«Η ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε»! Το BBC σε μία εκτενή ανάλυση του ,διαψεύδει με τρόπο εκκωφαντικό και με αποδείξεις όσους προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και ταυτόχρονα κατηγορούν ως «φιλορώσους» όσους προσπαθούν να δουν την... κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του πολέμου με ρεαλισμό.
Το BBC στην ανάλυση του παραδέχεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε οριακό σημείο και οι εξελίξεις θα επηρεάσουν την ασφάλεια της Ευρώπης. Η «σωστή πλευρά» της ιστορίας έχει θέμα και δυστυχώς αυτό θα μας επηρεάσει με τις άκρως επιπόλαιες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το BBC υπενθυμίζει ότι επί 18 μήνες οι Ουκρανοί αμύνονταν και μετά από τη βροχή δισεκατομμυρίων που έλαβαν από τη Δύση επιχείρησαν τη φετινή θερινή αντεπίθεση. Δυο μήνες μετά από την έναρξη της τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.
Η δημοσιογραφική ομάδα του BBC ανέλυσε βίντεο, μίλησε με ειδικούς και εξέτασε τους χάρτες. Όλα αποδεικνύουν το φιάσκο της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Οι αριθμοί μιλούν: οι Ρώσοι εξακολουθούν να ελέγχουν απόλυτα το 1/5 της Ουκρανίας και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται πόλεις όπως το Ντονέτσκ και η Μαριούπολη. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει απόρθητες θέσεις άμυνας.
Στην πραγματικότητα από τον Νοέμβριο του 2022 ,όταν οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν τη Χερσώνα, τίποτα δεν έχει αλλάξει υπέρ τους. Η ανακατάληψη μερικών μικρών χωριών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πρόοδος αν αναλογιστούμε πόσα δισεκατομμύρια έχει πληρώσει η Δύση για να εξοπλίσει το Κίεβο.
Ο χάρτης δείχνει τι έχουν πετύχει οι Ουκρανοί
Οι μεγάλες κόκκινες περιοχές υποδεικνύουν περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία, οι μωβ είναι εδάφη που κατέχονται ή ανακτήθηκαν από την Ουκρανία. Οι μαύροι κύκλοι δείχνουν τις οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων.
Σε δύο μήνες τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν προχωρήσει, το πολύ, περίπου 10 μίλια (16 χιλιόμετρα) σε δύο περιοχές κατά μήκος του μετώπου μήκους 100 μιλίων (160 χλμ) της περιοχής, σύμφωνα με ανεξάρτητη ανάλυση.
Σημειώνεται πρόοδος, αλλά είναι πιο αργή από ό,τι ήλπιζαν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται σε τρία μέτωπα, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και εκπαίδευση που παρέχεται από τη Δύση, και ψάχνουν αδύναμα σημεία σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου μήκους 1.125 χιλιομέτρων. Οι Ρώσοι έχουν κατασκευάσει εκτεταμένες οχυρώσεις σχεδόν σε όλη τη γραμμή του μετώπου.
Δορυφορική εικόνα
Η Marina Miron, αμυντική εμπειρογνώμονας στο King’s College του Λονδίνου, λέει στο BBC ότι η Ουκρανία έπρεπε να περιορίσει τις φιλοδοξίες της στο νότο, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδοξιών της να ανακτήσει την Κριμαία.
«Δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα», αναφέρει.
Η Δρ. Miron λέει ότι το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν είναι να ανακαταλάβουν το Τόκμακ, το οποίο βρίσκεται σε μια βασική διαδρομή στα νοτιοανατολικά της χώρας -μια περιοχή που λειτουργεί ως υλικοτεχνικός κόμβος για τις ρωσικές δυνάμεις.
Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το BBC Verify διασταύρωσε για να συγκρίνει τοποθεσίες και τους τύπους των στρατιωτικών οχημάτων, έδειξαν πρόσφατα άρματα μάχης Leopard και οχήματα μάχης Bradley να έχουν μπει σε ναρκοπέδιο και στη συνέχεια να δέχονται επίθεση από το ρωσικό πυροβολικό.
Οι Ρώσοι συχνά χρησιμοποιούν και την τακτική να παρασύρουν Ουκρανούς σε άδεια χαρακώματα, που όμως είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά.
Σε ένα βίντεο, που επαληθεύτηκε από το BBC φαίνεται ουκρανικό πεζικό να εισέρχεται σε άδεια χαρακώματα νότια της Ζαπορίζια, προτού πυροδοτηθούν κρυμμένα εκρηκτικά, ανατινάζοντας μερικά από τα στρατεύματα.
Ο ρωσικός στρατός εκμεταλλεύεται επίσης την αεροπορική του ισχύ.
Τι θα ακολουθήσει;
Ενώ η Ρωσία έχτιζε τις άμυνές της, η Ουκρανία συγκέντρωνε νεοσύστατες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, πολλές από αυτές εκπαιδευμένες στην Ευρώπη και εφοδιασμένες με καλύτερο εξοπλισμό από τους Ρώσους.
Η Ουκρανία έχει τώρα τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους, ρουκέτες ή βλήματα βαθιά πίσω από τις ρωσικές γραμμές – χτυπώντας τις αποθήκες καυσίμων, τους κόμβους πυρομαχικών και τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την άμυνα της Ρωσίας εκ των έσω.
Ο πύραυλος Storm Shadow που παρέχεται από τη Βρετανία, για παράδειγμα, έχει βεληνεκές άνω των 150 μιλίων (240 χλμ) και επέτρεψε στην Ουκρανία να ωθήσει ορισμένες από τις θέσεις της Ρωσίας πιο μακριά από την πρώτη γραμμή.
Η Ουκρανία χρησιμοποιεί επίσης πυρομαχικά διασποράς που παρέχονται από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανάλυση του BBC, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ουκρανίας.
Μέχρι το φθινόπωρο, η εποχή των βροχών θα έχει φτάσει, μετατρέποντας τους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους σε λάσπη και καθιστώντας τις επιχειρήσεις δύσκολες, αν όχι αδύνατες.