Πλησιάζει, λοιπόν ο καιρός που το ελληνικό δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προχωρήσει στις πρώτες διερευνητικές κινήσεις του, για την πώληση μέρους ή του του συνόλου των ποσοστών που κατέχει σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.
Η πρώτη κίνηση, θα αφορά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες την περίπτωση της Eurobank, που θεωρείται η πιο εύκολη να διεκπεραιωθεί, αν και κάποιες πληροφορίες που φτάνουν στα αυτιά μου, κάνουν λόγο για εκδήλωση ενδιαφέροντος τουλάχιστον από 4, 5 ακόμα “παίκτες” της αγοράς, για αυτό μην εκπλαγείτε αν υπάρξουν εκπλήξεις και εδώ.
Κατά τα σενάρια, θα ακολουθήσουν Πειραιώς (αρχικά το 15%;) και Εθνική (20% μάξιμουμ αρχικά), αλλά στην τελευταία υπάρχουν πολλά θέματα, όπως και πολλοί ενδιαφερόμενοι. Τελευταία, πάντα κατά τα σενάρια, τα οποία δεν τυγχάνουν αναγκαστικά και της σφραγίδας του ΤΧΣ, η περίπτωση της Alpha Bank, με το ποσοστό της να ορέγονται και υφιστάμενοι μέτοχοί της, μόνοι τους ή μαζί με τους ήδη εγχώριους συνεργάτες τους σε άλλα deal.
*** Το θέμα εδώ είναι ότι όποια τιμή και να πιάσει το Δημόσιο στις σχετικές δημοπρασίες, όποτε και αν το επιχειρήσει, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση, να πιάσει τα κεφάλαια των 50 και άνω δισ. ευρώ (κοντά στα 55 κατά κάποιους υπολογισμούς) που έχει δαπανήσει για τη σωτηρία τους. Δηλαδή, είναι αυτό που λέει και το τραγούδι, “το αφεντικό τη γράφει τη ζημιά”, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το…αφεντικό την έχει φορτώσει ήδη στους φορολογούμενους. Και “το ευχαριστώ” των τραπεζών, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από μέτοχο σε μία συνέλευση τράπεζας, είναι τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν σε βάρος των δανειοληπτών, με τα επιτόκια-πρόκληση επί υφιστάμενων και νέων δανείων και σε βάρος των καταθετών, με τα ψίχουλα των επιτοκίων καταθέσεων. Όσο για τα μερίσματα, από του χρόνου θα δοθούν στους μετόχους, αλλά φυσικά όχι σε αυτούς που τις έσωσαν. Θα πάρουν δε οι διοικήσεις τους και μπόνους, για τα κέρδη που “πέτυχαν”, χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Τέτοια… κοινωνική πολιτική, δηλαδή, αν και θα έπρεπε πρώτα να ξεχρεώσουν το δημόσιο. Αλλά, είπαμε, η οικονομία θέλει τράπεζες για να δουλέψει, οπότε…
https://radar.gr/