23 Σεπ 2023

Γιατί μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος… ξεθώριασε η λάμψη του χρηματιστηρίου; - Πικρές αλήθειες μιας ωραιοποιημένης φούσκας

 


Στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα – επίσημα – από τον Καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS…

Για τους έλληνες πολιτικούς της μετριότητας ήταν εθνικός στόχος η αναβάθμιση της.. Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα…
Συνέβη λοιπόν… η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε την λάμψη του…
Προφανώς η επενδυτική βαθμίδα δεν ήταν εθνικός στόχος… ήταν μια πολιτική αρλούμπα… που συχνά οι έλληνες πολιτικοί επικαλούνται… για να θέσουν τα θέματα με όρους πολιτικούς που απέχουν όμως από την πραγματικότητα.

Τι συνέβη;

Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η χρηματιστηριακή αγορά είχε σπεύσει να προεξοφλήσει έως τις 1.350 μονάδες που έφθασε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όταν συνέβη το γεγονός… κυριάρχησε αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση…
Δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση…

Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδίδεται στην Κίνα.
Ορισμένα funds που επενδύουν στην Κίνα πουλούσαν μετοχές και μαζί ρευστοποίησαν θέσεις παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Αυτό συνέβη αλλά σε πολύ ελεγχόμενο βαθμό.

Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι η καταστροφή στην Θεσσαλία που θα φθάσει η ζημιά για την Ελλάδα στα 4-5 δισεκ. ξεθωριάζει την δυναμική στο ΑΕΠ και από 3,5% στόχος μειώνεται στο 2,2% για το 2023… όταν η Γερμανία βρίσκεται στα όρια της τεχνητής ύφεσης.
Ο παράγοντας αυτός έπαιξε ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών αλλά όχι σε τόσο σημαντικό βαθμό.

Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι μια από τις αιτίες είναι ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει τον βηματισμό της.
Η δεύτερη 4ετία Μητσοτάκη είναι γεμάτη λάθη, αν και αυτό είναι γεγονός, εντούτοις η κυβέρνηση δεν αμφισβητείται, η χρηματιστηριακή αγορά αυτό αξιολογεί…

Πολλοί είπαν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ότι τα placement των τραπεζών είναι η αιτία της πρόσφατης πτώσης…
Διαφωνούμε τα placement ειδικά το 20% της Εθνικής, τον Νοέμβριο 2023 δεν θα διαταράξει ουσιωδώς το ελληνικό χρηματιστήριο.
Δηλαδή όταν πέφτει το χρηματιστήριο ευθύνονται τα placement και όταν ανεβαίνει ποιος ευθύνεται... η Μάγια η μέλλισα

Γιατί ξεθώριασε η λάμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου;

Η λάμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου ξεθώριασε γιατί όλο αυτό το κατασκεύασμα από τις 850 στις 1.350 μονάδες και εσχάτως στις 1.217 μονάδες είναι μια φούσκα…

Φούσκα γιατί κανείς δεν είδε ότι ενώ δεν υπάρχει τραπεζική ανάπτυξη δηλαδή πιστωτική επέκταση οι τράπεζες βγάζουν 8 δισεκ. ετησίως σε έντοκα έσοδα.
Το euribor 3 μηνών κοντά στο 4% είναι μια εξωφρενική φούσκα.
Η δίκαιη αποτίμηση του είναι 2,5% οπότε στις αναλύσεις – αποτίμησης των τραπεζών αυτός πρέπει να είναι ο δείκτης αλήθειας, ο δείκτης ρεαλισμού.

Φούσκα γιατί χτίστηκε ένα αφήγημα πάνω στην λογική του ενάρετου κύκλου.
Προφανώς δεν υπάρχει ενάρετος κύκλος.
Ο ενάρετος κύκλος είναι μια πολιτική αρλούμπα…
Με χρέος 404,6 δισεκ. σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών και 48 δισεκ. παροχές δεν έχουμε ενάρετο κύκλο αλλά επάρατο κύκλο…

Φούσκα γιατί η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα είναι άχρηστη.
Ναι καλά διαβάσατε άχρηστη.
Η ΕΚΤ ήδη από το 2021 με το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει εντάξει τα ελληνικά ομόλογα και αγοράσει 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων χωρίς να διαθέτει η Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.
Η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ο πραγματικός δημιουργός του πληθωρισμού δεν θα επανέλθει για τα επόμενα χρόνια – ευτυχώς – οπότε η επενδυτική βαθμίδα είναι σχεδόν άχρηστη.
Θα επαναγοράζει ομόλογα στις λήξεις θα πουν κάποιοι με την επενδυτική βαθμίδα… αλλά το επόμενο ερώτημα είναι μήπως να τελειώνουμε με το πληθωριστικό Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ έχει δύο ρόλους να διασφαλίζει την τραπεζική σταθερότητα σε αυτό πέτυχε και να διασφαλίζει οικονομική σταθερότητα στον τομέα αυτό απέτυχε… η νομισματική πολιτική παραμένει ακραία προβληματική.

Φούσκα γιατί κανείς δεν είδε ότι οι τιμές των μη τραπεζικών μετοχών άρχισαν να προεξοφλούν τα πάντα και να παραγκωνίζουν τα υπαρκτά κακώς κείμενα.
Η περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και για όσους παρακολουθούν τις επιχειρηματικές εξελίξεις αποτυπώνει την σύγχρονη ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.

Οι 950 μονάδες και η πραγματικότητα

Βραχυπρόθεσμα το ελληνικό χρηματιστήριο θα παραμείνει στην ζώνη των 1.200 με 1.300 μονάδων.
Όμως ακόμη ο καθοδικός στόχος των 950 μονάδων σε βάθος λίγων μηνών δεν έχει εγκαταλειφθεί…
Στο ανοδικό σενάριο οι 1.380 μονάδες αποδεικνύεται δύσκολος στόχος…
Η προηγούμενη μας αναφορά ότι η μεγάλη διόρθωση θα ξεκινήσει από τις 1.500 μονάδες έχει οριακά τροποποιηθεί…

www.bankingnews.gr