29 Αυγ 2023

Φωτιά στον Έβρο: Εφιάλτης για 12η νύχτα - Απειλεί το Σουφλί και η κυβέρνηση τάζει αναδάσωση


 Για 12η νύχτα η φωτιά στον Έβρο καίει ανεξέλεγκτη, κάνοντας στάχτη ό,τι βρει στο πέρασμά της. Εικόνες θλίψης από το Δάσος της Δαδιάς, όπου η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη στο μοναδικό αυτό φυσικό περιβάλλον. Η τεράστια καταστροφή στον Έβρο είναι πρώτο θέμα σε διεθνή ΜΜΕ και, ενώ η πύρινη λαίλαπα μαίνεται, η κυβέρνηση - έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου - υπόσχεται αναδασώσεις

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο είναι για άλλη μία νύχτα αντιμέτωπες με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς. Δίνουν τιτάνια μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά πριν αλλάξουν οι άνεμοι σε Νότιοι, ενώ την ίδια στιγμή μαίνονται τα πύρινα μέτωπα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Συνολικά, οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετωπίζουν 87 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, την ώρα που το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

  1. Στην Πάρνηθα, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες μικρές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
  2. Στον Έβρο, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες, Λεπτοκαρυά και Κοτρωνιά, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι το νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Κοτρωνιά προς Γιαννούλη.

Το απόγευμα εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση από την περιοχή Κοτρωνιά προς Γιαννούλη, λόγω μεγάλης δασικής φωτιάς στον Έβρο.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στη Αλεξανδρούπολη και 31 πυροσβέστες που επιχείρησαν στα Λυκομάγουλα Έβρου, η Γερμανία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, η Γαλλία με δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

fotia_tora_ebros_pyrkagia1.jpg

Επίσης, η Τσεχία με ένα ελικόπτερο που επιχειρεί στο Δίστομο Βοιωτίας και 30 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχειρούν στην Κοτρωνιά Έβρου, η Ρουμανία με 53 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στην Κίρκη Αλεξανδρούπολης, η Βουλγαρία με 36 πυροσβέστες και πέντε οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα που επιχειρούν στη Λευκίμμη Αλεξανδρούπολης, η Σερβία με 16 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα που επιχειρούν στο Παπίκιο Κομοτηνής.

Η φωτιά που καίει στη βορειοανατολική Ελλάδα εδώ και 11 ημέρες έχει καταστρέψει μια έκταση μεγαλύτερη από την πόλη της Νέας Υόρκης, ανέφερε την Τρίτη η υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.

Υποκινούμενη από θυελλώδεις ανέμους και καύσωνα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την περιοχή του Έβρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην πιο θανατηφόρα πυρκαγιά της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι. Μετέτρεψε εκτάσεις καταπράσινης βλάστησης σε καμένη γη και κατέστρεψε σπίτια και βιοποριστικές πηγές.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus ανέφερε ότι η πυρκαγιά είχε καταστρέψει τουλάχιστον 808,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα (312,2 τετραγωνικά μίλια). Η πόλη της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει 778,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα (300,5 τετραγωνικά μίλια).

Η υπηρεσία Copernicus δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρκαγιά ήταν η μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια.