17 Αυγ 2023

Είχαν καταλάβει 3.000 τ.μ. σε γνωστές παραλίες της Τήνου...

«Κόλαση» αυθαιρεσίας σε τρία δημοφιλή σημεία του νησιού – Μία σύλληψη επιχειρηματία
Δεν έχει τέλος το πάρτι των επιτήδειων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με τα φώτα να πέφτουν τώρα στην Τήνο, όπου διαπιστώθηκαν παραβάσεις απίστευτου μεγέθους...

Η πίεση που ασκεί το δυναμικό κίνημα των πολιτών για ελεύθερες παραλίες έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει ελέγχους, με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών να κάνουν λόγο για παράνομη κατάληψη 3.000 τετραγωνικών μέτρων αιγιαλού και παραλίας σε μέρη όπως ο Άγιος Φωκάς, η Αγία Κυριακή και το Λαούτη.

Η έφοδος των αρμόδιων αρχών της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. και παρουσία εισαγγελέα Εφετών και της γ.γ. Δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια κατέγραψε ομπρέλες, ξαπλώστρες, αλλά και ειδικές ξύλινες κατασκευές (πέργκολες, υπερυψωμένα ξύλινα decks κλπ). Μάλιστα σε μια περίπτωση, η νόμιμη εκπρόσωπος της επιχείρησης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο καθότι δεν συμμορφώθηκε με προηγούμενη διοικητική πράξη που της είχε επιβληθεί για την ίδια παράβαση.


Όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες από την παραλία Αγίας Κυριακής, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία απομάκρυνσης των παράνομων κατασκευών και αντικειμένων από την παραλία και τον αιγιαλό, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις όπου διαπιστώθηκε παράβαση. Ειδικά, για τις σταθερές κατασκευές που αποτυπώθηκαν και βρίσκονται εκτός σύμβασης, έχει ήδη ξεκινήσει η λήψη των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη εκδοθεί και τα σχετικά πρωτόκολλα κατεδάφισης.



413 παραβάσεις σε 1.312 ελέγχους
Το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί κατόπιν εορτής ελέγχους, μετά τις κινητοποιήσεις πολιτών και κατοίκων, και σπεύδει να προχωρά σε επικοινωνιακού Τύπου ανακοινώσεις, όπως, η χθεσινή που φιλοξενούσε δηλώσεις του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ανέφερε «σε όσους επίμονα αμφισβητούν την βούληση μας να επιβάλουμε την νομιμότητα στις παραλίες αλλά και σε όσους επίμονα προσπαθούν να διατηρήσουν "από την πίσω πόρτα" το καθεστώς της ανομίας, απαντούμε ότι εξίσου επίμονα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα προχωρούμε, σύντομα, σε αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας για τις μισθώσεις των παραλιών».

Κατά τις χθεσινή ενημέρωση ανακοινώθηκε ότι το τετραήμερο 8 - 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 1.312 επιπλέον έλεγχοι σε ιδιώτες και τουριστικές επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες.

«Οι έλεγχοι αυτοί έρχονται να προστεθούν στους 918 που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου έως και 7 Αυγούστου όπου και διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Ως εκ τούτου, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 8-11 Αυγούστου είναι κατά 43% περισσότεροι από εκείνους που διενεργήθηκαν το διάστημα 21 Ιουλίου-7 Αυγούστου και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 2.230, ενώ οι διαπιστωμένες παραβάσεις σε 749. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ύστερα από κινητοποίηση του συνόλου των στελεχών των Κτηματικών Υπηρεσιών, με ανάκληση των θερινών αδειών και μετακινήσεις υπαλλήλων σε υπηρεσίες που είχαν ελλείψεις προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθούν έγκαιρα επιθεωρήσεις στο μέγιστο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων» σημειώνει το υπουργείο.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ακόμη ότι ο μέχρι στιγμής απολογισμός περιλαμβάνει τα εξής:

Στο διάστημα 8-11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 1.312 επιχειρήσεις και ιδιώτες, σε 38 περιφερειακές ενότητες με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Ενδεικτικά πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 44 επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, 90 στη Μαγνησία, 109 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, 138 στην Κρήτη, 191 στην Πελοπόννησο.
Από τους ελέγχους αυτούς διαπιστώθηκαν 413 παραβάσεις που αφορούν: Υπέρβαση κατάληψης έκτασης πέραν της μισθωμένης, και σε κάποιες περιπτώσεις κατάληψη αιγιαλού χωρίς να υπάρχει μίσθωση (αυθαίρετη χρήση).
Υπενθυμίζεται πως το διάστημα 21 Ιουλίου-7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 918 επιχειρήσεις και ιδιώτες, όπου διαπιστώθηκαν 336 παραβάσεις. Επομένως, το διάστημα 21 Ιουλίου-11 Αυγούστου ο συνολικός αριθμός των ελέγχων ανέρχεται σε 2.230 και ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων σε 749. 
Οι ποινές που επιβάλλονται– ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης – από τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες περιλαμβάνουν: πρόστιμα, απομάκρυνση των ομπρελοκαθισμάτων, κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών εντός της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, αποβολή των μισθωτών, έως και αυτόφωρη διαδικασία για τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων.