2 Αυγ 2023

Τζο και Χάντερ Μπάιντεν «βυθίζονται» στην δίνη του σκανδάλου της ουκρανικής Burisma Holdings


 Ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι επίσημοι. Ο γιός του, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του καταλογίζουν.. χρησιμοποιούσε το όνομά του, αλλά και την θέση που κατείχε τότε ο πατέρας του ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προκειμένου να εισπράττει μεγάλα ποσά από διάφορες οντότητες του εξωτερικού και τα ποσά αυτά πήγαιναν στην οικογένεια των Μπάιντεν.

Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο γνώριζε για τις δραστηριότητες αυτές, αλλά είχε εμπλακεί και ενεργά καθώς μιλούσε μέσω τηλεφώνου με τους χρηματοδότες του γιου του, όπως αποκάλυψε βασικός μάρτυρας «κλειδί» στην υπόθεση ο Ντέβον Άρτσερ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Burisma Holdings είναι μια ουκρανική εταιρεία ενέργειας. Το 2014 ο γιός του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου και νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου (ΔΙΟΣΥ) της εταιρείας, με μηνιαίες αποδοχές 50.000$.

Ο Τζο Μπάιντεν την περίοδο εκείνη υλοποιούσε την πολιτική του Μπάρακ Ομπάμα για την Ουκρανία. Μέσα στην αμερικανική ηγεσία πολλοί άσκησαν κριτική στην τοποθέτηση του Χάντερ στο ΔΙΟΣΥ της Burisma. «Υπονόμευε τη χάραξη της πολιτικής στην Ουκρανία»(1), έλεγαν.

Ο Βίκτορ Σόκιν (Viktor Shokin) είναι ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας. Ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο του 2015 και παύθηκε από τη θέση του, στις 31 Μαρτίου του 2016.

Ανάμεσα στις υποθέσεις κατά της διαφθοράς που βρήκε στο γραφείο του ο Σόκιν, ήταν και αυτή της Burisma. Η υπόθεση της Burisma είχε αρχίσει να ερευνάται το 2012. Τότε ο Γενικός  Εισαγγελέας Βίκτορ Πσόνκα (Viktor Pshonka), ερευνούσε την εταιρεία και τον ιδιοκτήτη της Μικόλα Ζλοτσέφσκι για υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και διαφθοράς μεταξύ 2010 και 2012.

Ο Σόκιν προχώρησε την έρευνα της υπόθεσης την περίοδο που ο Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του ΔΙΟΣΥ της εταιρείας. Στις αρχές του 2015 ο Σόκιν δήλωσε ότι φάκελοι της υπόθεσης Burisma είχαν εξαφανιστεί.

«Θα σας πω περισσότερα: Όχι μόνο ποινικές υποθέσεις, αλλά και απόρρητα έγγραφα έχουν εξαφανιστεί.. Μυστικά έγγραφα συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονταν με τις ποινικές υποθέσεις που είχε ξεκινήσει ο Βίκτορ Πσόνκα», είχε πει ο Σόκιν. Δεν έγινε ποτέ γνωστό πόσο κοντά είχε πλησιάσει στον πυρήνα της υπόθεσης διαφθοράς της Burisma, ο Σόκιν. Δεν έγινε επίσης γνωστό τι είχε ανακαλύψει για τον Χάντερ Μπάιντεν και πώς συνδεόταν η παραμονή του στο ΔΙΟΣΥ της εταιρείας με τον πατέρα του και μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Με την έναρξη της θητείας του Σόκιν στην Γενική Εισαγγελία και την έρευνα για την Burisma ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου διεθνή προσπάθειά για την αποδόμησή του και αποπομπή του. ΗΠΑ, ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα απαίτησαν την άμεση απόλυσή του από τη θέση που κατείχε, με το αιτιολογικό ότι τάχα  «καθυστερούσε την διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς στην χώρα».

Στις 23 Ιανουαρίου 2018, ο Τζο Μπάιντεν μιλώντας στο Council of Foreign  Relations(2) για την επίσκεψη (μια από τις έξι συνολικά) που πραγματοποίησε στην Ουκρανία στις 31 Μαρτίου του 2016(3) και στην συνάντησή του με τον τότε Ουκρανό πρόεδρο Πετρό Ποροσένκ είπε:

«Τους κοίταξα και είπα: Φεύγω σε έξι ώρες. Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας (Βίκτορ Σόκιν) δεν έχει απολυθεί έως τότε δεν πρόκειται να πάρετε το 1 δισ.$ σε βοήθεια. Και τον απέλυσαν και έβαλαν στην θέση του κάποιον που ήταν ακέραιος».

Σε ένορκη κατάθεσή του στις 4 Σεπτεμβρίου του 2019 σε δικαστήριο  στην Αυστρία ο Σόκιν δήλωσε:

«Η αλήθεια για την εκδίωξή μου είναι γιατί ηγούμην μιας μεγάλης έρευνας διαφθοράς της Burisma Holdings (…) και ο γιός του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν ήταν μέλος του ΔΙΟΣΥ.

Σε αρκετές περιπτώσεις ο τότε πρόεδρος Ποροσένκο μου ζήτησε να ρίξω μια ματιά στην ποινική υπόθεση κατά της Burisma και να εξετάσω το ενδεχόμενο περάτωσης των ερευνητικών ενεργειών σε σχέση με αυτήν την εταιρεία, αλλά αρνήθηκα να κλείσω αυτήν την υπόθεση».

Στις 23 Ιουλίου 2019(4), ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι του ζήτησε να κοιτάξει την υπόθεση αποπομπής του Σόκιν και κατά πόσο αυτή συνδεόταν με τον Χάντερ και τον Τζο Μπάιντεν.

«Λέγονται πολλά γύρω από τον γιό του Μπάιντεν και ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν σταμάτησε την έρευνα (για την Burisma) και πολλοί θέλουν να μάθουν τι πρόκειται να κάνετε για τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Μπάιντεν γυρίζει και καυχιέται ότι σταμάτησε την έρευνα οπότε εάν μπορούσατε να το κοιτάξετε. Μου ακούγεται απαίσιο κάτι τέτοιο», είχε πει ο Τρσμπ.

Το τηλεφώνημα αυτό στάθηκε η αιτία για την υπόθεση εξέτασης καθαίρεσης του Τραμπ από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 ουκρανικό δικαστήριο έδωσε τελικά εντολή σε ανακριτές να ξεκινήσουν έρευνα γύρω από τις πιέσεις που είχε ασκήσει ο Τζο Μπάιντεν στον  Ποροσένκο για να απολύσει τον Σόκιν. Ωστόσο η  έρευνα έκλεισε βιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες το Νοέμβριο του 2020 όταν ο Τζο Μπάιντεν εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 ένα τυχαίο γεγονός έμελλε να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην υπόθεση Μπάιντεν- Burisma.

Ο Χάντερ Μπάιντεν είχε δώσει τον φορητό του υπολογιστή (το περίφημο laptop from Hell(5) σε ένα κατάστημα στο Ντελαγουέρ  για να τον επιδιορθώσει. Ο Χάντερ ξέχασε τον υπολογιστή αυτό στο κατάστημα και ο ιδιοκτήτης ειδοποίησε το FBI.  Ο σκληρός δίσκος βρέθηκε στα χέρια του δικηγόρου του Ντ.Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. Εκτός από το υλικό πορνογραφικού περιεχομένου και χρήσης σκληρών ναρκωτικών διαπιστώθηκαν και συναλλαγές του Μπάιντεν με την Burisma αλλά και την κινεζική CEFC.

Από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το «κουβάρι» που οδήγησε  στην παραπομπή του Χ.Μπάιντεν στην Δικαιοσύνη, με την κατηγορία ότι δεν κατέβαλε φόρους για εισόδημα άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων κατά τα έτη 2017-18, για οπλοκατοχή και για χρήση  ναρκωτικών  ουσιών, κάτι που συνιστά κακούργημα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναφέρουν ότι ειδικά για την φοροδιαφυγή στα ποσά αυτά εμπλέκονται και χρήματα που έλαβε ο Χ.Μπάιντεν από την Burisma.

Και  μπορεί η ιστορία να τελείωνε εδώ, εάν δεν εμφανιζόταν στο προσκήνιο ο μάρτυρας «κλειδί» για την υπόθεση ο Ντέβον Άρτσερ (Devon Archer) πρώην στενός συνεργάτης του Χάντερ και μέλος του ΔΙΟΣΥ της Burisma.

Η κατάθεση του Άρτσερ στην επιτροπή του κογκρέσου στις 31 Ιουλίου ήταν καταλυτική. Ο πρώην συνεργάτης του Χάντερ ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε 20 -τουλάχιστον- τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον γιό του την ώρα «γευμάτων εργασίας» με στελέχη διάφορων εταιρειών. Στις επικοινωνίες αυτές με ανοικτή ακρόαση, ο Χάντερ Μπάιντεν ανέφερε πως είχε τον πατέρα του -και τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ- στο τηλέφωνο ούτως ώστε να πείσει τους χρηματοδότες του ότι είχε «γερές πλάτες», αναφέροντας τον Τζο Μπάιντεν ως τον «μεγάλο».

Οι συναντήσεις του Χάντερ Μπάιντεν γίνονταν στο Café Milano στην Ουάσιγκτον, στέκι των «πιο ισχυρών προσωπικοτήτων στον κόσμο», όπως αναφέρεται.

Σε μια από αυτές τις συναντήσεις  στις 16 Απριλίου του 2015, ο Χάντερ Μπάιντεν σύστησε τον πατέρα του στον Βαντίμ Ποζάρσκι (Vadym Pozharskyi), ένα εξέχων στέλεχος -ποιας άλλης- μα της Burisma.

«Αγαπητέ Χάντερ, σε ευχαριστώ που με προσκάλεσες στην DC και μου έδωσες την ευκαιρία να γνωρίσω τον πατέρα σου και να περάσουμε = λίγο χρόνο μαζί», έγραψε ο Ποζάρσκι στις 17 Απριλίου 2015.

«Είναι πραγματικά τιμή και χαρά».

Εκείνη την εποχή, η Burisma πλήρωνε στον Χάντερ  83.333 δολάρια το μήνα ως μέλος του ΔΙΟΣΥ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας όμως Βίκτορ Σόκιν είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός στην  Burisma. Ο Άρτσερ κατέθεσε επίσης ότι οι Ζλοτσέφσκι και Ποζάρσκι ασκούσαν πιέσεις στον Χάντερ Μπάιντεν προκειμένου να πιέσει τον Ποροσένκο να απολύσει τον Σόκιν, όπως και τελικά έγινε, μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία τον Δεκέμβριο του 2015.

Για τις υπηρεσίες του αυτές ο Χάντερ Μπάιντεν πληρώθηκε με 5 εκατ. $ από την Burisma και άλλα 5 εκατ. $ πήγαν στον «μεγάλο» δηλαδή τον Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαιώνει και το έγγραφο του FBI 1023(6) που κατατέθηκε στο Κογκρέσο.

Όπως αναφέρουν οι Ρεπουμπλικάνοι η κατάθεση του Άρτσερ απέδειξε ότι ο Μπάιντεν ο πρεσβύτερος έλεγε ψέματα όταν ανέφερε ότι ποτέ δεν επικοινώνησε με τον γιό του για θέματα που σχετίζονταν με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του.

Όπως συνάγεται και από άλλα στοιχεία η ροή του χρήματος προς την οικογένεια Μπάιντεν από διάφορες οντότητες (Ουκρανία, Κίνα, Καζακστάν,. Ρουμανία κ.α.) ήταν συνεχής και ο Χάντερ Μπάιντεν πουλούσε εκδούλευση λέγοντας πως ο αντιπρόεδρος πατέρας του θα τους βοηθούσε.

Μάλιστα όπως αναφέρουν επιπρόσθετα η εμμονή του Τζο Μπάιντεν με την Ουκρανία έχει τις ρίζες της στην υπόθεση της Burisma. Όσο ο Ζελένσκι βρίσκεται στην εξουσία δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκαλύψεις από την Ουκρανία. Εάν όμως οι Ρώσοι πραγματοποιήσουν προόδους στο πεδίο της μάχης αυτό μπορεί να σημαίνει την πτώση του Β.Ζελένσκι και από εκεί και μετά, με την αλλαγή καθεστώτος στο Κίεβο μπορεί να ανοίξουν στόματα…

Αυτό όμως για την οικογένεια και την υστεροφημία της δεν συζητείται καν ως ενδεχόμενο. Όσο ο Ζελένσκι βρίσκεται επικεφαλής στο Κίεβο, ο Μπάιντεν -θεωρεί- ότι μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

Για αυτό ακριβώς το λόγο  η περίπτωση ο Ντ.Τραμπ να βρεθεί ξανά στο Λευκό Οίκο, δεν εξετάζεται ούτε αυτή  ως ενδεχόμενο από το στενό περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν.

(!)

pronews.gr

(2)

(3)

(4)

(5)