Το θέμα κυοφορείται αρκετές ημέρες τώρα. Οι φόβοι ότι θα εξαλειφθεί το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ΝΑΤΟϊκούς χάρτες απεδείχθησαν βάσιμοι. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά απέτυχε να αποτρέψει την τουρκική μεθόδευση.
- Εφημερίδα «Εστία»
Κρίσιμα σημεία του χάρτη θα παύσουν να αναφέρονται με το όνομά τους και αντ’ αυτού θα προσδιορίζονται με τις γεωγραφικές τους συντεταγμένες. Υπερτονίζεται εν προκειμένω, από κάποιους κύκλους, ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποδίδονται μόνο τα σημεία που αφορούν την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το σύνολο των περιοχών στις οποίες θα δραστηριοποιούνται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για προσχηματικές διατυπώσεις.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα άλλοθι, προκειμένου να δικαιολογήσουν την στάση τους όσοι συμφώνησαν, της ελληνικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στους συγκεκριμένους χάρτες του ΝΑΤΟ, η υπόσταση της οποίας να αμφισβητείται. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνον για την Κύπρο.
Είναι ένα ακόμη βήμα στην μακρά προσπάθεια της τουρκικής διπλωματίας να εξαλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κρατική οντότητα. Και στο Βίλνιους κατόρθωσε να την εξαλείψει από τους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ.
Με την ανοχή της Ελλάδας κατέστησε «κουκκίδα στον χάρτη» μια κυρίαρχη χώρα, μια χώρα που υφίσταται διαρκή κατοχή από έναν εισβολέα εξ ίσου, αν μη και περισσότερο βάρβαρο από αυτόν που πολεμά στην Ουκρανία την οποία υποτίθεται ότι στηρίζει η Ατλαντική Συμμαχία.
Να δούμε τώρα υπό ποίους όρους θα αποδεχθούν τα εμπλεκόμενα μέρη την πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για συνομιλίες προς την κατεύθυνση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας;
Και την ίδια στιγμή ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαριεντίζεται με τον Ταγίπ Ερντογάν και μας πληροφορεί ότι η συνάντησή τους σήμανε μια «συγκροτημένη νέα αρχή» ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι ουδέποτε χρησιμοποίησε η Τουρκία τα F-16 της εναντίον της Ελλάδας. Και όταν παραβίαζαν τον ελληνικό χώρο τι έκαναν δηλαδή; Και όταν ενεπλέκοντο σε αερομαχίες όπως τότε που έχασε την ζωή του ο σμηναγός Κώστας Ηλίακης δεν εκινούντο εναντίον της Ελλάδος;
Την στιγμή που γίνονται όλα αυτά, είναι απορίας άξιον, πού βλέπει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ότι «υπάρχει διάθεση να επαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά». Η Αθήνα πάντα είχε μια θετική διάθεση. Η Άγκυρα όμως; Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα «αξιοποιήσει» η Κυβέρνηση Ερντογάν τα αποτελέσματα της Συνόδου στο Βίλνιους όταν θα τεθεί ζήτημα επανάληψης των συνομιλιών για την Κύπρο. Ήδη ο Ερντογάν απαιτεί την αναγνώριση δύο κρατών στην Μεγαλόνησο. Τώρα θα έχει να λέγει πως η Κυριακή Δημοκρατία έχει παύσει να υφίσταται. Την διέγραψε το ΝΑΤΟ από τους χάρτες…
Και θα περιμένουμε να δούμε πού ακριβώς κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσον αφορά στην ονομασία των Στενών. Ναι μεν υπάρχουν γενικές αναφορές στην Συνθήκη του Μοντρέ στην παράγραφο 79 των συμπερασμάτων για την Μαύρη Θάλασσα, αλλά όπως είναι γνωστόν «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Και οι λεπτομέρειες για το τι αναγράφεται στην πολυσέλιδη βίβλο του ΝΑΤΟ δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.
Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι ετέθησαν οι βάσεις για τον τερματισμό των «διερευνητικών επαφών» και την «αναβάθμιση» των ελληνοτουρκικών συνομιλιών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ηγετών. Προαναγγέλθηκε άλλωστε η επομένη συνάντηση κορυφής στην Θεσσαλονίκη το ερχόμενο φθινόπωρο. Είναι αλήθεια ότι μετά 64 κύκλους διερευνητικών το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ανύπαρκτο. Δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος.
Συνεπώς είχε δίκιο ο απελθών υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που άφησε ως παρακαταθήκη την σύσταση να υπάρξει μια νέα προσέγγιση στην μεθοδολογία των ελληνοτουρκικών συζητήσεων. Προφανώς όμως όμως δεν εννοούσε ότι αυτές πρέπει να σημάνουν ελληνική υποχωρητικότητα και ακόμη περισσότερο εγκατάλειψη της Κύπρου.