8 Ιουν 2023

Προκαλούν οι ευρωβουλευτές: «Κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας» – Αρνούνται περικοπές δαπανών από την Κομισιόν

 


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι καταναλωτές καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το τέρας του πληθωρισμού και της ακρίβειας, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα δίνουν μάχη χαρακωμάτων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πόσα χρήματα θα μπορούν να ξοδεύουν τον επόμενο χρόνο. Ακούγεται προκλητικό, αλλά οι Ευρωβουλευτές λένε «κάτω τα χέρια από τα λεφτά μας» και δείχνουν να ενδιαφέρονται για τα κεκτημένα, ό,τι κι αν συμβαίνει έξω από το βασίλειο των Βρυξελλών.

Επιστολές που έχουν ανταλλάξει ο επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, με τα ευρωπαϊκά όργανα, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το Politico, δείχνουν ότι η Επιτροπή πιέζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δεχτούν πάγωμα των μη μισθολογικών δαπανών  ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2024. Αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου κατηγορούν τον Γιοχάνες Χαν ότι θέλει να επιβάλει «οδυνηρές» περικοπές σε δαπάνες εκτός των μισθών. Και κάπως έτσι ξεκινά μία δύσκολη διαπραγμάτευση μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα αντιτάσσεται στο αίτημα της Κομισιόν και σε επιστολή της προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει ότι η Κομισιόν βασίζεται σε λανθασμένα στοιχεία.

Πακτωλός χρημάτων μόνο για τους λίγους

Ο Γιοχάνες Χαν προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι υπάρχει κίνδυνος να υπερβεί το όριο δαπανών που προβλέπει αυξήσεις προϋπολογισμού κατά 2%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απάντησε ότι έχει υπολογίσει τις αυξήσεις των μη μισθολογικών δαπανών έτσι ώστε να φτάνουν στο 1,97%. Από την άλλη πλευρά, η Επιτροπή περιλαμβάνει τις μισθολογικές αυξήσεις των Ευρωβουλευτών, που γίνονται με βάση το ύψος του πληθωρισμού, στο όριο –στόχο του 2%. Αλλά η Ρομπέρτα Μέτσολα χαρακτήρισε «μονομερή» την απόφαση  του Γιοχάνες Χαν, τον οποίον κατηγορεί ότι δεν φρόντισε να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των οργάνων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτίμησε ότι οι περικοπές που ζητά ο Γιοχάνες Χαν είναι 27,7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το ποσό αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό του ετήσιου προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, που ανέρχεται στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα παράπονα έχουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο πρόεδρος του οργάνου, Κοέν Λινάερτς έστειλε επιστολή στον Γιοχάνες Χαν, στις 15 Μαϊου (την οποία έχει στη διάθεσή του το Politico) στην οποία αναφέρει ότι η απόφαση της Επιτροπής για περικοπές «συνιστά σοβαρό πρόβλημα για το όργανο», καθώς υπάρχει κίνδυνος το δικαστήριο «να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για το κόστος της ενέργειας τον επόμενο χρόνο».

«Η Επιτροπή εφαρμόζει την ίδια, ισότιμη προσέγγιση όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε ό, τι αφορά στην υλοποίηση των βασικών αρχών για τις διοικητικές δαπάνες της Ένωσης και το μέγιστο ύψος των μη μισθολογικών δαπανών», σχολίασε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Γιατί να ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι για το βασίλειο των Βρυξελλών;

Ένας διάλογος που γίνεται ένα χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων στα κράτη-μέλη και με το 44% των Ευρωπαίων πολιτών να αδιαφορεί για τις εκλογές αυτές, όπως δείχνει το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο.  

Κατά μέσον όρο το 56% των Ευρωπαίων δείχνει ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, ποσοστό αυξημένο κατά 6% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2018, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις εκλογές του 2019. Όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα: Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές το 74%, ποσοστό αντίστοιχο με της Ολλανδίας, αλλά στην Γαλλία μόνο το 40% των ερωτηθέντων δείχνει κάποιο ενδιαφέρον, ενώ στην Σλοβακία το ποσοστό είναι απογοητευτικό- μόνο 26%.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα κάλεσε τους νέους της Ευρώπης να δείξουν ενδιαφέρον για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να πάρουν μέρος στις εκλογές, την ώρα που η ίδια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν για τη διατήρηση των κεκτημένων για τους Ευρωβουλευτές. Οι οποίοι όμως ζουν περιχαρακωμένοι στο βασίλειο των Βρυξελλών, μακριά από τις σκοτούρες των κοινών θνητών.

https://www.topontiki.gr/