25 Σεπ 2023

Κεντρικός Τομέας -Δημοσκόπηση Ανοιχτό το αποτέλεσμα του β΄ γύρου για Π. Αττικής, Δ. Αθηναίων (γραφήματα)

 


Προβάδισμα του «γαλάζιου» υποψηφίου Νίκου Χαρδαλιά αλλά με ποσοστό (29,3%) σημαντικά χαμηλότερο από του Γ. Πατούλη το 2019 (35,43%) καταγράφει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr (διεξήχθη από 14 έως 16/9 με 1545 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1236 με την online έρευνα και τα 309 με την τηλεφωνική έρευνα) στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας). Για την είσοδο στο β΄ γύρο δίνουν «μάχη» ο Γ. Ιωακειμίδης (ανεξάρτητος που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ) και ο Γ. Σγουρός (ανεξάρτητος που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι καταγράφουν το ίδιο ποσοστό: 15,7%. Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης με 7,6%, ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 25,1% (1 στους 4 ψηφοφόρους), εκ των οποίων 16,4% απαντούν ΔΓ/ΔΑ και το 8,7% δεν επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους.

Και η συγκεκριμένη δημοσκόπηση και αυτές στην Ανατολική και Δυτική Αττική που προηγήθηκαν καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας οδηγείται σε β΄ γύρο με αντιπάλους τους Ν. Χαρδαλιά από την μία πλευρά και έναν εκ των Γ. Ιωακειμίδη και Γ. Σγουρό από την άλλη, με τον υποψήφιο της ΝΔ να μπαίνει ως φαβορί αλλά, εφόσον υπάρξει συνεργασία των δύο, το τελικό αποτέλεσμα να είναι ανοικτό.

Αναφορικά με τους δήμους:

-Στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, ο Κ. Μπακογιάννης προηγείται αλλά με ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό είχε καταγράψει το 2019 (30,6 έναντι 42,65%), ενώ για την είσοδο στον β΄ γύρο τον πρώτο λόγο έχουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης (11,1%) και του ΚΚΕ Ν. Σοφιανός (9,8%). Υψηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφει (8,3%) και ο καταδικασμένος για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Η. Κασιδιάρης, ενώ ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Χ. Δούκας βρίσκεται στο 5,8%. Και σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι ιδιαίτερα υψηλό (29,1%), εκ των οποίων το 20,6% απαντά ΔΓ/ΔΑ και το 8,5% δεν επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους. Όπως και στην Περιφέρεια Αττικής έτσι και στο δήμο Αθηναίων, ο β΄ γύρος μοιάζει πολύ πιθανός, με τον Κ. Μπακογιάννη να έχει προβάδισμα αλλά να κινδυνεύει από την συσπείρωση των υπόλοιπων ψηφοφόρων, που σε ποσοστό 66,7% δηλώνουν ότι δεν θέλουν να επανεκλεγεί, στα πρόσωπα είτε του Κ. Ζαχαριάδη είτε του Ν. Σοφιανού.

-Στο δήμο Βύρωνα μετά την ενοποίηση των δύο «γαλάζιων» ψηφοδελτίων του 2019 υπό τον Μ. Μπαντή, ο, με αρνητική εικόνα (69,2% ζητούν να μην επανεκλεγεί) προερχόμενος από το ΣΥΡΙΖΑ νυν δήμαρχος Γ. Κατωπόδης μπαίνει με ντεζαβαντάζ στο β΄ γύρο, καθώς υπολείπεται του υποψηφίου της ΝΔ κατά σχεδόν 3% (21,4 έναντι 24,3%). Ωστόσο το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (27.9%: 22,4% ΔΞ/ΔΑ και 5,5% «κανέναν από τους παραπάνω») αφήνει ανοικτό το αποτέλεσμα για το β΄ γύρο.

-Στο δήμο Ηλιούπολης, ο προερχόμενος από την κεντροαριστερά νυν δήμαρχος Γ. Χατζηδάκης καταγράφει 29,4% στον α΄ γύρο και έχοντας διαφορά 15 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο Στ, Ψυρρόπουλο (14,3%) προβάλει ως το φαβορί του β΄ γύρου. Σε αυτό  συνάδει και το γεγονός ότι το ισοζύγιο της ικανοποίησης από το έργο του νυν δημάρχου είναι θετικό (43,1% έναντι 41,5%), με αποτέλεσμα, ελλείψει και κάποιου αξιόμαχου υποψηφίου, να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της απαραίτητης αντισυσπείρωση στον β΄ γύρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