20 Ιουν 2023

Θράκη: Σκιές και ερωτήματα πριν τις εκλογές

 


Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο «θόρυβος» γύρω από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, τις ενημερώσεις της ΕΥΠ και την παράνομη δράση του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στην Κομοτηνή συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και ΣΥΡΙΖΑ.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα (18 Ιουνίου) ότι στην έγγραφη ενημέρωση που δέχθηκε από την ΕΥΠ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου για τους μειονοτικούς υποψήφιους του κόμματός του στη Θράκη περιλαμβανόταν και το όνομα ενός υποψηφίου της ΝΔ ως «στρατευμένου στα σχέδια της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου» οδήγησε χθες τον Μουσταφά Κατραντζή να αποσυρθεί από τα ψηφοδέλτια της «γαλάζιας» παράταξης. Πριν την απόσυρση του, ο Κατραντζή φέρεται ότι επικοινώνησε με τον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος εξήγησε στο μειονοτικό στέλεχος ποια στάση πρέπει να ακολουθήσει.

Την ίδια ώρα, η Aftodioikisi αποκάλυψε ότι το απόγευμα της Κυριακής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, Χουσειν Ζεϊμπέκ, συμμετείχε σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης, Μουφτεία Ξάνθης», στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο αυτοαποκαλούμενος «εκλεγμένος μουφτής Ξάνθης», Μουσταφά Τράμπα, ο πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου, ο Χουσεϊν Μπαλτατζή και άλλοι που βρίσκονται υπό την προξενική μέγγενη.

Η ΝΔ δια στόματος Άκη Σκέρτσου επευφήμησε τη στάση Κατραντζή και κατήγγειλε το νέο ατόπημα του βουλευτή Ξάνθης, ρωτώντας τον ΣΥΡΙΖΑ εάν οι Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ «θα εκπροσωπούν την μουσουλμανική ή τη δήθεν ”τουρκική” μειονότητα» στην επόμενη βουλή.

Ερωτήματα και σκιές
Η εξέλιξη της υπόθεσης με τους μειονοτικούς βουλευτές, αρχικά του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία τον υποψήφιο της ΝΔ, γεννά μια σειρά από ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Ή, τουλάχιστον, στο δημόσιο διάλογο ακούγονται δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι στο ενημερωτικό δελτίο που έλαβε από την ΕΥΠ, πέραν των Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ αναφερόταν και το όνομα του Κατραντζή. Γιατί μετά την σχετική ενημέρωση οι Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ παρέμειναν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

Όσον αφορά στη ΝΔ, γιατί ενώ σήκωσε το θέμα για τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έπραξε αυτό για το οποίο κατήγγειλε και ζήτησε από τον Τσίπρα, στο δικό της στέλεχος;

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι οι υποθέσεις Ζεϊμπέκ – Οζγκιούρ και Κατραντζή «έχουν μεγάλες διαφορές» και πώς το τουρκικό προξενείο δεν παρενέβη υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ. «Δεν υπήρξε παρέμβαση υπέρ του υποψηφίου της ΝΔ, υπήρξε παρέμβαση υπέρ των δυο υποψηφίων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κεντροδεξιάς παράταξης.

Τότε γιατί αποσύρθηκε ο Κατραντζή από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ; «Διότι είχε την πολιτική ευαισθησία ο ίδιος, επειδή είδε την πολιτική εργαλειοποίηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του συμψηφισμού, να αποσυρθεί από τον εκλογικό αγώνα. Ούτως ή άλλως δεν εκλέχτηκε και ήτανε πολύ χαμηλά στις ψήφους» σχολίασε ο κ. Σκέρτσος.

Το γαϊτανάκι
Mιλώντας στην Aftodioikisi και σχολιάζοντας την υπόθεση Κατραντζή, πολιτικοί αξιωματούχοι εξηγούσαν πως όταν ανοίγεις τέτοια ζητήματα (σ.σ. όπως αυτά για τους Ζεϊμπέκ – Οζγκιούρ και τον ρόλο του προξενείου) «πρέπει να περιμένεις ότι θα ανοίξει το θέμα και ότι θα έχεις και αντιδράσεις».

Πάντως, έμπειροι παρατηρητές του μειονοτικού σημείωναν με νόημα ότι ακόμα και αν πράγματι δεν στηρίχθηκε σε αυτές στις εκλογές ο Κατραντζή -καθώς το προξενείο «έπαιξε τα ρέστα του» στους δύο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ- αυτό δεν σημαίνει ότι κατά το παρελθόν δεν έχει στηριχθεί από τους προξενικούς. Πράγμα που συνέβη στις εκλογές του 2019, όταν ο τότε Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ του Κατραντζή και εναντίον του Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Η «στροφή» Τσίπρα
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας (MEGA) λίγη ώρα μετά την απομάκρυνση Κατραντζή υποστήριξε ότι… κακώς απομακρύνθηκε το στέλεχος της ΝΔ.«Είναι λάθος και μάλιστα εκ των υστέρων δεδομένου ότι έχουν τυπωθεί τα ψηφοδέλτια. Για τον λόγο ότι δεν πρέπει κατά τη γνώμη μου να δημιουργούμε ένα κλίμα στοχοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι για να περιθωριοποιηθούν οι τουρκικές βλέψεις και οι προσπάθειες χειραγώγησης της μειονότητας από την Άγκυρα πρέπει «να προχωρήσουμε από κοινού όλα τα κόμματα σε αυτή την Διακομματική Επιτροπή που ασχολήθηκε με το πως θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής σε Ροδόπη και Ξάνθη».

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να μαζέψει τα αμάζευτα των βουλευτών του, λέγοντας ότι ο Οζγκιούρ δεν μίλησε ποτέ για «τουρκική μειονότητα» ενώ είπε ότι Ζεϊμπέκ… το έκανε μια φορά και μετά την επίπληξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν το επανέλαβε.

Το κακό σπυρί και το κακό timing
Η παράνομη δράση του του τουρκικού προξενείου που εδράζει στην Κομοτηνή αλλά δραστηριοποιείται σε όλη την περιοχή της Θράκης είναι σύμφωνα με τους παροικούντες ένα «κακό σπυρί» που πρέπει οπωσδήποτε να σπάσει.

Αυτό που τόνιζαν σε εμπιστευτικές του συνομιλίες ανώτεροι διπλωματικοί αξιωματούχοι που έχουν χειριστεί τον φάκελο των ελληνοτουρκικών σε κρίσιμες στιγμές είναι ότι η όλη συζήτηση δεν έπρεπε να ανοίξει προεκλογικά και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο.

Καρατομήσεις
Η απομάκρυνση Κατραντζή από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ ήταν η τρίτη σε διάστημα λίγων ημερών. Είχαν προηγηθεί αυτές του Σπύρου Πνευματικού για τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς και του Σπήλιου Κρικέτου μετά από όσα είπε για το πολύνεκρο ναυάγιο με τους μετανάστες στην Πύλο.

Ορισμένοι έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι ενδεχομένως σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις η ΝΔ να έδειξε υπερβάλοντα ζήλο να διαγράψει τα στελέχη της. Για άλλους πάλι, το μήνυμα είναι σαφές. Η ΝΔ δεν σκοπεύει να διακινδυνεύσει με κανένα τρόπο την ισχυρή αυτοδυναμία που επιδιώκει στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

https://www.aftodioikisi.gr/