Άκρα του τάφου σιωπή από την κυβέρνηση για την αποκάλυψη περί μυστικού ταμείου 130 εκατομμυρίων ετησίως του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βάσει του άρθρου 53 του Ν.4662/2020 που.... έκανε μέσω του iEidiseis o Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος.
Η κυβέρνηση σιωπά επί τρία και πλέον εικοσιτετράωρα και ο κ. Σταματόπουλος επανέρχεται δριμύτερος και θέτει δύο καίρια ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον πρωθυπουργό:
- Ο αξιότιμος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας μπορεί να μάθει πόσο είναι το μυστικό ταμείο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου του (άρθρο 53 του Ν.4662/2020) και σε ποιες τσέπες πάνε τα χρήματα που υπολογίζονται στα 130 εκατομμύρια;
- Μπορεί να ζητήσει και να ανακοινώσει έναν οικονομικό απολογισμό ενός έτους με τα έξοδα της δασοπυρόσβεσης; Ρητορικό το ερώτημα διότι ΔΕΝ μπορεί!
- Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας από το 2020 είναι ο κος Παπαγεωργίου πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής. Μπορεί να μας πει ο κος Υπουργός κάτι απλό:
Θεωρεί ότι ο κος Γενικός Γραμματέας είναι επιτυχημένος; Κι αν δεν είναι επιτυχημένος μπορεί να τον αλλάξει; Ρητορικό ερώτημα:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.
Ο Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος στην τελευταία παρέμβαση του αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους δεν σβήνουν οι δασικές πυρκαγιές.
Καταρχάς απαντάει στο ερώτημα: Γιατί οι άλλες Χώρες αντιμετωπίζουν τις φωτιές πιο γρήγορα από την Ελλάδα και καίγονται πολύ μικρότερες εκτάσεις με λιγότερες καταστροφές, παρά το ότι ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα από εμάς;
Η απάντηση του Λευτέρη Σταματόπουλου είναι σαφής: «Εμείς έχουμε πλήρη αδυναμία να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.
Στην Ελλάδα οι Δασικές πυρκαγιές μετατρέπονται παράλληλα σε αγροτικές και αστικές πυρκαγιές, με νεκρούς (στους 25 έφτασαν φέτος), τεράστιες καταστροφές σε οικίες ακόμα και σε εντός σχεδίου περιοχές, σε αγροτικές δενδροκομικές εκτάσεις και σε 23 εκατ. καμένες εκτάσεις Δασών την τελευταία εικοσιπενταετία που οδηγούν την χώρα κυριολεκτικά σε Οικολογική κατάρρευση.
- Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση της Ελλάδας;
1ος λόγος: Το στρεβλό, πολυδάπανο, αναποτελεσματικό σύστημα Δασοπυρόσβεσης χωρίς επιστημονική γνώση και χωρίς τις Δασικές υπηρεσίες.
Σε όλες τις Χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο σε αυτές, ποτέ δεν προσπάθησαν να σβήσουν τις φωτιές αποξενώνοντας την Επιστημονική γνώση από το αντικείμενό της.
Σε καμιά Χώρα στον κόσμο οι Δασικές Υπηρεσίες δεν έχουν (με νόμο) αποξενωθεί από την κατάσβεση και τον συντονισμό από τις Δασικές πυρκαγιές στις Δασικές εκτάσεις.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις Χώρες που μας βοηθάνε τώρα στις Δασικές, γεωργικές και αστικές πυρκαγιές στην Ρόδο και τον Έβρο.
• Οι Πολωνικές Δασικές Υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και προστασία των δασών στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών. Οι Πολωνικές Δασικές Υπηρεσίες εποπτεύουν τη διαχείριση των δασών και των δασικών εκτάσεων στην Πολωνία που καλύπτουν περίπου το 29% της συνολικής εκτάσεως της χώρας.
• Το Ρουμανικό Δασικό Σώμα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και την προστασία των δασών στην χώρα. Αυτό περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, όπως η δασοπονία, η προστασία των δασών, η διαχείριση της άγριας ζωής και φυσικά η καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.
