1 Αυγ 2023

Στα πρόθυρα παραίτησης οι αγροτικοί γιατροί του Κ.Υ. Γυθείου

 


Στα όρια τους δηλώνουν οι αγροτικοί γιατροί του Κέντρου Υγείας Γυθείου, καθώς, όπως καταγγέλλουν με επιστολή τους, έχουν γίνει εδώ και αρκετούς μήνες «μπαλάκι» ανάμεσα στις οργανικές τους θέσεις αλλά και στο νοσοκομείο Σπάρτης καλούμενοι να αντιμετωπίσουν δυσανάλογο όγκο εργασίας και συχνά περιστατικά για τα οποία δεν έχουν ούτε επαρκή εμπειρία αλλά ούτε και εξειδικευμένες γνώσεις. Κι αυτό γιατί μπορεί να κληθούν, όπως επισημαίνουν, να αντιμετωπίσουν σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά, διασωληνωμένους ασθενείς, καθώς επίσης και νεογνά-παιδιά που απαιτούν την παρουσία ειδικευμένου ιατρού. 

Οι αγροτικοί γιατροί του ΚΥ Γυθείου καταγγέλλουν εκτός από «δυσμενείς εργασιακές συνθήκες» έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την «πολύωρη απουσία αγροτικών ιατρών από το ΚΥ» καθώς και «την ανεπαρκή αντιμετώπιση των διακομισθέντων-παραληφθέντων περιστατικών με κίνδυνο την υγεία των ασθενών».

Επιπλέον, καλούνται συχνά να κάνουν αυτές τις χιλιομετρικές αποστάσεις ενώ έχουν ήδη εργαστεί 24 και παραπάνω ώρες «θέτοντας την ατομική μας ακεραιότητα σε κίνδυνο», αλλά και χωρίς να έχουν ποτέ αποζημιωθεί για το κόστος των συγκεκριμένων μετακινήσεων.

Τέλος, καταγγέλλουν πως πέραν των υπολοίπων έχουν γίνει «δέκτες και της απρεπούς συμπεριφοράς και αντιμετώπισης από τη διεύθυνση του ΚΥ Γυθείου, με προσωπικές λεκτικές επιθέσεις και απειλές που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το έργο μας, που αφορούν θέματα εξωτερικής εμφάνισης και αυτοδιάθεσης ακόμα και εκτός του ωραρίου μας».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν άμεση επίλυση των προβλημάτων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παραιτήσεων.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τη Διοικήτρια του Γ.Ν. Σπάρτης, Διευθύντρια Κ.Υ. Γυθείου, τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Σπάρτης, την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας , τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας και τον πρόεδρο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και κάθε πιθανό αρμόδιο φορέα.

Η σημερινή καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες καταγγελίες, όπως συνέβη με τις σχετικά πρόσφατες παραιτήσεις δύο γιατρών στο Ρέθυμνο, κι ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με «μπαλώματα» να καλύψει τα κενά στο ΕΚΑΒ. 

Κάτι ανάλογο συνέβη πριν από μερικές ημέρς και στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου οιο ακτινολόγοι πήραν εντολή να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες και του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, αλλά δήλωσαν με επιστολή τους ότι προτίθενται μέχρι και να παραιτηθούν, αν δεν βρεθεί άλλη λύση.