7 Ιουν 2023

Η σκοτεινή ιστορία του Θανάση Σεμπάστιαν Μπάκο


Zougla Newsroom

Ο «σκιώδης τραπεζίτης» του διεθνούς καρτέλ ναρκωτικών που συνελήφθη στις 6 Ιουνίου στη Γλυφάδα κατάγεται από τους Αγίους Σαράντα. Μέλος εγκληματικής οργάνωσης από την νεαρή του ηλικία διατηρούσε όλα..

αυτά τα χρόνια ένα χαμηλό προφίλ. Κατάφερε να περνά απαρατήρητος. Απόδειξη ότι δεν υπάρχει φάκελος με την ποινική του δράση, ούτε στην Αλβανία, ούτε και στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια και στις δύο χώρες έχει λευκό ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τα αλβανικά ΜΜΕ και την Europol ο «σκιώδης τραπεζίτης» βαρύνεται με μία αδιάκοπη εγκληματική δραστηριότητα τουλάχιστον από το 1998, όταν ήταν δηλαδή 27 ετών.

Ο Τανάς Τόμα Μπάκο (Bako) ή αλλιώς Αθανάσιος Σεμπάστιαν Μπάκο, 52 ετών, από τους Αγίους Σαράντα, θεωρείται από την Europol ως ένα από τα «μεγάλα ψάρια» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών.

Αποδεικνύεται ότι είναι ένας από τους πολλούς μετανάστες που δεν έχουν εντοπίσει και δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια εδώ και χρόνια, παρόλο που οι επαφές τους με τον υπόκοσμο μπορεί να είναι ενεργές.

Το προφίλ του 52χρονου δεν είναι άγνωστο στην τοπική αστυνομία. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, θεωρούνταν άτομο που διατηρούσε ισχυρές διασυνδέσεις με διεθνείς διακινητές ναρκωτικών, κυρίως μαριχουάνας, από την Αλβανία στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχει καθαρό ποινικό μητρώο στην Αλβανία.

Ο Τανάς Τόμα Μπάκο
Ο Τανάς Τόμα Μπάκο

Όμως το 1998 στον Καναδά, όπου αποδεικνύεται, συμμετέχει με κάποιον Θ. Π από τους Αγίους Σαράντα επίσης, στην επενδυτική εταιρεία «Quebec Inc.» που δραστηριοποιείται μέχρι το 2012. Στη συνέχεια ο Μπάκο ανέπτυξε δραστηριότητες στην Ελλάδα για λογαριασμό βεβαίως του οργανωμένου εγκλήματος. Τα τελευταία χρόνια, ο Bako είναι κάτοχος του 99% των μετοχών σε μία εταιρεία Real Estate στην Ελλάδα.

Στην εταιρεία αυτή ανήκει το πολυτελές διαμέρισμά του στη Γλυφάδα, όπου και συνελήφθη από άνδρες του ΣΔΟΕ καθώς και αρκετά διαμερίσματα που αγοράστηκαν στη Δάφνη και στην Ηλιούπολη. Μέσω αυτής της εταιρείας αποδεικνύεται ότι ξέπλενε χρήματα για το καρτέλ ναρκωτικών προερχόμενα κυρίως από την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Υπάρχουν αποδείξεις για το πώς έδινε οδηγίες σε «ταχυμεταφορείς» για την παραλαβή χρημάτων τα οποία μετατρέπονταν σε κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια ξεπλένονταν με την ηλεκτρονική μεταφορά τους σε υπεράκτιες εταιρείες κυρίως στο Ντουμπάι. Οι ολλανδικές αρχές έφτασαν στο όνομα Bako μετά την εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, από τις επικοινωνίες των οποίων μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, ανακάλυψαν ένα κωδικοποιημένο όνομα που αργότερα αποδείχθηκε ότι ανήκε στον 52χρονο.

Ο «σκιώδης τραπεζίτης»
Ο «σκιώδης τραπεζίτης»

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, αποδεικνύεται ότι ο Μπάκο ξέπλυνε μέσα σε 10 μήνες περίπου 250 εκατ. ευρώ που ήταν έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών. Οι ολλανδικές αρχές ενημέρωσαν τους Έλληνες ομολόγους τους, οι οποίοι, αφού ακολουθούσαν τον Μπάκο για 6 μήνες, του πέρασαν χειροπέδες με σκοπό να τον εκδώσουν στην Ολλανδία, αν και σύμφωνα με πηγές θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας καθώς υπάρχουν και υπόνοιες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο διαμέρισμά του, η ελληνική αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε χρηματικά ποσά σε τραπεζογραμμάτια διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων ευρώ, δολάρια ΗΠΑ, δολάρια Καναδά, δολάρια Αυστραλίας, ελβετικά φράγκα, τουρκικές λίρες, ντιράμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Ραντ Νοτίου Αφρικής καθώς και δύο ρολόγια πολυτελείας. Επίσης κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων ένα κινητό που χρησιμοποιείται για κρυπτογραφημένες συνομιλίες μέσω ειδικών εφαρμογών, ένα tablet, ένας ψηφιακός δίσκος και κάρτες SIM, τα οποία έχουν σταλεί στην Ολλανδία για εργαστηριακή εξέταση μετά από έγκριση των δικαστικών αρχών.

Ο 52χρονος Θανάς ή Τανάς Μπάκο φαίνεται να μετακόμισε από την Αλβανία στην Ελλάδα για τελευταία φορά, τουλάχιστον νόμιμα, το 2010 μέσω άδειας διέλευσης και μέσω παλαιού διαβατηρίου, το 2009. Δεν φαίνεται να διαθέτει βιομετρικό διαβατήριο σύμφωνα με το σύστημα TIMS, ενώ οι υποψίες είναι ότι μπορεί να ήρθε αργότερα στην Αλβανία μέσω της παράνομης διέλευσης.

Στην Ελλάδα διατήρησε  χαμηλούς τόνους και κυκλοφορούσε με μία μοτοσυκλέτα Harley Davidson. Το διαμέρισμά του στη Γλυφάδα είναι πολυτελές. Η σύλληψή του από τις ελληνικές αρχές πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, αλλά δημοσιοποιήθηκε από δύο ανακοινώσεις της Europol και της Ελληνικής Αστυνομίας στις 6 Ιουνίου. Ο Μπάκο εξακολουθεί να μην έχει ποινικό μητρώο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία.

Δημοσίευμα του Balkan Web για τον Μπάκο