7 Αυγ 2023

Γιατί η Πολεμική Αεροπορία πυροβολεί... τα πόδια της...

 


Aρον άρον σταύρωσον αυτήν ήταν εν περιλήψει το μήνυμα του πορίσματος της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διεξήγαγε η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Μέρος από τα συμπεράσματά της κοινοποιήθηκε χθες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου ως υπεύθυνη για την αδιανόητη έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην Αγχίαλο υποδεικνυόταν μόνο η ίδια η Π.Α.

Παρότι... από τις καταθέσεις των στελεχών της, που έγιναν προκειμένου να καταρτιστεί το πόρισμα της ΕΔΕ, προέκυπτε -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και η «Καθημερινή»- ότι «η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις εκκλήσεις των στελεχών της Π.Α. ήταν αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης», εντούτοις επελέγη από την κυβέρνηση να κρυφτούν πίσω από τη δική της έρευνα και όλοι οι άλλοι πιθανοί υπεύθυνοι.

Ακολουθώντας τη στρατηγική επιλογή της που διαφαινόταν εδώ και ημέρες μετά τη θυσία του διοικητή της μονάδας ως άλλης «Ιφιγένειας», όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, στο πόρισμα εντοπίζονται οι «αναλογούσες ευθύνες» σε στελέχη της Π.Α., οι οποίες και θα αποδοθούν, προμηνύοντας ότι τελικά το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο... της αποψίλωσης!

«Οι εν λόγω κλίνες [σ.σ. πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα] είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα [...] όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή», ανέφερε εξάλλου η άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όπου τονιζόταν ότι: «Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών».

Εξάλλου, στο βόρειο μέρος του στρατοπέδου, όπου και σημειώθηκαν τελικά οι εκρήξεις, εντοπίζονταν στη χθεσινή ενημέρωση τα πλημμελή μέτρα πυρασφάλειας με το υπουργείο να ακυρώνει όσα ανακοινώθηκαν την πρώτη ημέρα άτυπα από την Π.Α., που ανέφερε ότι η πυρκαγιά μπήκε από τα δυτικά!

«Σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκε πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση, ενώ εκείνη της πρώτης ημέρας έλεγε ότι: «Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19.18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη».

Στον χώρο γύρω από το σημείο που έγιναν οι εκρήξεις, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες, είχε γίνει αποψίλωση και η φωτιά δεν έφτασε ποτέ κοντά στις αποθηκευμένες στον εξωτερικό χώρο βόμβες γενικής χρήσης. Κοντά όμως σε αυτό υπήρχε ένα «νταμάρι», το οποίο είναι υπό την αρμοδιότητα της Π.Α. να το καθαρίζει από τα ξερόχορτα και εκεί εδράζονται, σύμφωνα με στελέχη, οι ευθύνες των υπευθύνων για αποψίλωση.

«Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο», ανέφερε η ανακοίνωση και γι’ αυτό, πριν κινδυνεύσουν άμεσα ζωές, εδόθη διαταγή να εκκενωθεί η περιοχή από τις πυροσβεστικές δυνάμεις με τις εκρήξεις να ξεκινούν οκτώ λεπτά αργότερα και το ωστικό κύμα να χτυπά τα οχήματα του προσωπικού της αποθήκης που απομακρύνονται.

«Οι ευθύνες αναλαμβάνονται από εμάς και όπως ανέφερε το υπουργείο “θα αξιοποιηθούν τα ευρήματα του πορίσματος στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων”. Με την Πυροσβεστική όμως τι γίνεται;» ρωτούσαν χθες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και η «Εφ.Συν.» μετέφερε το ερώτημα στο υπ. Πολιτικής Προστασίας, από το οποίο απάντησαν ότι το πόρισμα καλύπτει και τις ενέργειες της Πυροσβεστικής κι ότι από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δεν είχε κινηθεί κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστωθεί εάν ευθύνονται στελέχη του Π.Σ. για το πέρασμα της πυρκαγιάς εντός του στρατοπέδου και αν υπήρξαν λάθη ή παραλείψεις.

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr