30 Αυγ 2023

Έρχεται η τέλεια καταιγίδα;... Συνεχίζουν να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τρίτο συνεχόμενο μήνα

 


Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, πέφτοντας κάτω από τα 9 εκατομμύρια για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Από την Alicia Wallace/CNN Business

Επιπλέον, ένας μικρότερος αριθμός εργαζομένων του ανεμενομένου εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, οι επιχειρήσεις προσέλαβαν λιγότερους υπαλλήλους και οι απολύσεις αυξήθηκαν, καθώς η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ εγκαθίσταται σε μια πιο ήρεμη, πιο ισορροπημένη κατάσταση σδύμφωνα με τους αναλυτές.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένα 8,827 εκατομμύρια τον Ιούλιο, από 9,165 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση Job Openings and Labor Turnover Survey της BLS. Είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τον Μάρτιο του 2021 και αντιστοιχούν πλέον 1,5 διαθέσιμες θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο.

Αυτά είναι καλά νέα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει σε μεγαλύτερη χαλάρωση όσον αφορά την αγορά εργασίας στη μάχη της να μειώσει τον πληθωρισμό. Αντιθέτως, μία ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς των εργαζομένων θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των μισθών και, τελικά, να προσθέσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει τις υψηλότερες τιμές αυξάνοντας τα επιτόκια σε μια προσπάθεια διαρκείας να ρίξει κρύο νερό στη ζήτηση.

«Εδώ θέλαμε να πάμε. Εχουμε τις θέσεις εργασίας να πέφτουν, αλλά με ήρεμο, ψύχραιμο και συγκεντρωμένο τρόπο», δήλωσε στο CNN η Rachel Sederberg, ανώτερη οικονομολόγος στην εταιρεία έρευνας αγοράς εργασίας και ανάλυσης Lightcast. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι διαθέσεις θέσεις εργασίας θα μειώνονταν στα 9,465 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv.

Όχι εκτεταμένες απολύσεις

Τα ανοίγματα στις θέσεις εργασίας μειώθηκαν στις περισσότερες μεγάλες βιομηχανίες, αλλά αυξήθηκαν σε τομείς όπως η πληροφόρηση, οι μεταφορές, τα logistics και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Τα στοιχεία JOLTS του Ιουλίου έδειξαν ότι ο αριθμός των νέων προσλήψεων μειώθηκε στα 5,773 εκατομμύρια από 5,94, οι αποχωρήσεις έφτασαν κοντά στα σύνολα πριν από την πανδημία, μειωμένες στα 3,549 εκατομμύρια από 3,802 εκατομμύρια και οι απολύσεις αυξήθηκαν στο 1,555 εκατομμύρια από 1,551.

Οι απολύσεις που ουσιαστικά παραμένουν αμετάβλητες δείχνουν ότι υπήρξε μικρή μετάδοση από όλες αυτές τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στην τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης στα τέλη του περασμένου έτους και στις αρχές του τρέχοντος έτους, είπε η Sederberg.

«Ο φόβος της συνέχισης των απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης δεν είναι πλέον υπαρκτός», είπε. «Και ακόμη και σε αυτούς τους ομίλους, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας, βλέπουμε να επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενοι αφού οι εταιρείες προσαρμόστηκαν στο φυσιολογικό τους επίπεδο, εκείνο πριν την πανδημία».

Μία νέα κανονικότητα;

Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει μια αγορά εργασίας των εργαζομένων: Οι απολύσεις είναι 17% χαμηλότερες από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία, η «αναλογία μόχλευσης εργασίας» των απολύσεων έναντι των προσλήψεων είναι 29% υψηλότερη και υπάρχουν 3 εκατομμύρια περισσότερες ελεύθερες θέσεις από ό,τι υπάρχουν άνεργοι εργαζόμενοι, δήλωσε η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος στον διαδικτυακό ιστότοπο εργασίας ZipRecruiter.

«Τόσο οι μειώσεις [στα ανοίγματα όσο και οι αποχωρήσεις] υποδηλώνουν χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, η οποία είναι ανακουφιστική για πολλούς εργοδότες, αλλά θα επαναφέρει πολλές από τις παλιές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αναζήτηση εργασίας για δεκαετίες», είπε.

Ενώ η δραστηριότητα του κύκλου εργασιών μειώνεται μετά από μια πολύ έντονη διετία, παραμένουν σε αχαρτογράφητη -αν όχι εντελώς νέα- περιοχή, είπε η Sederberg.

Αναφερόμενη στις 1,5 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που αναζητά εργασία, νούμερο που παραμένει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, σημείωσε ότι αυτό πιθανότατα αντανακλά μια «τέλεια καταιγίδα» δραστηριότητας στην αγορά εργασίας. «Χτυπηθήκαμε από την Covid. Είχαμε επίσης τους Baby Boomers να συνταξιοδοτούνται σε μεγάλους αριθμούς. Και είχαμε μείωση της μετανάστευσης ταυτόχρονα», είπε. «Έτσι, αυτό που μοιάζει να έρχεται στο μέλλον, και αυτό που είναι φυσιολογικό, θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ονομάζαμε φυσιολογικό τη δεκαετία του 1990, τη δεκαετία του 2000, ακόμη και τη δεκαετία του 2010, λίγο πριν την πανδημία».

Προς το παρόν, ωστόσο, φαίνεται ότι η αγορά εργασίας και η ευρύτερη αμερικανική οικονομία εξακολουθούν να οδεύουν προς μια «ήπια προσγείωση», καθώς ο πληθωρισμός περιορίζεται χωρίς να προκαλεί μαζικές απολύσεις και ύφεση, είπε.