Σημαντικές είναι οι αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινητων, το γνωστό σε όλους Airbnb. Συγκεκριμένα, πρόκειται για νέο θεσμικό πλαίσιο που αλλάζει εκ βάθρων τους όρους για τους ιδιοκτήτες.
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες εκτός της μεγάλης φορολογίας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, η οποία αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 45%, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις το ξεπερνάει εάν τα εισοδήματά τους υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο, θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι και με τις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα διαμερίσματα που εκμισθώνουν.
Μάλιστα, από τη συζήτηση που διεξάγεται με τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς φορείς, προτείνουν για όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνουν διαμερίσματα στην πλατφόρμα Airbnb, να αυξηθούν τα κοινόχρηστα κατά 25%, ενώ η απόφαση για εκμίσθωση ή μη να λαμβάνεται από τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας. Επίσης, πρότειναν πλαφόν ως προς τον αριθμό των διαμερισμάτων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βραχυχρόνια μίσθωση ανά περιοχή.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο «θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε ρινγκ».
Την ίδια στιγμή, οι ιδιοκτήτες μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και του Συνδέσμου Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος (ΣΤΑΜΑ) ζητούν να υπάρχει διαχωρισμός σε εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα ή το πολύ δύο κατοικίες μέσω της πλατφόρμας του Airbnb, με εκείνους που έχουν περισσότερα διαμερίσματα και λειτουργούν επιχειρηματικά.
Τι αλλάζει στις διανυκτερεύσεις
Ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στη λειτουργία Airbnb, πρότειναν και άλλες αλλαγές στο καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως τη θέσπιση ανώτατου ορίου 90 ημερών ανα έτος για ολόκληρη τη χώρα, ενώ θα πρέπει να μειώνεται σε 60 ημέρες σε περιπτώσεις όπως τα νησιά που ο πληθυσμός δεν υπερβαίνει τους 10.000 κατοίκους.
Από την πλευρά τους, και πάλι οι ιδιοκτήτες τονίζουν πως «οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή. Αυτό θα μειώσει τόσο το ΑΕΠ της χώρας όσο και τα έσοδα (αλλά και τους φόρους που δε θα εισπραχθούν) δεκάδων χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που συμβάλλουν ποικιλοτρόπως σε άλλους τομείς όπως στην ανακαίνιση κτιρίων, στην ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων, κ.α.».