Δεν προχωράει το σενάριο για νέα παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 13% σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό λόγω του υψηλού κόστους που έχει το... μέτρο καθώς φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ.Παρά την πυρκαγιά των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα και την αιμορραγία που προκαλεί στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στο υπουργείο Οικονομικών θέτουν εκτός «ατζέντας» όλες τις κοστοβόρες παρεμβάσεις από τη στιγμή που οι αντοχές στα κρατικά ταμεία είναι άκρως περιορισμένες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η ισορροπία στον προϋπολογισμό και όχι η διεύρυνση των μέτρων στήριξης καθώς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 είναι αδιαπραγμάτευτος και δεν σηκώνει άλλες επί τα χείρω αναθεωρήσεις.
Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες ήταν για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ αλλά ήρθαν οι πλημμύρες στην Θεσσαλία και οι πυρκαγιές στην χώρα νωρίτερα για να ανατρέψουν τον σχεδιασμό.
Δημοσιονομική σταθερότητα
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι νέες παροχές ενίσχυσης του εισοδήματος ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ «έσπασαν» σε δύο χρονιές ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στον τρέχοντα προϋπολογισμό που θα σηκώσει μόνο τα 411 εκατ. ευρώ καθώς το υπόλοιπο ποσό των 613 εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον επόμενο.
Υπό αυτό το πρίσμα στο υπουργείο Οικονομικών κλίνουν στο να αποσύρουν την επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους προηγούμενους επαγγελματικούς κλάδους και για ένα ακόμη εξάμηνο, έως τον Ιούνιο του 2024, σημειώνοντας ότι το μέτρο που εφαρμόστηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν προσωρινό. Η αρχή έγινε με την πανδημία προκειμένου να στηριχθεί η αγορά για να πάρει συνέχεια με το ισχυρό κύμα ανατιμήσεων που σήκωσε η ενεργειακή κρίση.
Πού θα ανέβουν οι τιμές
Αρμόδιοι παράγοντες αφήνουν ανοικτό να υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές καθώς δεν θα είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι με το πρόσχημα της μετάταξης των προϊόντων και των υπηρεσιών στον υψηλότερο συντελεστής θα ανεβάσουν τις τιμές στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια για τις μεταφορές προσώπων αλλά και στους κινηματογράφους, στα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο. Μάλιστα η νέα άνοδος των τιμών από το 2024 θα φανεί στον πληθωρισμό, ο οποίος έχει μπει σε ανοδικό κύκλο φθάνοντας στο 2,7% για το μήνα Αύγουστο από 2,5% τον Ιούλιο και 1,8% τον Ιούνιο επηρεαζόμενος από τις ισχυρές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα καύσιμα.
Έτσι το ευνοϊκό καθεστώς με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 για τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Εστίαση: Στον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
- Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%.
Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή (13%).
- Μεταφορές: Στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
- Πολιτισμός: Τα εισιτήρια στο κινηματογράφο και τα θέατρα θα επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή 13%.
- Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13%.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr