13 Σεπ 2023

Κατάχρηση εξουσίας και εμπλοκή σε κουλτούρα διαφθοράς. Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ιστορική παραπομπή του Joe Biden


 O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ξεκινήσει έρευνα παραπομπής κατά του Joe Biden, κατηγορώντας τον πρόεδρο για «κατάχρηση εξουσίας και εμπλοκή σε μια «κουλτούρα διαφθοράς» σχετικά με τις εξωτερικές επιχειρηματικές συμφωνίες του γιου του Hunter.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής έχουν αποκαλύψει σοβαρούς και αξιόπιστους ισχυρισμούς για τη συμπεριφορά του προέδρου Biden», είπε συγκεκριμένα ο McCarthy, μιλώντας στο Καπιτώλιο. «Σε συνδυασμό, αυτοί οι ισχυρισμοί δίνουν μια εικόνα μιας κουλτούρας διαφθοράς».

«Πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση και διαφθορά. Και δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι’ αυτό σήμερα δίνω εντολή στην επιτροπή της Βουλής μας να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Joe Biden», τόνισε. «Αυτό το λογικό επόμενο βήμα θα δώσει στις επιτροπές μας την πλήρη εξουσία να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία και τις απαντήσεις για το αμερικανικό κοινό. Αυτό ακριβώς θέλουμε, θέλουμε να έχουμε απαντήσεις».

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τον Biden και την οικογένειά του ότι αποκόμιζαν εκατομμύρια από εταιρείες κελύφη που είχε ιδρύσει ο Hunter Biden όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος. Ο Hunter είχε επιχειρηματικές συμφωνίες με μια ενεργειακή εταιρεία στην Ουκρανία, διέθετε ένα μικρό μερίδιο σε μια εταιρεία ιδιωτικών μετοχών στην Κίνα και έδινε συμβουλές σε έναν Ρουμάνο μεγιστάνα στον τομέα των ακινήτων.

Ο πρόεδρος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον δώδεκα μέλη της οικογένειας Biden θα μπορούσαν να είχαν εμπλακεί σε ένα σχέδιο προκειμένου να επωφεληθούν οικονομικά από το δημόσιο αξίωμα του Joe Biden.

Οι ερευνητές του Σώματος αναμένεται να εκδώσουν κλήσεις προκειμένου να ανοιχτούν τα τραπεζικά αρχεία του προέδρου και της οικογένειάς του. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ισχυρίζεται επίσης ότι ο Biden συμμετείχε σε τουλάχιστον 24 επισκέψεις-συναντήσεις με τους επιχειρηματικούς εταίρους του Hunter και πως είχε αναφερθεί ως «ο μεγάλος τύπος» από τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του Hunter. Επίσης λέει ότι ο Joe Biden χρησιμοποίησε ψευδώνυμα προκειμένου να συζητά τις δραστηριότητές του σχετικά με την Ουκρανία με τον γιο του Hunter κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αντιπρόεδρος.

Η έρευνα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία παραπομπής. Αφορά τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά τις κατηγορίες παραπομπής εναντίον ενός αξιωματούχου στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα τεράστιο κοινοβουλευτικό βήμα με πολλές όμως παγίδες, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειας των μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών και πολλών γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανού κόμματος, οι οποίοι είναι δύσπιστοι για το θέμα, ενώ προκαλούνται τριβές με τον Λευκό Οίκο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. Το Κογκρέσο είναι αντιμέτωπο με την προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, διαφορετικά θα κλείσει.

Ο McCarthy, ωστόσο, δέχθηκε έντονες πιέσεις από τη συντηρητική πτέρυγα του κόμματός του προκειμένου να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, συμπεριλαμβανομένων απειλών από ορισμένους από τους νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να απομακρυνθεί από τη θέση.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ο Biden διέπραξε οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει πει ότι δεν συμμετείχε σε καμία από τις επιχειρηματικές συμφωνίες του Hunter. Ορισμένοι από τους πρώην συνεργάτες του Hunter, ωστόσο, κατέθεσαν ότι ο Joe Biden είχε μιλήσει με τους επιχειρηματικούς συνεργάτες του γιου του, αλλά οι υπερασπιστές του προέδρου λένε ότι ήταν γρήγορες συνομιλίες και απλώς εγκάρδιες, που δεν σχετίζονταν με καμία συμφωνία.

Ο Joe Biden χρησιμοποιούσε επίσης διάφορες ιδιωτικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις οποίες μερικές φορές έστελνε, λάμβανε και προωθούσε κυβερνητική αλληλογραφία σύμφωνα με email που βρέθηκαν στον διαβόητο πλέον φορητό υπολογιστή του Hunter Biden, ο δίσκος του οποίου είχε κλαπεί.

Τα «Robin Ware», «Robert L. Peters» και «JRB ware» ήταν τρία ψευδώνυμα που χρησιμοποιήθηκαν σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αφορούσαν τόσο επίσημες όσο και οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι είναι σύνηθες για δημόσια πρόσωπα να χρησιμοποιούν ψεύτικα ονόματα. Ωστόσο, ο McCarthy κατηγορεί τον Biden ότι εμπλέκεται.

«Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι ο Πρόεδρος συμμετείχε σε πολλαπλές τηλεφωνικές κλήσεις και είχε πολλαπλές αλληλεπιδράσεις και δείπνα, με τους επιχειρηματικούς εταίρους του γιου του», είπε.

Υπολογίζεται ότι ο Hunter συγκέντρωσε 40 εκατομμύρια δολάρια μέσω 20 εταιρειών κελύφη και ψεύτικων λογαριασμών που δημιουργήθηκαν ενώ ο Joe Biden ήταν αντιπρόεδρος, την ίδια στιγμή που ο πρεσβύτερος Biden συμμετείχε στις επαγγελματικές κλήσεις του Hunter και συμμετείχε σε πλούσια δείπνα.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την κίνηση του McCarthy «ακραία πολιτική».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ερευνούν τον Πρόεδρο εδώ και 9 μήνες και δεν έχουν βρει στοιχεία για αδικοπραγία. Το έχουν πει ακόμα και μέλη του κόμματος τους. Ορκίστηκε να διεξαγάγει ψηφοφορία για την έναρξη της παραπομπής, και αποτυγχάνει γιατί δεν έχει υποστήριξη. Αυτή είναι ακραία πολιτική στη χειρότερη της μόρφη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την εποπτεία και τις έρευνες, Ian Sams.

Ο McCarthy δικαιολόγησε την απόφασή του, υποστηρίζοντας ότι η οικογένεια του Biden έτυχε ειδικής μεταχείρισης από την κυβέρνηση: «Έχει φανεί ότι στην οικογένεια του προέδρου έχει προσφερθεί ειδική μεταχείριση από την ίδια την κυβέρνηση -μεταχείριση που διαφορετικά δεν θα λάμβαναν αν δεν είχαν σχέση με τον Πρόεδρο», σημείωσε.

Αν και στην ομιλία του δεν διευκρίνισε πώς οι Μπάιντεν έτυχαν ειδικής μεταχείρισης, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής έχουν ζητήσει αρχεία από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Οικονομικών ως μέρος της έρευνάς τους. Την ίδια στιγμή ο Hunter βρίσκεται υπό έρευνα από ειδικό εισαγγελέα και ελέγχεται από το IRS σχετικά με τους φόρους του.

Ο Hunter Biden έχει αρνηθεί ότι έκανε κάτι κακό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ερευνούν τον πρόεδρο και την οικογένειά του από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο της κάτω βουλής τον Ιανουάριο. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής James Comer, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα από 12 μέλη της οικογένειας Biden που επωφελήθηκαν από την επιρροή που ακούσαν o πρόεδρος και ο Hunter.

Αν και τα περισσότερα ονόματα δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, ο Comer έχει πει ότι στις αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) που εξετάστηκαν από Ρεπουμπλικάνους στο πάνελ διαπιστώθηκε ότι ο αδελφός του προέδρου Jim Biden και η χήρα του γιου του Bo, Hallie Biden, επωφελήθηκαν από εμπορικές συμφωνίες με το εξωτερικό.

Ο Comer έχει κατηγορήσει συγκεκριμένα την Hallie για «διαπραγμάτευση επιρροής» λαμβάνοντας μια πληρωμή 35.000 δολαρίων που συνδέονταν με μια κινεζική εταιρεία. Συγκεκριμένα, στις αναφορές από τις αρχές του τρέχοντος έτους υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η Hallie έλαβε ένα μερίδιο από τα 3 εκατομμύρια δολάρια από την Κίνα που είχαν σταλεί σε έναν συνεργάτη του Hunter Biden, με τον οποίο έβγαινε από το 2016-2019 μετά τον θάνατο του συζύγου της Βο από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ο Λευκός Οίκος, εκείνη την εποχή, είχε βγάλει μια οργισμένη ανακοίνωση κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι ενορχήστρωσαν την «επίθεση» στη Hallie.

Με τη διαδικασία να ξεκινά, μέλη της οικογένειας Biden θα μπορούσαν να συρθούν στην έρευνα παραπομπής. «Γνωρίζουμε ότι τα τραπεζικά αρχεία δείχνουν ότι σχεδόν 20 εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές κατευθύνθηκαν στα μέλη της οικογένειας Biden και συνεργάτες μέσω διαφόρων εταιρειών», δήλωσε ο McCarthy την Τρίτη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής θα συναντηθούν την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών στο Καπιτώλιο και οι δύο πρόεδροι των επιτροπών που ηγούνται των ερευνών για την οικογένεια Biden -ο εκπρόσωπος Jim Jordan της Επιτροπής Δικαιοσύνης και ο Comer- θα παρουσιάσουν τα μέχρι στιγμής ευρήματά τους. Ο Jordan, ο Comer και ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Jason Smith της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων θα ηγηθούν της έρευνας.

«Δεν παίρνω αυτή την απόφαση επιπόλαια», είπε ο McCarthy την Τρίτη. «Θα ενθαρρύνω τον Πρόεδρο και την ομάδα του να συνεργαστούν πλήρως σε αυτήν την έρευνα», πρόσθεσε. «Είμαστε δεσμευμένοι να λάβουμε τις απαντήσεις για το αμερικανικό κοινό. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Θα πάμε όπου μας βγάλουν τα στοιχεία».

https://kourdistoportocali.com/