«Στα ψιλά» πέρασε η προαναγγελία της υποχρεωτικής ασφάλισης για κατοικίες και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για κάτι που ανέφερε αρχικά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και επανέλαβε λίγα..
24ωρα αργότερα και ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θέλει να φέρει και το τέλος των αποζημιώσεων από το κράτος σε φυσικές καταστροφές, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αναγκαστεί να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη (ασχέτως αν και συνήθως οι αποζημιώσεις είναι ψίχουλα).
Βέβαια για πολλές από τις καταστροφές που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει φροντίσει να βρει κάποιον τρόπο για να προστατεύσει τις περιουσίες των ανθρώπων. Μόνο το «112», το οποίο στέλνει διαρκώς μηνύματα στους πολίτες να εκκενώσουν, αφήνοντας πίσω τους όμως κόπους μιας ολόκληρης ζωής.
Οι αποζημιώσεις θα τελειώσουν από την επόμενη χρονιά, όταν και θα γίνουν υποχρεωτικές οι ασφαλίσεις για τις επιχειρήσεις -αρχικά.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΟΙΚ, από το 2024 η υποχρέωση για ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών θα ισχύσει για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει πλημμύρα, σεισμό και πυρκαγιά και να αφορά το κτίριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα. Από 1/1/2024 οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή.
Υπολογίζεται ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσονται περί τις 16.000 επιχειρήσεις- που καλύπτουν ωστόσο το 87% του συνολικού τζίρου- οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ασφαλισμένες καθώς οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν ανώτατο όριο που δεν καλύπτει τέτοιου μεγέθους ζημιές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανοίξει τα χαρτιά της, υποστηρίζοντας ότι η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση περιουσιών θα πρέπει να ισχύει για όλους. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι καιρός να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών από φυσικές καταστροφές.
Η κυβέρνηση, πλέον, εκτιμά ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθούν ζημιές που είναι αδύνατο να καλύψει τόσο ο κρατικός όσο και- στις περισσότερες περιπτώσεις- ο οικογενειακός προϋπολογισμός.