21 Ιουλ 2023

Ερντογάν: «Συζητήσαμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με τον Μητσοτάκη» – Τι απαντά η Αθήνα

 


Άργησε ο Τούρκος Πρόεδρος να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11-12 Ιουλίου μεταξύ του ίδιου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, όμως επιστρέφοντας από την κατεχόμενη Κύπρο όπου ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, μίλησε για την.. αποστρατικοποίηση των νησιών προκαλώντας την διάψευση της Αθήνας.

«Μιλήσαμε πολύ καθαρά με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, δηλαδή για το θέμα του εξοπλισμού αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε, μιλάει και θα μιλάει γι' αυτό με τον ομόλογό του» είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην περιοδεία.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως «βεβαίως, το θέμα αυτό δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, οι φίλοι της και το λόμπι στον Λευκό Οίκο προκαλούν συνεχώς. Αποτέλεσμα αυτής της προκλητικότητας ήταν να δημιουργούνται κατά καιρούς ανεπιθύμητες καταστάσεις.

«Ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν βρίσκεται σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάι Κιλίτς με την ειδική αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα» πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος για την Ελλάδα.

Διάψευση Ελλάδας

Αμεση ήταν η αντίδραση από την Ελλάδα με διπλωματικές πηγές να δηλώνουν ότι «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης»

«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή» πρόσθεσαν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Ερντογάν για Κυπριακό

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι μοιράστηκε τις θέσεις και τις προτάσεις της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού με όλο τον κόσμο προσθέτοντας ότι «εργαζόμενοι για την ασφάλεια και την ευημερία του τουρκοκυπριακού λαού, θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για την επίτευξη μιας διαρκούς και δίκαιης ειρήνης στο νησί. Είθε ο Θεός να κρατήσει το δρόμο και την καλή μας τύχη ανοιχτό».

Μιλώντας για την νέα πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ο Ερντογάν είπε «ότι η μείωση των εχθρών και η αύξηση των φίλων είναι ένας οδικός χάρτης της πολιτικής μας. Το συνεχίζουμε αυτό. Το είδα πολύ καθαρά αυτό στο Βίλνιους. Παρατηρήσατε επίσης με ποιους και πώς πραγματοποιήσαμε συναντήσεις εκεί. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε καμία συνάντηση με ορισμένες χώρες. Αποδείξαμε ένα πράγμα κατά τη διεξαγωγή αυτών των συναντήσεων, ποιο ήταν αυτό; Προσπαθούμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Αν η Τουρκία αποκτήσει δύναμη, θα την αποκτήσει μέσω αυτών των πολιτικών. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να γίνουμε περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη συνεχίζοντας με αυτόν τον τρόπο στο μέλλον».

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή, μια χώρα που παίζει» συνέχισε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «σε μια ατμόσφαιρα που κυριαρχεί η αστάθεια στα παγκόσμια ζητήματα, η χώρα μας ξεχωρίζει με τη σταθερή διαχείριση και τις πολιτικές της. Η Τουρκία, η οποία θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο κάθε ζητήματος και προσπαθεί να προστατεύσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τη Δύση, τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και την αραβική γεωγραφία ταυτόχρονα. Από την πρώτη μέρα ασκούμε μια εξωτερική πολιτική με αρχές και αποφασιστικότητα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων με την επίλυση των αμφιλεγόμενων ζητημάτων από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία. Δεν μπορούμε να δούμε τις διαδικασίες ενίσχυσης των σχέσεων και σύναψης νέων φίλων ως «αποκατάσταση»».

«Η τουρκική εξωτερική πολιτική βασιζόταν πάντοτε στα εθνικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις. Έτσι ήταν χθες, έτσι είναι σήμερα και έτσι θα είναι και αύριο. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής για άλλες χώρες που έχουν κερδίσει ή θα κερδίσουν τη φιλία μας» σημείωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα ενεργήσουμε ανάλογα με τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία» τόνισε ο Ερντογάν για την διαδικασία ένταξη της Σκανδιναβικής χώρας.

«Όταν το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο, η διαδικασία θα λάβει μορφή σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών του Κοινοβουλίου. Θα ακολουθήσουμε τις υποσχέσεις και τις εγγυήσεις που έδωσε η σουηδική πλευρά στις συνομιλίες μας. Θα αναλάβουμε δράση σύμφωνα με τα βήματα που θα κάνει η Σουηδία. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαθέτει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ και αποτελεί σχεδόν την ατμομηχανή του ΝΑΤΟ, θα προσδώσει ζωτικότητα και δύναμη στην Ένωση. Θα ήταν προς όφελος της Σουηδίας να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και την έκδοση τρομοκρατών, κάτι για το οποίο η χώρα μας είναι ευαίσθητη. Περιμένουμε να τηρηθούν οι υποσχέσεις και οι εγγυήσεις» σημείωσε ο Ερντογάν.

https://www.ieidiseis.gr/