Μαθητές με αναπηρία αποκλεισμένοι από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση
Χωρίς σχολικό λεωφορείο είναι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως σήμερα, μεταξύ
άλλων 38 μαθητές τους Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου της Ηλιούπολης.Χωρίς το σύνολο των σχολικών είναι επίσης Πειραματικά και καλλιτεχνικά σχολεία, εξαιτίας των μη έγκαιρων διαγωνισμών από την Περιφέρεια, αλλά την ασυνέπεια ιδιωτικών εταιρειών.
Οι γονείς επισημαίνουν μιλώντας στο tvxs πως οι ιδιωτικές εταιρείες δεσμεύονται σε σχετικό συμβόλαιο με την Περιφέρεια Αττικής για τα δρομολόγια που οφείλουν να εξυπηρετούν από την αρχή της χρονιάς, ωστόσο συχνά αθετούν τις δεσμεύσεις τους, αποσύροντας δρομολόγια.
Καταγγέλλουν μάλιστα, πως ενώ οι εταιρείες μεταφορέων οι οποίες αναδεικνύονται μέσω διαγωνισμού δεν τηρούν τη ρήτρα, η Περιφέρεια δεν τις κηρύσσει έκπτωτες όπως οφείλει σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου, αλλά τις αφήνει να «ξαναχτυπήσουν» δρομολόγια στον επόμενο διαγωνισμό και η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε σχολική χρονιά, με αποτέλεσμα να ψάχνουν λύση οι εργαζόμενοι γονείς.
«Έχω πάει κι έχω παρακολουθήσει διαγωνισμό της Περιφέρειας με τα μάτια μου. Τους μαζεύουν στη Συγγρού στα γραφεία τελευταία στιγμή. Φέτος έγινε ο πρώτος διαγωνισμός Σεπτέμβρη, ενώ θα έπρεπε να γίνει από τον Μάιο. Είναι τρεις εταιρείες όλες κι όλες που κάνουν παιχνίδι. Και στο τέλος καταλήγουμε, να ψάχνουμε τρόπο να μεταφέρουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, γιατί ο ένας οδηγός μας άφησε Σεπτέμβρη, ο άλλος αποσύρθηκε αργότερα, χωρίς καμία επίπτωση για την εταιρεία που έχει δεσμευτεί. Κανονικά η Περιφέρεια πρέπει να επιτρέπει να λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό όσες εταιρείες πληρούν κάποιες προδιαγραφές. Έχει τύχει να μας αφήσει οδηγός Σεπτέμβρη. Δεν πρέπει να εγγυηθεί η εταιρεία ότι έχει καταρχήν οδηγούς; Και αυτή η εταιρεία που μας κρέμασε πέρσι, έλαβε ξανά μέρος στον διαγωνισμό σαν να μην τρέχει τίποτα» λέει μητέρα παιδιού της 3ης γυμνασίου του Πειραματικού Αθηνών.
Προσθέτοντας πως «για να βγουν τα περσινά δρομολόγια, πήρε άδεια από τη δουλειά της μια μητέρα και εγκαταστάθηκε στην Περιφέρεια να χαρτογραφήσει τα δρομολόγια. Ο δε δεύτερος διαγωνισμός, έγινε Μάιο, λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά. Τι να το κάνουμε;».
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κατάσταση αυτή σε γονείς παιδιών με αναπηρία.
«Είναι αδιανόητο να υπάρχουν παιδιά που δέκα μέρες τώρα παραμένουν στο σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια και τις οικογένειες τους. Από το δικό μας σχολείο λείπουν 3 λεωφορεία και τη Δευτέρα ξεκινάει η τρίτη εβδομάδα. Και είναι παιδιά με αναπηρία» λέει στο tvxs ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Αθηνών, Νίκος Καλλίνης.
Ενώ μητέρα παιδιού από το 26ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, προσθέτει μιλώντας στο tvxs, πως η ίδια εταιρεία, δεν εμφάνισε ακόμα δρομολόγια και στο σχολείο των δικών της παιδιών, γιατί οι οδηγοί είναι απασχολημένοι με τους τουρίστες στα νησιά!
