Στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, σπάνια η δεύτερη τετραετία αποδεικνύεται καλύτερη από την πρώτη για το κόμμα και τον πρωθυπουργό που ασκεί την εξουσία.
Σήμερα, συμπληρώνονται σαράντα μέρες από την ιστορική νίκη της ΝΔ αλλά οι προληπτικοί της...
γαλάζιας παράταξης, φοβούνται ότι η νέα θητεία δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και ότι από Σεπτέμβριο, θα πρέπει το υπουργικό συμβούλιο να «ρολάρει» πολύ καλύτερα, για να πετύχει ο Κ. Μητσοτάκης όσα δεσμεύτηκε ότι θα πράξει τη δεύτερη τετραετία.Το πρώτο «φάλτσο» καταγράφηκε σχεδόν με το καλημέρα, λίγες μέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όταν ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης βγήκε εκτός γραμμής, αποκαλύπτοντας ότι ουσιαστικά η εμβληματική για τη ΝΔ πρωτοβουλία για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην πράξη έχει καταργηθεί. Ήρθε η εκ μέρους του προαναγγελία έφιππης αστυνομίας, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και το κλίμα βάρυνε τόσο, που οι ολιγοήμερες οικογενειακές του διακοπές εν μέσω πυρκαγιών, πρόσφερε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να τον θέσει εκτός κυβέρνησης.
Σχεδόν ταυτόχρονα, αποφάσισε να πάρει τη σκυτάλη από τον περιφερειάρχη Αττικής και να τη δώσει στον υφυπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά. Άλλαξε, δηλαδή, μόλις 69 μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες τον επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει η ΝΔ για την πρώτη περιφέρεια της χώρας, με αιτία ( ή αφορμή ) ένα ζεϊμπέκικο του κ. Γ. Πατούλη. Η απόσυρση του τελευταίου, δείχνει ότι η υπόθεση αυτή έκλεισε αναίμακτα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνοχή των δυνάμεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Όλα αυτά, με φόντο τις εκτεταμένες πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της χώρας, και για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες και σε αποθήκη φύλαξης πυρομαχικών του στρατού.
Φωτιές, ακρίβεια και στο βάθος ελληνοτουρκικά
Η κυβέρνηση επέμεινε στην ανάδειξη της σημασίας του συστήματος εκκένωσης 112 και στο ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης αλλά και τα κονδύλια που δόθηκαν στους δήμους ήταν μεγαλύτερα από την προηγούμενη χρονιά. Η τεράστια καταστροφή, ωστόσο, δεν απεφεύχθη, η Ρόδος θα χρειαστεί χρόνια για να γιατρέψει τις πληγές της και το αποτύπωμα στον τουρισμό μένει να φανεί, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να εκπέμψει ο ίδιος – αντί της υπουργού Τουρισμού – καθησυχαστικά μηνύματα.
Καθώς η χώρα και μαζί το πολιτικό σύστημα μπαίνουν στην παραδοσιακή ανάπαυλα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη, γνωρίζουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά.
Πρώτα απ όλα, στο πεδίο της ακρίβειας, που συνεχίζει ακάθεκτη, πιέζοντας σημαντικά τα νοικοκυριά. Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις, τόσο οι τιμές στα είδη διατροφής όσο και στα καύσιμα αυξάνονται διαρκώς. Ωστόσο, μετά και την τελευταία παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εξαγγελίες για νέο market pass έχουν παγώσει προς ώρας και οι όποιες αποφάσεις αναβάλλονται για αργότερα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί το κατάλληλο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Η άσκηση, ωστόσο, δεν είναι εύκολη, καθώς τα περιθώρια είναι στενά και «μαγικές» κινήσεις δεν υπάρχουν, ούτε μπορεί να εξευρεθούν.
Το δεύτερο που υπάρχει διαρκώς στη σκέψη και τις συζητήσεις των περισσοτέρων είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκης μόλις δύο ημέρες μετά την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους για έναν οδικό χάρτη προς την Χάγη και ένα πλαίσιο τολμηρής ατζέντας που ίσως περιλαμβάνει «υποχωρήσεις».
Με δεδομένο ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο θα στηθούν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, αν είναι να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τη γειτονική χώρα, αυτό θα πρέπει να γίνει όσο η εκλογική νίκη της ΝΔ είναι νωπή, εκτιμούν κορυφαία στελέχη.
Μέχρι τότε, άλλωστε, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί και αρκετές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη : Η προώθηση των προς αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, με πρώτο το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κα.
Ελλη Τριανταφυλλου
https://www.ieidiseis.gr/