Τελικά η στοχοποίηση της Μυκόνου και της Σαντορίνης έχει οδηγήσει τα δύο νησιά «ναυαρχίδες» του τουρισμού σε σημαντική πτώση που πλέον επισημοποιείται και από τα στοιχεία.
Έτσι στο τέλος Ιουνίου η Μύκονος συνεχίζει με πτώση τόσο στη συνολική επιβατική κίνηση εσωτερικού/ εξωτερικού, όσο και -ακόμη περισσότερο και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό έναντι του 2022– στη διεθνή κίνηση.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος premium προορισμός της χώρας, η Σαντορίνη παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις στο α’ εξάμηνο σε σχέση με τη Μύκονο σημειώνοντας μεν περαιτέρω άνοδο φέτος κατά 8,3% όσον αφορά τη συνολική κίνηση εσωτερικού/ εξωτερικού σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά -ρεκόρ για το νησί, όχι όμως και στη διεθνή κίνηση, η οποία καταγράφει πτώση στο πρώτο εξάμηνο κατά 7,2%.
Ειδικά για το μήνα Ιούνιο οι πιέσεις στους δύο δημοφιλέστερους προορισμούς των Κυκλάδων είναι πιο εμφανείς λόγω της πτώσης της διεθνούς κίνησης που συμπαρασύρει και το σύνολο έναντι του 2022 που ήταν και η καλύτερη χρονιά, πάνω ακόμη κι από το 2019, προ πανδημίας.
Πτώση ειδικά στην κίνηση εξωτερικού σημειώνουν τρία αεροδρόμια τον Ιούνιο και συγκεκριμένα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και οριακά (-0,9%) η Σάμος.
Ειδικότερα, η πτώση της συνολικής επιβατικής κίνησης για το μήνα Ιούνιο στο νησί των Ανέμων είναι 3,1% έναντι του 2022 και στη Σαντορίνη στο -1,3%.
Η διεθνής κίνηση στη Σαντορίνη σημειώνει διψήφιο ποσοστό πτώσης κατά 10,1%, συγκρινόμενη με την περυσινή χρονιά, η οποία αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ για το νησί.
Τα γεγονότα της Μυκόνου έχουν παίξει πρώτη είδηση σε πολλά τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού, οδηγώντας σε ακυρώσεις των «big spenders» πελατών που είδαν τα αγαπημένα τους μαγαζιά στο νησί, να κατεδαφίζονται.