«Η ίδια εταιρία αναδείχθηκε και στον διαγωνισμό του 26ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών και δεν εμφάνισε ακόμα δρομολόγια με το πρόσχημα ότι δεν έχει οδηγούς διότι οι οδηγοί της είναι ακόμα στα νησιά και κάνουν tour στους τουρίστες! Στη γειτονιά μου από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι σήμερα κάνω εγώ το σχολικό! Μαζεύω τα παιδάκια επειδή προς το παρόν δεν εργάζομαι και τα πηγαινοφέρνω στο σχολείο μαζί με το δικό μου παιδί» σχολιάζει σχετικά η μητέρα.
«Πέρσι η Περιφέρεια είχε συνάψει συμβόλαιο 3ετές με άλλη εταιρεία, ωστόσο η εταιρεία αποχώρησε και βρήκαν άλλη. Η Περιφέρεια μας λέει ότι έβγαλαν τα περισσότερα δρομολόγια άγονα, δεν βρέθηκε δηλαδή εταιρεία να αναλάβει. Μας είπαν ότι βρήκαν λεωφορεία για δύο δρομολόγια, αλλά ούτε αυτά τα λεωφορεία έχουν εμφανιστεί».
«Ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρίες, δεν εξυπηρετούνται και αναγκάζονται να παραμείνουν εκτός σχολικού πλαισίου. Είναι σκανδαλώδες και ανήθικο το μισό δυναμικό των μαθητών να παραμένει αποκλεισμένο στο σπίτι του. Γονείς σε απόγνωση και μαθητές με τεράστιο συναισθηματικό φόρτο. Μαθητές που στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση!» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Γυμνασίου -Λυκείου Αθηνών, που δημοσιεύεται ολόκληρη παρακάτω.
«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Μαθητές με αναπηρία αποκλεισμένοι από την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση
Ένα σχολείο με ανοιχτές πόρτες, για όλα τα παιδιά, δυστυχώς δεν ισχύει για την περίπτωση 38 μαθητών που φοιτούν στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Ηλιούπολης, σχολείο μαθητών με κυρίως κινητικές αναπηρίες.
Το κουδούνι του σχολείου, δεν ήχησε το ίδιο για όλους τους μαθητές του Ειδικού Σχολείου. Οι μισοί σε πλήθος μαθητές, αποκλείστηκαν από το δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται συχνότατα κατά τη διάρκεια του έτους που συνήθως προκύπτουν από μη έγκαιρες προσλήψεις οδηγών & συνοδών (από την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης), των λεωφορείων που έχουν παραχωρηθεί με δωρεές στο σχολείο και μεταφέρουν τους μαθητές. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους, τις ανάγκες μεταφοράς εξυπηρετεί το Σώμα Ενόπλων Δυνάμεων.
Ήδη αναμένουμε 2 οδηγούς των ενόπλων δυνάμεων για να μας εξυπηρετήσουν. Προβλήματα προκύπτουν πολύ συχνά και από αυτή τη συνθήκη πρόσληψης, καθώς δεν προβλέπονται αναπληρωτές/ αντικαταστάτες στις περιπτώσεις αναρρωτικών/ή και άλλων ειδικών αδειών στις περιπτώσεις συμβασιούχων.
Σε όλο αυτό το δυσμενές τοπίο, έρχεται να προστεθεί το σοβαρότατο πρόβλημα που αφορά σε πολύ γνωστή μεταφορική εταιρεία η οποία αναδείχθηκε μέσω διαγωνισμού και δεσμεύτηκε για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
Η εταιρεία αποδείχθηκε ασυνεπής και μέχρι σήμερα, 10 ημέρες από το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχει δρομολογήσει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού! Τρία (3) σχολικά οχήματα της εταιρίας, δεν έχουν παραδοθεί σύμφωνα με την δέσμευσή τους. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο πλήθος μαθητών με αναπηρίες, δεν εξυπηρετούνται και αναγκάζονται να παραμείνουν εκτός σχολικού πλαισίου.
Είναι σκανδαλώδες και ανήθικο το μισό δυναμικό των μαθητών να παραμένει αποκλεισμένο στο σπίτι του. Γονείς σε απόγνωση και μαθητές με τεράστιο συναισθηματικό φόρτο. Μαθητές που στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση!».
Πηγή: tvxs.gr/Φωτεινή Λαμπρίδη