22 Ιουν 2023

Τέλος τα μετρητά! To ΔΝΤ "σπρώχνει" παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα- "Προς τεχνοκρατική δυστοπία" προειδοποιεί ο Κιγιοσάκι (Βίντεο)

 


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός "εργάζεται σκληρά πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων"

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε...

συνέδριο στο Μαρόκο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός "εργάζεται σκληρά πάνω στην ιδέα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας CBDC".

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών πρέπει να είναι διαλειτουργικά μεταξύ των χωρών, σημειώνοντας: "Αν θέλουμε να επιτύχουμε, τα CBDC δεν θα μπορούσαν να είναι κατακερματισμένες εθνικές προτάσεις".

"Για να έχουμε πιο αποτελεσματικές και δίκαιες συναλλαγές, χρειαζόμαστε συστήματα που συνδέουν τις χώρες", συνέχισε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας: "Με άλλα λόγια, χρειαζόμαστε διαλειτουργικότητα".

Η Διευθύντρια του ΔΝΤ υποστήριξε ότι τα παγκόσμια ψηφιακά νομίσματα "θα δώσουν σε περισσότερους ανθρώπους πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και θα μειώσουν το κόστος", προσθέτοντας ότι "τα CBDCs μπορούν να παρέχουν πιο ανθεκτικά και αποτελεσματικά συστήματα πληρωμών" και "μπορούν να αποτελέσουν έναν φθηνότερο και ταχύτερο τρόπο για να γίνουν διασυνοριακές πληρωμές, να περάσουν εμβάσματα... και επίσης να απλοποιήσουν άλλες μεταφορές". 

Παρακολουθήστε:

Ορισμένοι έχουν προειδοποιήσει ότι ένα ψηφιακό παγκόσμιο νόμισμα στα χέρια παγκοσμιοποιημένων οντοτήτων θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια υπερ-συγκεντρωτική τεχνοκρατική δυστοπία, επιτρέποντας την παρακολούθηση όλων των αγορών και ακόμη και τη σύνδεσή τους με ένα σύστημα κοινωνικής πίστωσης.

Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Κιγιοσάκι προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα CBDCs θα ανοίξουν την πόρτα για ένα πρωτοφανές επίπεδο παρακολούθησης. "Παρακολουθώντας κάθε οικονομική συναλλαγή, θα έχουν πρόσβαση σε κάθε λεπτομέρεια των δαπανών μας, στον αποδέκτη των χρημάτων μας και στον τρόπο με τον οποίο κατανέμουμε τους πόρους μας", δήλωσε ο Κιγιοσάκι.

"Στην ουσία, αναπαράγεται η δυστοπική κοινωνία του Τζορτζ Όργουελ που περιγράφεται στο 1984. Ο Μεγάλος Αδελφός θα παρακολουθεί συνεχώς τις οικονομικές μας δραστηριότητες και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα με το ψηφιακό νόμισμα των κεντρικών τραπεζών", πρόσθεσε.

"Ως άτομο, γίνομαι νευρικός στη σκέψη αυτού του γεγονότος. Δεν θέλω να παρακολουθούν κάθε συναλλαγή μου ή να είναι μυημένοι στις καταναλωτικές μου συνήθειες. Είναι παραβίαση της ιδιωτικής μου ζωής και δεν έχουν καμία δουλειά να γνωρίζουν πώς επιλέγω να κατανέμω τους πόρους μου", προειδοποίησε ο συγγραφέας.

Αντανακλώντας τέτοιες ανησυχίες, ο Αμερικανός βουλευτής Τομ Έμερ (R-MN) εισήγαγε πρόσφατα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εισάγει CBDCs, καθώς και θα υποχρέωνε τη Fed να παραμείνει διαφανής με το Κογκρέσο σχετικά με την έρευνά της για το θέμα.

Τα CBDCs προωθούνται με το σκεπτικό ότι θα αυξήσουν την οικονομική ελευθερία, ωστόσο οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι το σύστημα θα εξουσιοδοτούσε το κράτος να θέτει όρια στις δαπάνες και να αποφασίζει τι επιτρέπεται να αγοράζουν οι πολίτες.

Το ποσό που θα μπορούσε να αποταμιεύσει ένα άτομο θα μπορούσε επίσης να ελεγχθεί μέσω αρνητικών ποσοστών αποταμίευσης που θα προγραμματίζονταν στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.