατάστρωμα» μέσω διαφορετικών μέσων, ενώ μέχρι χτες η ενημέρωση του Λιμενικού αναφερόταν μόνο σε επικοινωνία μέσω δορυφορικού τηλεφώνου με έναν μόνο επιβάτη που μιλούσε αγγλικά.
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, διέψευσε ότι έγινε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσδεσης του σκάφους, υπογραμμίζοντας ότι «αν πας βιαίως είτε να πλαγιοδετήσεις είτε να το δέσεις μπροστά, θα έχεις μια ταραχή τέτοιου τύπου και θα μετακινηθούν οι άνθρωποι, όπως εντέλει έγινε δυστυχώς, αλλά τότε θα το έχεις προκαλέσει εσύ ο ίδιος». Λίγο αργότερα όμως ενημέρωνε τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Ναυτιλίας ότι έγινε αυτό που είχε μόλις αρνηθεί, ότι δηλαδή το σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε γύρω στις 11 μ.μ. το αλιευτικό και ότι «για αυτά τα λίγα λεπτά που διήρκεσε η προσέγγιση, τα σκάφη ως είθισται κάνουν κράτει τις μηχανές, εξ ου και δέθηκαν με ένα σχοινί για να μην απομακρυνθούν όσο υπήρχε η επικοινωνία μεταξύ του καπετάνιου του ΠΠΛΣ με τους μετανάστες στο εξωτερικό κατάστρωμα».
Την ώρα που απαιτείται διαφανής, αξιόπιστη και σε βάθος έρευνα της υπόθεσης, προκειμένου να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες και οι αντιφατικές δηλώσεις που μόνο σε πανικόβλητη απόπειρα συγκάλυψης μπορεί να παραπέμπουν, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έστειλε εγκύκλιο το βράδυ της Πέμπτης σε εισαγγελείς και λιμενικούς που διενεργούν την έρευνα, υπενθυμίζοντάς τους την υποχρέωση μυστικότητας της έρευνας!
Δυσαρέσκεια για την εξαφάνιση Κλιάρη
Αίσθηση έχει προκαλέσει η πλήρης απουσία του υπηρεσιακού υπουργού Ναυτιλίας Θεόδωρου Κλιάρη από τον δημόσιο λόγο όλες αυτές τις ημέρες. Ο κ. Κλιάρης έχει αφήσει το έργο της ενημέρωσης στο αρχηγείο του Λιμενικού και έχει επιλέξει να κρατηθεί στο παρασκήνιο, τη στιγμή που γνωρίζει άριστα και ο ίδιος ότι το Λιμενικό εφαρμόζει πιστά την κυβερνητική πολιτική, όπως το έκανε και ο ίδιος ως αρχηγός του Λιμενικού επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, βραβευμένος μάλιστα για τις υπηρεσίες του στο Μεταναστευτικό από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.
Επί των ημερών του κ. Κλιάρη αγνοούνταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες που διασώθηκαν από το Λιμενικό, αλλά η άφιξή τους στην Ελλάδα δεν καταγράφηκε, ενώ τη θητεία του χαρακτήρισαν η έλλειψη λογοδοσίας και η ατιμωρησία. Αλλά και στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για τη στάση του υπουργού Ναυτιλίας. Ερωτηθείς από την ΕΡΤ για την εξαφάνιση του κ. Κλιάρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης απάντησε ότι «συντονίζει τις ενέργειες, το Λιμενικό υπάγεται στο υπουργείο Ναυτιλίας, το τι θα κάνει θα απευθυνθείτε στον κ. Κλιάρη. Δεν γνωρίζω το πρόγραμμά του».
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr