8 Αυγ 2023

Επιτόκια τραπεζών: Από τα... μπινελίκια, στα... ξεφτιλίκια! - Κυβέρνηση... Κουταλιανός!

 


Η είδηση σοκάρει- αντιγράφουμε από την "Καθημερινή" της Κυριακής και το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ευγενίας Τζώρτζη:

"Εσοδα από τόκους άνω των 3 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 6μηνο του 2022 κατέγραψαν οι τρεις συστημικές τράπεζες –

Εθνική, Πειραιώς και Eurobank– το πρώτο 6μηνο του έτους, εκτινάσσοντας παράλληλα και την οργανική κερδοφορία σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η εκτίναξη των επιτοκιακών εσόδων υποβοηθήθηκε από τη διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αλλά κυρίως είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, που από αρνητικό επίπεδο έναν ακριβώς χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με μικρότερο ρυθμό. Η κερδοφορία των τριών συστημικών τραπεζών –αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Alpha Bank– ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση των προμηθειών που «παράγουν» οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ μικρή συμμετοχή στο θετικό τελικό αποτέλεσμα είχαν τα χρηματοοικονομικά κέρδη, που κατά το α΄ εξάμηνο του έτους ήταν περιορισμένα".

Και τα επιτόκια καταθέσεων; Τα επιτόκια χορηγήσεων; Η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά;

Και οι λεονταρισμοί της κυβέρνησης προς τους τραπεζίτες;

Τα ...μπινελίκια του πρώην υπουργού Οικονομικών και οι προτροπές του Μαξίμου για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων μετατράπηκαν σε ...ξεφτιλίκια, καθώς τα έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους! Η κυβέρνηση μπροστά στους τραπεζίτες μοιάζει με τον Κουταλιανό, που "τρέμει σαν το ψάρι στην κυρά τους μπρος"!Το άλμα εσόδων από τόκους τα λέει όλα!

ΥΓ1: Ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να κάνει κάτι είναι ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, καθώς προφανώς η προτροπή του για τα υπερκέρδη δεν μπορεί παρά να αφορά και τις τράπεζες. Είπε ο Διοικητής της Τραπέζης: «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι κατά πολύ υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των μισθών. Επίσης, η αύξηση των τιμών είναι ταχύτερη από την αύξηση του κόστους, που σημαίνει ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί». Η ουσία της -πολύ σωστής- τοποθέτησης του κ. Διοικητή, αφορά προφανώς και τις τράπεζες!

ΥΓ2: Ας το προσέξουν οι αρμόδιοι, γιατί όλο και περισσότερο ο κόσμος θυμάται τη φράση του Μπ. Μπρεχτ στην "Όπερα της Πεντάρας": Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας;

https://www.ieidiseis.gr/