19 Ιουλ 2023

: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο σε Δυτική Αττική και Λουτράκι - Αναζωπύρωση της φωτιάς στη Μάνδρα, μεγάλη εστία και στην Οινόη

 


Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται  με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη,

καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπα πολλών χιλιομέτρων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά κινείται πλέον προς τη Νέα Πέραμο.

Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί.

Στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις.Οι οικισμοί που κινδυνεύουν και έχουν εκκενωθεί στο Δήμο Μεγαρέων είναι η Άνω Βλυχάδα, ο Πλάτωνας, Λουτρόπυργος και Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχουν δημιουργήσει και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

Το in μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά, και από το Λουτράκι.

Δείτε live τις εξελίξεις:

09:50 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις 11:30 στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

09:30 Από νωρίς σήμερα το πρωί τρία ελικόπτερα Chinook επιχειρούν στο μέτωπο της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια. Τα ελικόπτερα συνδράμουν στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

09:25 Λέκκας: Φοβάμαι πως το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως όταν καίγεται ένα τμήμα δάσους στην Αττική, αυτό έχει σοβαρή περιβαλλοντική επίπτωση» ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας. «Η πυρκαγιά δεν είναι σε μεγάλη έκταση αλλά είναι σε κομβικά σημεία» είπε και εξέφρασε τον φόβο ότι «το περιβαλλοντικό σύστημα της Αττικής θα καταρρεύσει σε λίγο. Τα δάση που απέμειναν είναι συγκεκριμένα. Επίσης, και στη Ρόδο η μεγάλη πυρκαγιά είναι σε κομβικό σημείο και θα είναι μεγάλες οι επιπτώσεις και εκεί». Υπογράμμισε δε ότι «πρέπει να έχουμε επίβλεψη των δασών, ειδικά τον Ιούλιο όπου οι δύο τελευταίες βδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες. Πρέπει να τα επιτηρούμε πιο πολύ». Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:15 Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατευθύνθηκε προς Βλυχάδα, συνεχίζει να καίει καθώς, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλονται, οι πυροσβέστες είναι αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές κατεύθυνσης.

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε κοντά στην Οινόη, στον επαρχιακό δρόμο Οινόης – Μαγούλας. Στο σημείο έσπευσαν πεζοπόρα τμήματα για ενίσχυση, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν μέχρι το πρανές σε τμήμα της Αθηνών – Κορίνθου όμως η επέμβαση των Πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα.