Με καρατομήσεις και άλλων επιχειρησιακών στελεχών της ΕΛΑΣ – όχι όμως και της ηγεσίας της - θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αποκρούσει την ηχηρή κριτική της αντιπολίτευσης και τις πιέσεις για ανάληψη πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία τη 29χρονου Μ. Κατσουρή από Κροάτες χούλιγκανς στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Όσο περνούν οι ώρες, ωστόσο, και έρχονται στο φως νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ΕΛΑΣ ήταν ενήμερη εδώ και μέρες πριν την έλευση των Κροατών χούλιγκανς στη χώρα μας αλλά και για την επικίνδυνη δράση τους, το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ για το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση.
Από χθες το μεσημέρι, στο κυβερνητικό επιτελείο «παίζουν άμυνα», θεωρώντας ότι μόλις δέκα ημέρες μετά την αλλαγή σκυτάλης στο ΠΡΟΠΟ, με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Νότη Μηταράκη και την ορκωμοσία του κ. Γ. Οικονόμου, θα είναι πολιτικά πολύ βαρύ για την κυβέρνηση να υπάρξουν και νέες αναταράξεις στο ίδιο υπουργείο, είτε αυτές αφορούν τον ίδιον τον υπουργό, είτε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που είναι και ο επιχειρησιακός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από την άλλη πλευρά, είναι τουλάχιστον παράδοξο να οδηγείται σε παραίτηση ένας υπουργός γιατί πήγε ένα διήμερο διακοπές με την οικογένειά του και να μην «ανοίγει μύτη» σε υψηλόβαθμο επίπεδο, για την απόλυτη αδυναμία της ΕΛΑΣ να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει νεκρός από την έλευση μιας επικίνδυνης ομάδας χούλιγκανς από τις πιο σκληροπυρηνικές της Ευρώπης (κατηγορίας Risk), για την οποία είχε ενημερωθεί λεπτομερώς και με ακρίβεια τόσο από τους αρμόδιους αξιωματικούς, όπως αποκάλυψε χθες το iEidiseis.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και βαριά όπως και οι ευθύνες και διατυπώνονται δημόσια ακόμα και από γαλάζια στελέχη, όπως ο Θ. Πλεύρης χθες το πρωί (Σκάϊ), ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για ευθύνες της ΕΛΑΣ, για το γεγονός ότι άφησε το περιθώριο στους χούκλιγκανς της Δυναμό Ζάγκρεμπ.
«Όταν υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων σε κάποιον αγώνα, πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις της ΕΛΑΣ. Για τους αγώνες της UEFA πόσες συσκέψεις έγιναν; Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο; Κι αν είναι, ποιο ήταν; Tηρήθηκε;» λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών, με γνώση του πως λειτουργεί το σύστημα σε ανάλογες περιπτώσεις, διερωτώνται αν πραγματοποιήθηκε ή όχι σύσκεψη της ηγεσίας του ΠΡΟΠΟ και Αθλητισμού με την ΕΛΑΣ, όπως είχε γίνει για τον τελικό της 16ης Αυγούστου στο Καραϊσκάκη. Προσθέτουν, δε, με νόημα, ότι αν δεν έγινε, τότε, εκτός από επιχειρησιακές ευθύνες, υπάρχουν και πολιτικές.
Όλες οι πληροφορίες, ωστόσο, που έχει στη διάθεσή του το IEidiseis επιβεβαιώνουν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, θα υπάρξουν μεν κι άλλες καρατομήσεις, αλλά δεν θα φτάσουν στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον οποίον το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με εμπιστοσύνη.
Ο οδικός χάρτης με τις κινήσεις της κυβέρνησης
Τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου, ο οποίος, προφανώς σε απόλυτη συνεννόηση με το επιτελείο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του, ενώ προανήγγειλε νέες καρατομήσεις επιχειρησιακών της ΕΛΑΣ
«Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ, αν και είμαι μόλις 10 μέρες στη θέση μου. Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το ζήτημα είχε να κάνει με έναν πολιτικό σχεδιασμό. Ο κάθε ΥΠΡΟΠΟ δεν είναι αστυνομικός, δεν είναι επιχειρησιακός, για να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν ή για να προβάλει τα αυτονόητα. Ότι δεν μπορεί να διανύουν τη μισή Ελλάδα και να μην μπορούν να σταματήσουν κάπου», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του (Alpha Tv) o κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι η παραίτηση είναι ο εύκολος δρόμος.
«Να αποφύγεις την πολιτική, την κομματική κριτική. Εγώ αντιλαμβάνομαι την ευθύνη για όσο καιρό ο ΠΘ με εμπιστεύεται σε αυτή τη θέση, να δουλέψουμε σκληρά με τους αξιωματικούς, τους Έλληνες αστυνομικούς, αυτή είναι η εντολή που έδωσε ο κόσμος στη Νέα Δημοκρατία. Να βελτιώσουμε ότι βελτιώνεται, να αλλάξουμε ότι χρειάζεται και να κάνουμε μία Ελληνική Αστυνομία έτσι όπως πρέπει να είναι», σημείωσε.
Σχετικά με την ΕΔΕ στην ΕΛΑΣ για την αδυναμία αντιμετώπισης της ομάδας των χούλιγκαν, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 29χρονου, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι στον τομέα πρόληψης και αποτροπής υπήρξε τραγική αποτυχία, καθώς υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, δεν αξιολογήθηκαν σωστά, ενώ υπήρχαν και πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα καθώς κατάφεραν να περάσουν από το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα χωρίς να τους εμποδίσει κανείς».
«Με μια τέτοιου είδους κραυγαλέα απαράδεκτη αποτυχία τελειώνουμε με 7 απομακρύνσεις; Απαντώ σε όσους κουνούν εύκολα το δάχτυλο, από την έρευνα που διατάχθηκε, θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
https://www.ieidiseis.gr/