24 Ιουν 2023

Ο φόβος της ύφεσης επιστρέφει ξανά σε Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια> Οι Κέντρικοί Τραπεζίτες τραβούν κι άλλο το σχοινί

 


ευφορία της αγοράς των αρχών Ιουνίου, που υποκινήθηκε από την παύση των αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, είναι πλέον αρκετά πίσω μας. Οι ηγέτες της Κεντρικής Τράπεζας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο έδωσαν ένα σαφές μήνυμα αυτή την εβδομάδα: Δεν τελειώσαμε με τις αυξήσεις.

Και η Wall Street δεν είδε με καλό μάτι το μήνυμα. Εχθές, το χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη έκλεισε με σημαντικές απώλειες, ολοκληρώνοντας την πρώτη αρνητική εβδομάδα μετά από σχεδόν δύο μήνες, με τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve να παραμένει ο βασικός καταλύτης των διορθωτικών τάσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,65% στις 33.727 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,77% στις 4.348 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,01% στις 13.492 μονάδες.

Και οι τρεις βασικοί δείκτες έσπασαν τα σερί ανόδου πολλών εβδομάδων. Ο Dow και ο S&P 500 έχασαν 1,7% και 1,4%, αντίστοιχα, από την αρχή της εβδομάδας. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,4%, διακόπτοντας ένα σερί νικών οκτώ εβδομάδων.

Η υποχώρηση ήταν ευρείας κλίμακας με περισσότερες από 460 μετοχές του S&P 500 να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος. Ο κλάδος της τεχνολογίας είχε τη μεγαλύτερη πτώση, με απώλειες άνω του 1%. Οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν πτώση 2%.

Την ίδια στιγμή, με απώλειες έκλεισαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, κλείνοντας επίσης στο απόλυτο κόκκινο την εβδομάδα που στιγματίστηκε από τις δηλώσεις περί συνέχισης της νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,3%, με τον κλάδο του πετρελαίου να χάνει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,54% στις 7.461 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,99% στις 15.829 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,55% στις 7.163 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 έχασε 2,4%, με τον DAX να υποχωρεί κατά 3,2% και ο CAC 40 κατά 3%.

Τι συμβαίνει: Πέρασε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα από τότε που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έπαυσε το 14μηνο καθεστώς των αυξήσεων των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σήμερα, φαίνεται ότι η παύση θα είναι πολύ σύντομη.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, κατέθεσε ενώπιον της Βουλής και της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου της για πληθωρισμό 2% και αναμένει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. «Η ισχυρή πλειοψηφία της επιτροπής πιστεύει ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί ξανά το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μία ή δύο φορές μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε ο Powell στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας την Πέμπτη. Παρόμοια σχόλια έκανε την Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, την ίδια στιγμή, εξέπληξε τους επενδυτές αυξάνοντας τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι αναλυτές περίμεναν μια μικρότερη κίνηση. Σε δήλωσή τους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφεραν ότι τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος καθώς η αγορά εργασίας παρέμενε σφιχτή και η καταναλωτική ζήτηση ισχυρή.

Και αυτή η απόφαση ήρθε αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Οι κεντρικές τράπεζες έκαναν μικρότερες κινήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά του. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πλέον να ισχύει.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι κεντρικές τράπεζες στη Νορβηγία και την Ελβετία αύξησαν επίσης τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας την Πέμπτη. Αξιωματούχοι στη Νορβηγία δήλωσαν ότι τα επιτόκια «πιθανότατα θα αυξηθούν περαιτέρω τον Αύγουστο». Η Ελβετία ανέφερε επίσης ότι έρχεται περισσότερη σύσφιξη.

Γιατί έχει σημασία: Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αγορές απολαμβάνουν μια ανοδική πορεία —που τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την έκρηξη των μετοχών τεχνολογίας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Η είδηση της επιστροφής στη προ μηνών νομισματική πολιτική θα μπορούσε να δώσει τέλος σε όλα αυτά.

Οι μετοχές ανέκαμψαν ελαφρά την Πέμπτη, αλλά «οι επενδυτές φαίνεται να αργούν να τα καταφέρουν» με την πιθανότητα τα επιτόκια να είναι υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Scott Wren, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς της Wells Fargo.

«Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει τόσο την οικονομική ανάπτυξη —η Fed θέλει και χρειάζεται να δει πιο αργή ανάπτυξη της ζήτησης— όσο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές», έγραψαν αναλυτές της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Commonwealth. «Αυτός ο πιθανός αντίθετος άνεμος θα είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά για το υπόλοιπο του έτους».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την JP Morgan, το ράλι της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς που έστειλε τον S&P 500 στο +14% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι πιθανό να εξανεμιστεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η οικονομία πλησιάζει προς την ύφεση. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει κάποια στιγμή μεταξύ του τέλους του τρέχοντος έτους και του πρώτου τριμήνου του 2024.