25 Σεπ 2023

Για κακούργημα άλλος ένας «άριστος» του Μητσοτάκη...

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής κατά νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) ασκήθηκε στον «γαλάζιο» πολιτευτή Ανδρέα Τσώκο, όπως αποκαλύπτει το Documento. 

Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), ο... οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Κτηματολογίου, αλλά μόλις τρεις ημέρες μετά παραιτήθηκε επικαλούμενος επαγγελματικό ασυμβίβαστο.

Η κλοπή φέρεται να έγινε από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ τον Δεκέμβριο του 2021 και η αξία «των αφαιρεθέντων αντικειμένων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ». Είναι ακόμη ένα παράδειγμα της «αριστείας» που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα είχε συναντηθεί με τον Ανδρ. Τσώκο προεκλογικά και, παρά το γεγονός ότι διενεργούνταν εισαγγελική έρευνα σε βάρος του, άναψε το «πράσινο φως» για να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα.

Η μήνυση για την κλοπή και η εισαγγελική έρευνα

15 Φεβρουαρίου 2022. Εργαζόμενος της ΕΑΓΜΕ περνά το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μέσω του συνηγόρου του Λουκά Αποστολίδη καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας κλοπή η οποία όπως υποστήριζε είχε σημειωθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ. 

Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 11 Δεκεμβρίου 2021 εργαζόμενος στις κτιριακές εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ στο Ολυμπιακό Χωριό διαπίστωσε τη μεταφορά εξοπλισμού ο οποίος φυλασσόταν στο υπόγειο του κτιρίου. Οι εγκαταστάσεις της ΕΑΓΜΕ παρέμεναν κλειστές με εντολή τής τότε διοίκησης ύστερα από πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί λίγο νωρίτερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2021, στον πρώτο όροφο του κτιρίου.

Ο εργαζόμενος αντιλήφθηκε εργάτες εξωτερικού συνεργείου που δεν είχαν καμία σχέση με την ΕΑΓΜΕ να φορτώνουν με τη βοήθεια γερανού διάφορα αντικείμενα σε φορτηγά. Επρόκειτο για υλικά μεγάλης αξίας, απαραίτητα για το έργο της ΕΑΓΜΕ, όπως ηλεκτρικά πριόνια, βαρούλκο, δεξαμενή καθαρισμού εξαρτημάτων κ.λπ. 

Τα υλικά αυτά ανήκουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και η ΕΑΓΜΕ στην ουσία έχει επιφορτιστεί με τη χρήση και διαχείριση αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή πρόκειται για υλικό που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και προβλέπονται συγκεκριμένες διαδικασίες για τη μεταφορά του. Κατά τη μεταφορά των υλικών παρών στη διαδικασία ήταν ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρ. Τσώκος και κατά πληροφορίες ένας θεατρικός παραγωγός. 

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και διαβίβασε τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε πταισματοδίκη. Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν ως μάρτυρες πάνω από έντεκα πρόσωπα από την πλευρά του μηνυτή.

Τον Μάρτιο του 2023 κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου και ο Ανδρ. Τσώκος. Ηταν η περίοδος που προετοιμα-ζόταν για την κάθοδο στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ.

Τελικά σε βάρος του Ανδρ. Τσώκου ασκήθηκε πρόσφατα ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της διακεκριμένης κλοπής κατά ΝΠΔΔ και σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η υπόθεση έχει πλέον ανατεθεί σε ανακριτή για περαιτέρω έρευνα. Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι εάν ο αρμόδιος ΥΠΕΝ Θεόδωρος Σκυλα-κάκης θα δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για λογαριασμό του δημοσίου, καθώς τα υλικά που φέρεται ότι εκλάπηκαν ανήκουν στο ΥΠΕΝ.

Ο Ανδρ. Τσώκος παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 από τη γενική διεύθυνση της ΕΑΓΜΕ, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του με τη ΝΔ για την Περιφέρεια της Δυτικής Αττικής, ενώ στη γενική διεύθυνση τον διαδέχτηκε το δεξί του χέρι Διονύσης Γκούτης. Ο Τσώκος είναι πρόσωπο που συνδέεται με τον βαθύ κομματικό μηχανισμό της ΝΔ καθώς προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στο υπόλοιπο Αττικής.

Τον Απρίλιο του 2023 ο Ανδρ. Τσώκος συναντήθηκε με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ενώ εξέφραζε τις ευχαριστίες του προσωπικά στον πρωθυπουργό.

«Συνάντησα τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη. Ηθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά για την εμπιστοσύνη του να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα και την ευκαιρία να προσφέρω στην ιδιαίτερή μου πατρίδα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ανδρ. Τσώκος...

Βαγγέλης Τριάντης

documentonews.gr