20 Ιουλ 2023

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Μάνδρα: Εκκενώνονται και καίγονται τα πάντα! – Πυροσβεστική: «Στείλαμε ότι έχουμε»

 


Εκτός ελέγχου είναι η φωτιά στη Δυτική Αττική, η οποία αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (20/7).

Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα στην Μάνδρα και το 112 ήχησε και πάλι, αυτή την φορά για να...

εκκενωθεί ο Άγιος Παντελεήμονας προς τις Ερυθρές.

Στις 19.30 εστάλη ένα ακόμη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του οικισμού Κιάφα για εκκένωση προς Ελευσίνα – Μάνδρα. Αυτό είναι το τέταρτο μήνυμα μέσα σε μία ώρα καθώς είχαν προηγηθεί αυτά για εκκένωση της Οινόης προς τις Ερυθρές και του Αγίου Ιωάννη Κορακά προς τη Μάνδρα.

Νωρίτερα είχε αποφασιστεί η εκκένωση των οικισμών, Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι.

Eπίγειες και εναέριες δυνάμεις παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας με τον καπνό να είναι πολύς και έντονος καθώς καίγονται πεύκα, καθιστώντας δύσκολο το έργο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Στέλεχος της Πυροσβεστικής  υποστήριξε ότι οι κουκουνάρες «πετάγονται σαν φωτοβολίδες προς όλες τις κατευθύνσεις» με αποτέλεσμα να υπάρχει επέκταση της φωτιάς. Σε λιγότερο από μία ώρα, για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μάνδρα έχουν σταλεί 22 εναέρια μέσα και όπως υπόγραμμισε ο ίδιος «στείλαμε ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε».

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που διέθεσε στην Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Συγκεκριμένα, το πύρινο μέτωπο έχει επεκταθεί από τη Βλυχάδα μέχρι το Κανδήλι Μάνδρας.

Παράλληλα μια γυναίκα βρισκόταν επί ώρα, σύμφωνα με τους κατοίκους, εγκλωβισμένη στο σπίτι της στον Άγιο Ιωάννη Κορακά, στην περιοχή της Μάνδρας όπου μαίνεται ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας έδωσαν αγώνα και τελικά κατάφεραν να την απεγκλωβίσουν σώα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η γυναίκα που είναι 60 ετών βγήκε από τη φλεγόμενη οικία με τζιπ της αστυνομίας.

Στην Αγία Σωτήρα η κατάσταση είναι δύσκολη με τις φλόγες να απειλούν σπίτια. Η φωτιά μεταφέρεται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο. Στην Αγιά Σωτήρα κάποια σπίτια έχουν τυλιχθεί στις φλόγες.