Αν υπάρχουν δασικές πυρκαγιές στη Ρουμανία, το Ρουμανικό Δασικό Σώμα θα συντονίσει τις προσπάθειες όλων των σχετικών αρχών.
• Η Δασική Υπηρεσία της Σλοβενίας, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον συντονισμό της καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών στη Σλοβενία. Η Δασική Υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση και την προστασία των δασών στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών κατά των δασικών πυρκαγιών.
• H Δασική Υπηρεσία της Τουρκίας όταν συμβούν δασικές πυρκαγιές, συνεργάζεται με άλλες σχετικές αρχές, όπως η Γενική Διεύθυνση Δασών, το Υπουργείο Γεωργίας και Δασοκομίας, τις τοπικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αυστρία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και με παραλλαγές και η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία κλπ αντιμετωπίζουν τις Δασικές Πυρκαγιές με τις Δασικές υπηρεσίες που συντονίζουν και παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην κατάσβεση των Δασικών πυρκαγιών.
Καμία από τις παραπάνω χώρες δεν τόλμησε να αποξενώσει τις Δασικές της Υπηρεσίες από το αντικείμενό της. Μόνο η Ελλάδα έχει αποξενώσει την Δασική Υπηρεσία από την πρόληψη (αρ. 1 παρ.2 του Ν.2612/1998).
2ος λόγος: Στην Ελλάδα όλοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί. Ο «Πανεπιστήμων» γυρνάει τα κανάλια και κάνει δηλώσεις ως πραγματογνώμων του αυτονόητου ή του «τίποτα» σχετικού με το Δασικό αντικείμενο δημιουργώντας πάντα κάποιο άλλοθι της Πυροσβεστικής με την οποία έχει μόνιμη «επιστημονική» συνεργασία…
Διάφοροι άλλοι γραφικοί κάνουν προτάσεις να ξεπατώσουμε τα φυσικά πευκοδάση μας και να βάλουμε …οξιές (και το προπαγανδίζουν κιόλας μέσω ραδιοφωνικού σποτ). Είναι κι άλλοι που θέλουν να βάλουμε φραγκοσυκιές. διοργανώνουν εκδηλώσεις με εισιτήριο και τα έσοδα λένε θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά μεγάλων «βραδύκαυστων» δέντρων ή θάμνων για «αναδασώσεις». Τι δέντρα δεν λένε. Εγκατέλειψαν… τις οξιές στην Πεντέλη. Τώρα μιλάνε γενικά.
Όλοι αυτοί αγνοούν την βασική αρχή ότι η φύτευση των καμένων οικοσυστημάτων με ότι είδη ξενικού (κατά κανόνα) γενετικού υλικού που βρίσκουν στα φυτώρια των κολλητών τους, δεν είναι αναδάσωση. ΕΙΝΑΙ ΡΥΠΑΝΣΗ των Οικοσυστημάτων και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Και κάθε αναδάσωση σε κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση πρέπει να είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δασών. Οξιές δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε διαβρωμένα, ρηχά εδάφη της Πεντέλης, με τόσο μικρή σχετική υγρασία του αέρα και σε τόσο σχετικά χαμηλά υψόμετρα. Ούτε και Δρυς (εκτός από πουρνάρι), παρά μόνο σε επιλεγμένες και περιορισμένες θέσεις.
Ότι και να κάνετε, όσα χρήματα και εάν φαγωθούν στο όνομα των άναρχων αναδασώσεων το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μπλοκάρετε και να καθυστερήσατε την φυσική διαδοχή. Το ότι το σημερινό σύστημα κατάσβεσης είναι προδήλως ανεπαρκές δεν οφείλεται στα πεύκα αλλά στην Πυροσβεστική ανεπάρκεια ή ανικανότητα του σημερινού συστήματος. Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ.
https://www.ieidiseis.gr
Δημος Βερυκιος