7 Αυγ 2023

Ακόμη μια ιστορία εργοδοτικής αυθαιρεσίας...

 

...και ξυλοδαρμού εργαζομένου επειδή ζήτησε δεδουλευμένα...
Ο 20χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον εργοδότη του στην Πάργα εξιστορεί την άλλη, τρομακτική, «κανονικότητα» με την οποία είναι αντιμέτωποι πολλοί εργαζόμενοι.
Στα μέσα Ιουλίου η υπόθεση άγριας επίθεσης από την εργοδοσία σε 20χρονο εργαζόμενο στην Πάργα είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Τώρα ο νεαρός μιλά για την τρομακτική εργασιακή του εμπειρία, αποκαλύπτοντας μια ακόμη υπόθεση εργοδοτικής αυθαιρεσίας, χωρίς κανέναν έλεγχο από το νόμο και κυρώσεις (προς το παρόν)...

Ο 20χρονος μίλησε στο news24/7 για τα όσα παρανοϊκά κι επικίνδυνα του συνέβησαν από την ημέρα που έφτασε στην Πάργα από τη Θεσσαλονίκη έως την επίθεση με τσουγκράνα που δέχθηκε από τον εργοδότη του. Από τον ξυλοδαρμό  αποκόμισε τραύματα στον λαιμό και την πλάτη, ενώ ο λογαριασμός του παρέμεινε χωρίς χρήματα, καθώς δεν του καταβλήθηκαν ποτέ τα δεδουλευμένα που ζήτησε.

Μετά από μια κακή εμπειρία στην πρώτη εργασία, από όπου αποχώρησε, βρήκε δουλειά σε μια παρόμοια επιχείρηση και σημειώνει ότι «υπήρχε η φήμη ότι το αφεντικό είναι περίεργο, ότι φώναζε και απειλούσε. Η δουλειά μου θα ήταν runner στην παραλία. Η τακτική βέβαια ήταν παρόμοια με τον προηγούμενο. Δηλώθηκα για πενθήμερο αλλά δούλευα επτά ημέρες την εβδομάδα, 9ωρο. Έγινε πρόσληψη όπου δήλωσε τον βασικό μισθό και τα υπόλοιπα χρήματα που μου είχε υποσχεθεί θα μου τα έδινε μαύρα. Οι συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες. Δεν είχε φροντίσει να υπάρχει καν κάποια σκιά για να καθόμαστε όση ώρα δεν τρέχουμε στην παραλία»..


Φθάνοντας στο επίμαχο περιστατικό ο 20χρονος εξηγεί ότι «είχα πλέον κλείσει 23 ημέρες στην επιχείρηση. Ενώ δούλευα, ο εργοδότης μου ζήτησε μετά το τέλος του ωραρίου μου να καθαρίσω όλους τους διαδρόμους της παραλίας, κάτι παντελώς έξω από τις αρμοδιότητες μου. Όταν πλέον σχόλασα, μερικά λεπτά μετά τις 19:00, τον ενημέρωσα πως δεν προτίθεμαι να μείνω παραπάνω και να συνεχίσω να δουλεύω. Εξοργίστηκε. Άρχισε να μου λέει πως αργώ συνεχώς και πως είμαι ο μοναδικός που ανακοινώνει πότε θα κάνει διάλειμμα. Κατέληξε πως αν δεν κάνω αυτό που μου είπε, παρότι ήταν εκτός ωραρίου, θα θεωρήσει πως δεν τηρώ τα καθήκοντά μου και θα με απολύσει».

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο σοκαριστική με το αφεντικό να του λέει ότι απολύεται και ότι δεν θα πάρει φράγκο για την εργασία που είχε προσφέρει, ενώ του ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα και από το σπίτι που διέμενε. Την επόμενη ημέρα και αφού είχε συζητήσει με φίλους του αποφάσισε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του. 


«Φτάνω και τον βλέπω να κάνει δουλειές στην παραλία. Μου ζητάει αμέσως το κλειδί του σπιτιού. Του λέω, αφεντικό θέλω τα χρήματα που δούλεψα. Κάνει δυο βήματα μπροστά και μου λέει “Έχεις θράσος” και με χτυπάει στον λαιμό με την τσουγκράνα που κρατούσε. Σηκώνομαι να τρέξω και με παίρνει κυνήγι χτυπώντας με ξανά στην πλάτη με την τσουγκράνα, προκαλώντας μου ένα αιμάτωμα. Για κάποια ώρα υπήρχε ένα κυνηγητό έξω από το μαγαζί με εκείνον να με φωνάζει και να με απειλεί και εμένα να προσπαθώ να ξεφύγω, τον φίλο μου να προσπαθεί να ηρεμήσει τα πνεύματα και άλλα δυο άτομα που βρίσκονταν ακόμα στο μαγαζί να τρέχουν να δουν τι συμβαίνει. Τους είπα για τα χτυπήματα όταν ο ένας εργαζόμενος με έπιασε από το χέρι να με ρωτήσει αν είμαι καλά» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Η συνέχεια δόθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου ο νεαρός δεν γνώριζε ακριβώς τις διαδικασίες προκειμένου να προβεί στην καταγγελία. Κάτι τέτοιο συνέβη λίγες ημέρες αργότερα, καθώς επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, πήγε στο νοσοκομείο για τα χτυπήματά του και μίλησε με δικηγόρους, αλλά και το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης.

«Ένας εικοσάχρονος που επιλέγει να εργαστεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο ως εποχικός εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού προσδοκά να ενισχύσει το εισόδημα του. Συχνά, αγνοεί πλήρως πως η εικόνα μιας καλοστημένης βιομηχανίας προβολής του καλύτερου εθνικού εαυτού μας, όπως ο τουρισμός, εδράζεται σε σαθρά θεμέλια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που νέοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως μένουν απλήρωτοι επί μεγάλα χρονικά διαστήματα, εργάζονται εξαντλητικά, χωρίς τήρηση του νομίμου ωραρίου, με συνεχόμενες ημέρες εργασίας που βαφτίζονται ρεπό και νόμιμες προσαυξήσεις υπερωριών που δεν παρέχονται. Αναδεικνύεται, συνεπώς, ένα μοτίβο αντιεργατικών συμπεριφορών από ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το βαρύνοντα ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία», σημειώνει με νόημα ο δικηγόρος του Γιώργος Παπαγεωργίου και συμπληρώνει ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, καλούνται να διαδραματίσουν τον ρόλο-ασπίδα των εργαζομένων.