8 Ιουν 2023

Έπεσε έξω η Eurostat για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη - Δυσοίωνο προβλέπεται το 2023


 Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη, που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, η ζώνη του ευρώ μπήκε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά 0,1%, ενώ είχε ήδη προηγηθεί ξανά συρρίκνωση του ΑΕΠ και το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Σημειώνεται ότι μια τεχνική ύφεση ορίζεται γενικά ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat είχε αναφέρει ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,1% και το πρώτο τρίμηνο του 2023 η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στο 0,2%.

Τα ίδια στοιχεία, μάλιστα, χρησιμοποίησε η Κομισιόν στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύτηκαν τον Μάιο, όταν ανακοίνωσε πως η Ευρωζώνη «είχε αποφύγει ελάχιστα την ύφεση».

Γιατί έπεσαν έξω στις Βρυξέλλες

Η Eurostat αποδίδει αυτή τη σημαντική αναθεώρηση της στατιστικής της εκτίμησης σε μια βιομηχανική ύφεση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Κατά κύριο λόγο, αυτό αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., τη Γερμανία.

Ωστόσο, η οικονομία του μπλοκ δοκιμάζεται άγρια από το αυξανόμενο κόστος ζωής που επιβάρυνε τις καταναλωτικές δαπάνες.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρωζώνη δέχονται πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος ζωής που επέφερε η απότομη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, τροφοδοτώντας τους υψηλότερους ρυθμούς πληθωρισμού από την ίδρυση της Ευρωζώνης.

Με τους καταναλωτές να πιέζοντα πολύ από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, η τελική κατανάλωση των νοικοκυριών μείωσε το ΑΕΠ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες.

Αρκετές οικονομίες της Ευρωζώνης ήταν σε ύφεση ή πλησίασαν να καταγράψουν δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης, συμπεριλαμβανομένης ακόμα και της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.

Η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, με στάσιμη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο και μέτρια αύξηση 0,2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.

Ακόμα και στην Ιρλανδία που βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αμφισβήτησαν εάν τα στοιχεία του ΑΕΠ της χώρας αντικατοπτρίζουν τις επιδόσεις της ιρλανδικής οικονομίας.

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, είπε ότι η κατανάλωση από τα νοικοκυριά έχει «χτυπηθεί σκληρά» από τις υψηλές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια.

Αλλά θα μπορούσε να ήταν χειρότερο, δεδομένου του μεγέθους του «σοκ» στα εισοδήματα αφού προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, σύμφωνα με ένα tweet του Frederik Ducrozet, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Pictet Wealth Management.

Αναμένεται υποτονική η οικονομία της Ευρωζώνης

Ο πληθωρισμός σε ολόκληρη την Ευρωζώνη μειώθηκε απότομα τους τελευταίους μήνες, με το ετήσιο επιτόκιο να μειώνεται από το ανώτατο όριο του 10,6% το περασμένο φθινόπωρο σε 6,1% τον Μάιο.

Μια τέτοια εξέλιξη τροφοδοτεί εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, ώστε ελέγξει την ταχεία αύξηση των τιμών.

Σύμφωνα, πάντως, με τον επικεφαλής ευρωπαϊκών οικονομικών της S&P Global Market Intelligence Ντιέγκο Ισκάρο, τα στοιχεία της ύφεσης είναι απίθανο να αποτρέψουν την ΕΚΤ από την αύξηση των επιτοκίων.

«Βλέπουμε τα επιτόκια να αυξάνονται κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, τα στοιχεία ενισχύουν την άποψή μας ότι, ενώ τα βασικά επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, πλησιάζουν στο αποκορύφωμά τους», είπε.

«Με την επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων να είναι ακόμα πλήρως αισθητή, προβλέπουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει υποτονική κατά το υπόλοιπο του 2023» λέει ο Ντιέγκο Ισκάρο.

«Πιστεύουμε ότι το ΑΕΠ είναι πιθανό να συρρικνωθεί ξανά το [β’ τρίμηνο] καθώς οι επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να τροφοδοτούνται», δήλωσε ο Kenningham της Capital Economics.

Με πληροφορίες από CNN, The Guardian