22 Σεπ 2023

Η μετακόμιση Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες, η νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και οι… αδέξιες ισορροπίες

 


Του Μανώλη Κοττάκη

H διαφαινόμενη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αναθαρρήσουν! 

«Λες να αναγκαστεί τώρα ο Κυριάκος να κάνει στροφή προς τα δεξιά και να αναβληθεί η ψήφιση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, για τον οποίο διατυπώνονται σφοδρές αντιρρήσεις από τον κόσμο μας;» με ρώτησε χθες έμπειρος βουλευτής. Τις αντιδράσεις τις γνωρίζω καιρό και φθάνουν μέχρι τις οικογένειες μελών του υπουργικού συμβουλίου. Σύζυγος κορυφαίου υπουργού, πληροφορηθείσα την πρόθεση Μητσοτάκη να νομοθετήσει τον γάμο, απηύθυνε μεταξύ σοβαρού και αστείου την εξής απειλή στον άνδρα της: «Αν τυχόν ψηφίσεις κάτι τέτοιο, να μη γυρίσεις σπίτι!» Οι αντιδράσεις γνωστές, λοιπόν. Οι διαθέσεις του πρωθυπουργικού επιτελείου, όμως, άγνωστες. Δεν μπορώ να τις γνωρίζω ακριβώς για έναν απλό λόγο: ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδύεται μεν τον μεταρρυθμιστή, αλλά, όταν πρόκειται να λάβει μια απόφαση που ενδεχομένως θα του στοιχίσει πολιτικά, μετρά μέχρι λεπτομέρειας τα «συν» και τα «πλην» της. Όταν, για παράδειγμα, κάποιοι τον πίεζαν να ψηφίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» διά της επικυρώσεως των μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια, εκείνος ρώτησε τους Καραμανλή – Σαμαρά. Και όταν εκείνοι τον ενημέρωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν και πως τυχόν επικύρωσή του θα ανοίξει μεγάλη τρύπα στα δεξιά της Ν.Δ., ως ρεαλιστής και ορθολογιστής που είναι ο κύριος Μητσοτάκης ανέστειλε επ’ αόριστον την ψήφισή τους. «Ρίξ’ τα σε μένα και στον Αντώνη!» του είπε εκείνη τη μέρα ο Καραμανλής, ο οποίος με παππού μακεδονομάχο στις Σέρρες και με το βέτο του Βουκουρεστίου στο παλμαρέ του ήταν αδύνατον να ψηφίσει όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και, το κυριότερο, να εγκρίνει συνθήκη που αναγνώριζε «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος». Και για την οποία η Ν.Δ. είχε καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ!

Ψάχνει ισορροπία 

Στην υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός έχει να ισορροπήσει μεταξύ των αντιδράσεων της Εκκλησίας και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, από τη μια, και των αντιλήψεων που έχουν ο ίδιος και το στενό επιτελείο του (Πατέλης, Γιατρομανωλάκης κ.λπ.), από την άλλη. Αλλά και υποσχέσεων που έχει δώσει σε διεθνείς συνομιλητές του. Θρυλείται ότι έχει υποσχεθεί τη νομοθέτηση του γάμου και στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο οποίος έχει παντρευτεί τον καλό του. Η τελική στάθμιση δεν θα γίνει με ιδεολογικά κριτήρια μόνον, αλλά με βάση την ανάλυση κόστους – οφέλους (cost benefit). Και ρόλο στη ζυγαριά θα διαδραματίσει η ευρωπαϊκή του φιλοδοξία, για την οποία, όσο και αν σκίζει τα ιμάτιά του στον Σκάι ο… «φίλος» μου ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου, αποδίδοντας τις πληροφορίες που αποκάλυψα στη φιλία μου με τον Κώστα Καραμανλή (άσχετο), είναι υπαρκτή – υπαρκτότατη. 

Για να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημα αν η Ν.Δ. θα κάνει δεξιά στροφή λόγω Κασσελάκη, πρέπει να αρχίσουμε την ανάλυση από το τέλος της διαδρομής. Τι τη χρειάζεται την έβδομη από το 2016 νίκη ο Κυριάκος; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, σας βεβαιώ, θα… «χρειάζεται» την ήττα για να γυρίσει… ο Τσίπρας. Η ανάλυσή μας δεν αλλάζει: 

Στις Βρυξέλλες 

Ο πρωθυπουργός, ύστερα από επτά χρόνια στην αρχηγία και πέντε χρόνια στην προεδρία της κυβερνήσεως, θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες αν του δοθεί η ευκαιρία. Αν συντρέξουν οι προϋποθέσεις. Τη χρειάζεται τη νίκη, λοιπόν, για να μετακομίσει δόξη και τιμή. Η καμπύλη της φθοράς έχει αρχίσει την κατιούσα διαδρομή, ενώ η ανιούσα πορεία έφθασε στο «πικ» τον Ιούλιο. Και, πάντως, δεν ενθουσιάζεται να απολογείται κάθε τρεις και λίγο στα ολοένα πιο επιθετικά, όσο περνά ο καιρός, μέσα. Άρα, συνυπολογίζοντας και τη στάση της Εκκλησίας στο -δογματικό για αυτήν- θέμα του γάμου (δεν έχει την πολυτέλεια να σιωπήσει), θα μεταθέσει την απόφαση για μετά τις ευρωεκλογές. Για να μετακομίσει στις Βρυξέλλες ο κύριος Μητσοτάκης χρειάζεται και την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ και την ψήφο των πασοκογενών (ο Ανδρέας Λοβέρδος οικοδομεί ήδη πανελλαδικό μηχανισμό με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά) και την ψήφο των συντηρητικών γερόντων. Για αυτό, άλλωστε, αναθεώρησε τη δημοσίως διακηρυχθείσα θέση του περί θεσμοθέτησης της λίστας εξαιτίας των celebrities. Μέχρι τις ευρωεκλογές, λοιπόν, η Ν.Δ. θα είναι Δεξιά. Faux Δεξιά, αλλά Δεξιά. Έστω στα λόγια. Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, το ιερατείο των ΛΟΑΤΚΙ που έχει την έδρα του στο Μέγαρο Μαξίμου θα περάσει στην αντεπίθεση. Και θα απαιτήσει τη νομοθέτηση. Αυτή θα είναι η ώρα της αλήθειας για την ιδεολογική φυσιογνωμία της Ν.Δ. Γιατί τότε θα κριθούν η νομοθέτηση του γάμου με αστικό τύπο και, ταυτόχρονα, το παράγωγο δικαίωμα της τεκνοθεσίας. Και επειδή ακούω ότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο, μια επισήμανση: πρόκειται για το ίδιο ακριβώς θέμα. Δικαίωμα τεκνοθεσίας αποκτάται μόνον αν υπάρχει γάμος. Τεκνοθεσία χωρίς γάμο δεν νοείται όταν μιλούμε για ζεύγος. Ένα είναι το θέμα, λοιπόν. Θα το προσεγγίσουμε όμως σε άλλο σημείωμα, ολιστικά, σε συνάρτηση με τη νέα επετηρίδα των ζώντων οργανισμών, έλλογων και άλογων (άνδρες, γυναίκες, ζώα), και με τη γενικότερη φθίνουσα πορεία του πληθυσμού των ανθρώπων. Όχι μεμονωμένα. Μεμονωμένα βολεύει κάποιους να αποφεύγουν τις απαντήσεις, με χρήση χαζοχαρούμενων τσιτάτων περί της αγάπης και της ισότητας.