Μια είδηση από το 2010 έφερε στην επιφάνεια το ανεξάρτητο κράτος της Μυκόνου, όπου ισχύει άλλο δίκαιο, άλλη κυβέρνηση και άλλοι θεσμοί: Δύο δήμαρχοι, δύο αντιδήμαρχοι και αρκετοί υπάλληλοι του Δήμου Μυκόνου κατηγορούνται ότι «κάλυπταν» τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του.. νησιού ώστε να μην πληρώνουν φόρους στον δήμο.
Τότε ασκήθηκαν διώξεις ήδη ασκήθηκαν κατά τεσσάρων υπαλλήλων του δήμου, οι δύο προφυλακίστηκαν, αλλά και κατά των υπευθύνων εννέα τραπεζών στο νησί: το κύκλωμα που εξαφάνιζε τα χρήματα ήταν πολυπλόκαμο και η αρμόδια εισαγγελέας ερευνούσε το ενδεχόμενο συμμετοχής των αιρετών σε εταιρείες off shore.
Λίγο αργότερα είδε το φως μια άλλη υπόθεση διαφθοράς με υπάλληλο του ΙΚΑ που απαιτούσε 150.000 ευρώ για να αλλάξει την κατάθεσή της ως βασική μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση με κατηγορούμενο πρώην διευθυντή του ιδρύματος, o οποίος όμως την παγίδευσε σε ραντεβού με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.
Δέκα χρόνια μετά ένας φιλήσυχος αρχαιολόγος που εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και αποφεύγει επαφές με τα κυκλώματα του υποκόσμου ενώ επιστρέφει από την εργασία του στην Πλάκα δέχεται μαφιόζικη επίθεση στην Κηφισιά και μεταφέρεται με βαριά τραύματα στον Ευαγγελισμό.
Η υπόθεση θυμίζει τον ξυλοδαρμό ενός ξενοδόχου από αγνώστους και την επίθεση σε μεσίτη και έναν κάτοικο που του σπάσανε το χέρι με σιδερόβεργα.
Μία ακόμα υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας δέχεται απειλές με μήνυμα με λατινικούς χαρακτήρες ότι δεν θα μπορεί να κρυφτεί πουθενά ούτε η ίδια ούτε η οικογένειά της.
Ήδη από το 2021 ένα ρεπορτάζ του Βήματος αποκαλύπτει πως δέκα συμμορίες με πάνω από εκατό μπράβους δρουν στη Μύκονο που μοιάζει με Κολομβία.
Κάρτελ ναρκωτικών, κατάληψη παραλιών, αυθαίρετες κατασκευές και άνομος πλούτος που μάλλον δεν περνάει από τα ταμεία του ελληνικού κράτους.
Το αποκορύφωμα του παράλληλου και ανεξάρτητου κράτους που στήθηκε με τη συνεργασία στελεχών της κρατικής διοίκησης και τη ανοχή πολλών κυβερνήσεων είναι η.. σύλληψη του δημάρχου Μυκόνου ύστερα από μήνυση επιχειρηματία στο Καλό Λειβάδι.
Ο δήμαρχος επιχείρησε κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής, αλλά βρέθηκε με χειροπέδες μπροστά στο δημαρχείο και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα!
Το θέμα ήταν φράχτες και φοίνικες που είχε τοποθετήσει επιχειρηματίας στο Καλό Λιβάδι εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία.
Μια μπουλντόζα του δήμου γκρέμισε τις κατασκευές, αλλά ήταν ο δήμαρχος που βρέθηκε κατηγορούμενος.
Μια ιστορία για το κράτος της Μυκόνου διηγείται σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης όταν εκλάπη το πορτοφόλι γόνου κορυφαίου πολιτικού στη Μύκονο.
«Οι συνεργάτες του, γνωρίζοντας από πληροφορίες -μικρός τόπος η Ελλάς- τους αρχηγούς των τριών «μαφιών» που φερόταν ότι διοικούσαν τότε τη νύχτα στο νησί, έστειλαν αμέσως τελεσίγραφον μήνυμα: «Όποιος το έχει κλέψει να το παραδώσει μέχρι το βράδυ, αλλιώς…» Οι μαφίες αυτές πλέον δεν υπάρχουν. Εις εκ των αρχηγών τους δεν ζει. Όταν έμαθα προσφάτως την ιστορία από έγκυρα χείλη -το πορτοφόλι επεστράφη».
Τον περασμένο Μάϊο σφραγίστηκε πασίγνωστο beach bar, ενώ νωρίτερα του είχε επιβληθεί πρόστιμο-μαμούθ 33 εκατ. ευρώ για αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές και λίγες εβδομάδες αργότερα ξεκίνησε η κατεδάφιση τμημάτων των παράνομων κατασκευών του Nammos στην Ψαρρού.
Ωστόσο ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει -πιθανόν να μην έχει αρχίσει ακόμα καθώς το υπουργείο Πολεοδομίας ζητά την αποσφράγιση ενός χώρου που είχε σφραγισθεί μάλλον… παράνομα και το κράτος της Μυκόνου αμύνεται με την ίδια την νομοθεσία του ελληνικού κράτους στην προσπάθεια να ενταχθεί στην ελληνική επικράτεια -αφού… η Μύκονος είναι ελληνική.
Υπάρχει ωστόσο και η άποψη πως αν η Μύκονος «πέσει» ως προπύργιο του ελληνικού τουρισμού θα συμπαρασύρει ένα κομμάτι της ελληνικής (;) οικονομίας.
Πιθανόν και ένα κομμάτι του βαθέως κράτους που συνεργάστηκε για την δημιουργία του ανεξάρτητου και πάμπλουτου κράτους.