Στο Τολέδο της Ισπανίας μαζεύονται σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, για να συζητήσουν, όπως αναφέρει η επίσημη ατζέντα, την αντίδρασή τους στο πραξικόπημα στον Νίγηρα, αλλά και τη συνεχιζόμενη στήριξή τους προς την Ουκρανία.
Ούτε λόγος δηλαδή για τα επεισόδια των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο, σε μια χώρα που ανήκει στην ΕΕ και που έχει το 1/3 της σχεδόν 50 χρόνια υπό τουρκική κατοχή. Ούτε η επίθεση κατά των δυνάμεων του ΟΗΕ δεν στάθηκε ικανή να αφυπνίσει την ΕΕ ώστε να κινηθεί επιτέλους αποφασιστικά κατά της Τουρκίας.
Θα εξεταστεί ωστόσο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων… στον Νίγηρα, με την αστάθεια στη δυτική και κεντρική Αφρική να είναι στο επίκεντρο της άτυπης συνόδου. Οι πιέσεις που άσκησαν η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και η πρόταση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, απέδωσαν καρπούς κι έτσι προτεραιότητα θα λάβουν τα γαλλογερμανικά συμφέροντα και όχι αυτά του μπλοκ.
Ο Χασούμι Μασούντου, υπουργός Εξωτερικών της ανατραπείσας κυβέρνησης του Νίγηρα και ο Όμαρ Τουράι, πρόεδρος της επιτροπής της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), θα παραστούν στις συζητήσεις.
Περαιτέρω αβεβαιότητα στην πολιτική αστάθεια στην Αφρική προσέθεσε η χθεσινή ανακοίνωση του στρατού της Γκαμπόν ότι καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη προσπαθούν να κατανοήσουν τις δραματικές εξελίξεις στη Γκαμπόν.
Ο Μπορέλ επεσήμανε χθες ότι η ΕΕ «προχωρά» τη διαδικασία για ένα νομικό πλαίσιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων στον Νίγηρα, κάτι που θα συζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών.
Τόσο η ΕΕ όσο και η ECOWAS έχουν ήδη επιβάλει οικονομικά και πολιτικά τιμωρητικά μέτρα εναντίον του Νίγηρα, όμως το πλαίσιο αυτό θα επιτρέψει στην Ένωση να στοχοθετήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και οργανισμούς.
Διπλωμάτες επεσήμαναν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν και την απάντησή τους στην περίπτωση που η ECOWAS ζητήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα για να αποκαταστήσει την ανατραπείσα κυβέρνηση.
Η Ουκρανία
Στο μεταξύ, ενόψει και της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και της συνόδου της G20 στην Ινδία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ανησυχία προκαλεί στο Κίεβο και τους συμμάχους του το γεγονός ότι η Ινδία, που ασκεί αυτή την περίοδο την προεδρία της G20, δεν κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη σύνοδο.
newsbreak.gr