19 Ιουλ 2023

CNN Business> Θα είναι το 2023 η χρονιά της μαζικής εξαφάνισης των αμερικανικών νεοφυών επιχειρήσεων;

 


Οι αμερικανικές μετοχές ανεβαίνουν και τα εταιρικά κέρδη του δεύτερου τριμήνου είναι ισχυρά (μέχρι στιγμής τουλάχιστον). Οι επενδυτές στη Wall Street είναι αισιόδοξοι.

Από την Nicole Goodkind/CNN Business

Ωστόσο, στη Silicon Valley, η..

κατάσταση δεν είναι τόσο καλή. Οι τιτάνες της τεχνολογίας όπως η Apple, η Amazon, η Alphabet και η Microsoft τα καταφέρνουν μια χαρά αλλά οι μικρότερες startup εταιρείες αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή.

Τα υψηλά επιτόκια, το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον και η τραπεζική κρίση που έπληξε σκληρά τις τράπεζες που έχουν στενούς δεσμούς με τη Silicon Valley οδήγησαν σε έλλειψη κεφαλαίων για εταιρείες πρώιμου σταδίου και σε έλλειψη ευκαιριών για τις εταιρείες του τελευταίου σταδίου, πριν δηλαδή εξαργυρώσουν τις προσπάθειες τους.

Η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κεφαλαίου για νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο μειώθηκε στο μισό τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σύμφωνα με νέα στοιχεία του Pitchbook. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα, είπαν, αν δεν είχε υπάρξει μεγάλη ώθηση όσον αφορά τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Περισσότερες από 400 εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν νέα χρήματα από το 2021, σύμφωνα με το Pitchbook. Εν τω μεταξύ, σχεδόν το 95% όλων των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων δεν είναι σε θέση να αποφέρουν καθόλου κέρδη. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που αρκετοί την αποκαλούν ως «μαζική εξαφάνιση των νεοφυών επιχειρήσεων».

Για δεκαετίες η Silicon Valley συνεισφέρει κυρίαρχα στην οικονομία των ΗΠΑ και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της χώρας. Θα μπορούσε όντως αυτό να είναι το τέλος;

Αυτή την άνοιξη ο Tom Loverro, γενικός συνεργάτης της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών IVP, έγραψε στο Twitter ότι η «μαζική εξαφάνιση των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη». Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, είπε, κλείνουν. «Οι ανακοινώσεις χρηματοδότησης δημιουργούν μεγάλους τίτλους στα ΜΜΕ. Οι αιτήσεις πτώχευσης… λιγότερους».

Η πιο πρόσφατη έκθεση του Pitchbook και της National Venture Capital Association για τον κλάδο έχει επίσης μια απαισιόδοξη άποψη της κατάστασης.

Η κεφαλαιακή χρηματοδότηση για νέες εταιρείες που βασίζονται στην τεχνολογία έχει στερέψει σημαντικά και «η αγορά θα μπορούσε γρήγορα να πέσει στο γκρεμό εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες», ανέφερε η έκθεση.

Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 50.000 εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και υποστηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια –αριθμός που έχει διπλασιαστεί από το 2016. Αλλά υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων για τη χρηματοδότησή τους. Αυτή η πίεση εξαιτίας της μείωσης της διαθεσιμότητας κεφαλαίων σημαίνει ότι οι εταιρείες στο στάδιο εκκίνησης είδαν την αξία χρηματοδότησής τους να μειώνεται κατά 26,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι πιο ώριμες εταιρείες αισθάνονται επίσης το πρόβλημα. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εταιρείες δημιούργησαν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από 588 γεγονότα εξόδου (τότε είναι όταν οι μέτοχοι μπορούν να εξαργυρώσουν μέσω εξαγοράς, δημόσιας εγγραφής, εξαγοράς ή συγχώνευσης). Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης ολόκληρου του έτους είναι πλέον σε καλό δρόμο για να είναι ο χαμηλότερος της δεκαετίας.

«Ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίου παραμένει παγιδευμένο σε νεοσύστατες εταιρείες τελευταίου σταδίου και σε στάδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης καθώς οι επενδυτές διστάζουν να στοιχηματίσουν για το αν η οικονομική τους απόδοση μπορεί να αντέξει τον έντονο έλεγχο των δημοσίων αγορών», αναφέρει η έκθεση.

Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών σταμάτησε τον περασμένο χρόνο, καθώς οι dealmakers ήρθαν αντιμέτωποι με την αύξηση των επιτοκίων και τον φόβο της ύφεσης -οι δυναμικές της επενδυτικής τραπεζικής Goldman Sachs (GS) και Morgan Stanley (MS) ανέφεραν και οι δύο σημαντικές μειώσεις στα έσοδα και τα κέρδη για αυτό το σκοπό.

Οι φόβοι για χαλάρωση της αμερικανικής οικονομίας και η αστάθεια της αγοράς έχουν επίσης προκαλέσει την εξάντληση των αρχικών δημόσιων προσφορών σχεδόν εξ ολοκλήρου. Το 2022 η αγορά IPO των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 94,8% στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα χαμηλό 32 ετών. Αυτή η ύφεση συνεχίστηκε. Η συνολική κεφαλαιοποίηση νέων μετοχών το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 60% σε σχέση με πέρυσι, ανέφερε το Κέντρο Έρευνας στις Τιμές Ασφαλειών.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που αξίζουν πολλά χρήματα στα χαρτιά, αλλά ανησυχούν ότι, αν προσπαθήσουν να εξαργυρώσουν, θα πέσουν κάτω από αυτόν τον αριθμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού «είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σύμβολα αλλαγής στην αγορά», ανέφερε η έκθεση. Το τρέχον επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007. «Αυτή η αλλαγή του τοπίου έχει επηρεάσει όλους τους τομείς και τα στάδια του οικοσυστήματος επιχειρηματικών συμμετοχών με συμφωνίες, εξόδους και συγκέντρωση κεφαλαίων πολύ κάτω από τα υψηλά επίπεδα που είχαν οριστεί στο παρελθόν», αναφέρει η έκθεση.

Οι τραπεζικές πιέσεις στην αρχή του έτους με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησαν επίσης σε εξάντληση των πιστώσεων που διατίθενται στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Πλέον περνά πολύς χρόνος για τη διαχείριση ταμείων σε αυτές τις τράπεζες και είναι πιο απρόθυμες να δανείσουν χρήματα σε μη σίγουρες σε απόδοση εταιρείες, ανακάλυψε το Pitchbook.

Έτσι, ενώ οι startups είναι σίγουρα μακριά από το να εξαφανιστούν, υπάρχει ένα πραγματικά άσχημο κλίμα στη Silicon Valley που πιθανότατα θα συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα. Μόλις το 19% των συμφωνιών επιχειρηματικών κεφαλαίων έγιναν με νεοφυείς επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή του κόλπου φέτος, ποσοστό που είναι μειωμένο από το 22% του 2020.