19 Ιουλ 2023

Τα νησιά για λίγους, τους εξής ελάχιστους...

 


Τα νησιά θωρακίζονται και όχι μόνο για να αποσοβήσουν τους «απέναντι». Περιχαρακώνονται για να προστατευτούν από τους «μέσα», τους πληβείους των τουριστικών περιπλανήσεων. 

Τα νησιά θα γίνουν σιγά σιγά για... τους λίγους, τους λιγότερους, τους εξής ελάχιστους. Δηλαδή για... εκείνους που θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα εισιτήρια των πλοίων, τα πληρωμένα με το βάρος τους σε χρυσό καλαμαράκια, για εκείνους που θα μπορούν να διαθέτουν στις διακοπές τους ποσά που αντιστοιχούν σε μικρές περιουσίες. Οι άλλοι είναι ανεπιθύμητοι. 

Ας πάνε αλλού. Ας πάνε παρακάτω.  Και δεν τους το λένε στα μούτρα. Τους ενημερώνουν πλαγίως, ακριβαίνοντας τα ακτοπλοϊκά, τα καταλύματα, τα γεύματα, τα δείπνα, τα ποτά, τους καφέδες, το κολατσιό στα όρθια με μια τυρόπιττα από φύλλο ασημιού. 

Δεν θέλουν στα νησιά αυτούς που δεν μπορούν να πληρώνουν τις ξαπλώστρες σε τιμές πεντάστερου –όπως στα πιο χάι νησιά. Ακόμα και η ταπεινή Τήνος ακριβαίνει και τείνει να γίνει απλησίαστη. Ακούγαμε στις προάλλες σε ραδιοφωνική συνέντευξη μαγαζάτορα του νησιού που υποστήριζε ότι οι ξαπλώστρες εκεί δεν είναι τόσο ακριβές όσο αλλού. «Δηλαδή;» τον ρώτησαν. 

«Στο δικό μου, που δεν είναι από τα φτηνά μαγαζιά, ένα ζεύγος ξαπλώστρες προσφέρεται με 25 ευρώ» απάντησε.  Θεωρεί το εικοσιπεντάευρω, για κάθε μέρα, μικρό. Δηλαδή μόνο οι ξαπλώστρες κοστίζουν σε ένα ζευγάρι το μισό περίπου ενός φτηνού καταλύματος σε μια σχετικά φτηνή ημιτουριστική περιοχή της Ελλάδας. Ή, έστω, το ένα τρίτο.

Γιατί, λοιπόν, να κάνεις διακοπές σε νησί; Στο κάτω κάτω, όπως είπε ο δήμαρχος Μυκόνου, δεν σε υποχρεώνει κανείς να πας στη Μύκονο. Αφήστε την για τους αστέρες, τους ποδοσφαιριστές, τους σελέμπριτι γενικώς. 

Το ίδιο θα ισχύει με τον καιρό και για αλλού στο Αιγαίο ή το Ιόνιο. Δεν σε υποχρεώνει κανείς να ταξιδέψεις με πλοίο και να πας νησί. Υπάρχει και το Λαγονήσι. Και αν δε σου αρέσει, έχεις και το Καρπενήσι...

harddog-sport.blogspot.com