Μέτρα, μέτρα, μέτρα, πάλι κατόπιν εορτής. Αφού από το 2022 κατάργησε τους Φορείς Διαχείρισης σε επτά από τις σπουδαιότερες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός «κλαίει πάνω από το χυμένο γάλα». ● Τι αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα και την άγρια πανίδα. ● Καμία σαφής θέση για τις ακροδεξιάς έμπνευσης θεωρίες συνωμοσίας.
Στο ίδιο μοντέλο των αλλεπάλληλων αποτυχιών της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επιμένει η κυβέρνηση, η οποία παραμένει χωρίς έναν νέο, ολοκληρωμένο και σύγχρονο σχεδιασμό για την πρόληψη και την πυρόσβεση και χωρίς ενδυνάμωση των δασικών υπηρεσιών, ενώ από τις 24.12.2021 με υπουργική απόφαση έχει καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης σε επτά από τις σπουδαιότερες περιβαλλοντικά περιοχές της Ελλάδας (Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Εβρου-Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου).
Μπορεί στην κυβέρνηση να μιλούν (κατόπιν εορτής) για πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την κατάσβεση αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο των επόμενων ετών, να αναφέρονται στην απόκτηση τεσσάρων ειδών drones και να λένε ότι θα μιλήσει γι’ αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Βουλή, όμως επί της ουσίας το μόνο απτό που βγήκε από τη χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στο μέγαρο Μαξίμου, ήταν η επιδίωξη της κυβέρνησης, βασιζόμενη στη σχετική δική της ΠΝΠ του 2021 και αναπαράγοντας το γνωστό μοντέλο της Εύβοιας, να παραδώσει τις καμένες περιοχές του Εβρου και της Πάρνηθας σε ιδιώτες χορηγούς για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών έργων.
Την παραπάνω επιδίωξή της κατέστησε σαφή η ίδια η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας μετά τη σύσκεψη ότι για την υλοποίηση των σχετικών τεχνικών έργων «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των “αναδόχων αποκατάστασης”, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί». Κατά τα λοιπά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι στη σύσκεψη «συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Εβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας», ανακοινώνοντας τα εξής: «Η Δασική Υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποσείσει τις ευθύνες της, ακόμα και κλείνοντας το μάτι σε ακροδεξιάς έμπνευσης θεωρίες συνωμοσίας, συνεχίζει την επιχείρηση διασύνδεσης του φαινομένου των πυρκαγιών με το προσφυγικό και παρότι μιλά για την παράνομη δράση των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου του Εβρου, στην πραγματικότητα τα χαϊδεύει αφού στοχοποιεί τα θύματά τους, δηλαδή τους κατατρεγμένους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στους «σερίφηδες» του Εβρου, είπε μεν ότι «παράνομες πράξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παράνομες πράξεις» και πως «όποιος παρανομεί θα πρέπει να συλλαμβάνεται και να τιμωρείται», όμως στους ίδιους δεν θέλησε να δώσει «πολιτική απόχρωση», αν και πρόσθεσε ότι «προφανώς και υπάρχουν και ιδεολογικά ή δήθεν ιδεολογικά κίνητρα», και κυρίως στην ίδια απάντηση επέλεξε να βάλει στο στόχαστρο τα θύματά τους, νομιμοποιώντας έτσι πλήρως την ατζέντα τους: «Ξέρετε, και στον Εβρο που αναφέρατε, πέραν αυτού του φαινομένου, το οποίο οφείλει να αντιμετωπίσει -όπως και όλα τα υπόλοιπα παραβατικά φαινόμενα- το κράτος άμεσα, έχουμε κατά μέσο όρο 80 με 90 και κάποιες φορές ξεπερνούν και τις 100 ημερησίως συλλήψεις για απόπειρες ή παράνομες διελεύσεις, όλα αυτά τα περιβόητα κυκλώματα παράνομων διακινητών».
«Η έξαρση της ακροδεξιάς βίας ενθαρρύνεται απολύτως συνειδητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιχειρεί να στρέψει τον δημόσιο διάλογο μακριά από τις ευθύνες της για τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα επί έντεκα ημέρες», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Εφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του υπουργού Κικίλια, οι επιλεκτικές διαρροές σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ περί “υβριδικού πολέμου”, η ξενοφοβική υστερία που επιχειρούν να επιβάλουν στον δημόσιο διάλογο όχι μόνο νομιμοποιεί την ακροδεξιά βία στον Εβρο τώρα, αλλά δίνει άλλοθι σε κατάφωρα παράνομες ενέργειες στο μέλλον και αλλού», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα μέσα από την κανονικοποίηση του ακροδεξιού λόγου».
Αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε πως «δεν χρειάζονται άλλες υποσχέσεις. Ούτε αρκεί μια συγγνώμη. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής, με σεβασμό στην επιστήμη, με αξιοπιστία, για μια ισχυρή ελληνική πολιτεία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος (ΑΝΤ1) σημείωσε πως «στο δασαρχείο της Πάρνηθας βρισκόταν μόνο ένας άνθρωπος όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ας δούμε πόσο υποστελεχωμένο είναι και το δασαρχείο στο Σουφλί. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Σε αυτό πρέπει να λογοδοτήσουν οι κυβερνώντες και σε αυτό πρέπει όλοι ομονοώντας να σχεδιάσουμε για το μέλλον».
Κι ενώ η κυβέρνηση επιδίδεται σε ανακοινώσεις, η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο καίει ακόμα για 12η μέρα.
https://www.efsyn.gr/
Γιαννης Μπασκακης