Τις απόπειρες «απόδρασης» από την Κούβα αποκαλύπτει σήμερα το Politico, με πολλούς μετανάστες να επιλέγουν τη Μόσχα.Αλλά με ένα βαρύ τίμημα: Ως μέρος της συμφωνίας υποδοχής, θα πρέπει να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό και να πολεμήσουν στην Ουκρανία...
Η είδηση των Κουβανών μαχητών στην Ουκρανία κυκλοφόρησε στους παγκόσμιους τίτλους νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Αβάνα ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 17 άτομα για συμμετοχή σε κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων που στρατολογούσε νεαρούς άνδρες για να πολεμήσουν για τη Ρωσία.
Η είδηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με την έκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο συμμάχων του Ψυχρού Πολέμου και κατά πόσον άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές στην υποστήριξη της Αβάνας στη ρωσική εισβολή, αναφέρει το Politico.
Οι συνομιλίες με ανθρώπους στην Κούβα και τη Ρωσία αποκαλύπτουν μια διαφορετική όψη της ιστορίας: απελπισμένων νεαρών ανδρών που βλέπουν τη στράτευση στον ρωσικό στρατό ως την καλύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή — ακόμα κι αν δεν φαίνεται να ξέρουν όλοι τι κατάσταση θα αντιμετωπίσουν, αναφέρει το Politico.
Σύμμαχοι του Ψυχρού Πολέμου
Μέχρι πρόσφατα, η Αβάνα - αν και τυπικά ουδέτερη για την Ουκρανία - δεν έκρυβε ότι συμπαρατάχθηκε με τη Μόσχα σε αυτό που αποκαλούσε ως σύγκρουσή της με την «αυτοκρατορία των Γιάνκι».
Το καθεστώς Κάστρο εξαρτάται από τη Ρωσία για φθηνά καύσιμα και άλλη βοήθεια.
Αλλά σε αντίθεση με τη Βόρεια Κορέα, για παράδειγμα, δεν έχει πολλά να προσφέρει σε αντάλλαγμα εκτός από τη διπλωματική πίστη.
Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει ότι, τηρώντας τη σοβιετική παράδοση, η Κούβα θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει τη Μόσχα.
Επισημαίνουν μια επίσκεψη στη Λευκορωσία τον Μάιο του στρατιωτικού ακόλουθου της Κούβας, όπου η «εκπαίδευση του κουβανικού στρατιωτικού προσωπικού» ήταν στην κορυφή της ατζέντας, και ένα ταξίδι στη Μόσχα του υπουργού Άμυνας της Κούβας αρκετές εβδομάδες αργότερα για να συζητήσει «μια σειρά τεχνικών στρατιωτικών έργων.
Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση ανάμειξη.
Αλλαγή στάσης
Η καταστολή του δικτύου στρατολόγησης από την Αβάνα ακολούθησε τη δημοσίευση μιας συνέντευξης στο YouTube στα τέλη Αυγούστου, στην οποία δύο 19χρονοι Κουβανοί ισχυρίστηκαν ότι είχαν παρασυρθεί στη Ρωσία για επικερδείς κατασκευαστικές εργασίες, μόνο για να τους στείλουν στα χαρακώματα στην Ουκρανία.
Είπαν ότι υπέστησαν ξυλοδαρμούς, κλάπηκαν τα χρήματά τους και κρατούνταν αιχμάλωτοι.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας δεσμεύτηκε να ενεργήσει «δυναμικά» ενάντια στις προσπάθειες να δελεάσουν τους Κουβανούς να συμμετάσχουν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, προσθέτοντας: «Η Κούβα δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Η αλλαγή του τόνου στην Αβάνα υποδηλώνει ότι η στρατολόγηση Κουβανών μέσω ανεπίσημων backchannel έχει «περάσει την κόκκινη γραμμή», δήλωσε ο Christopher Sabatini, ανώτερος συνεργάτης για τη Λατινική Αμερική στο Chatham House.
«Η Κούβα και η Σοβιετική Ένωση πολέμησαν δίπλα δίπλα στην Αγκόλα και σε άλλα μέρη, αλλά για ιδεολογικούς λόγους», είπε.
«Τώρα συνοψίζεται στους πιο άσχημους όρους, δίνοντάς του μια συναλλακτική ποιότητα που έρχεται σε αντίθεση με τη φιλία δεκαετιών».
Τον Νοέμβριο του 2022, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο προσφέρει ταχεία πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς που υπέγραψαν ως συμβασιούχοι στρατιώτες.
Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς ξένοι πολίτες έχουν ενταχθεί όμως στις τάξεις της Ρωσίας.
Συμμετοχή στην 106η
Για τους περισσότερους Κουβανούς με τους οποίους μίλησε το POLITICO, η εμπλοκή τους με τον ρωσικό στρατό ξεκίνησε στα τέλη του 2022, όταν κάποιος που χρησιμοποιούσε το όνομα Elena Shuvalova άρχισε να δημοσιεύει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στοχεύοντας Κουβανούς που ήθελαν να πάνε στο εξωτερικό ή στη Ρωσία.
Μια ανάρτηση έδειχνε μια γυναίκα με μακριά φούστα μπροστά από ένα αυτοκίνητο διακοσμημένο με μια κουβανική σημαία και ένα "Z", το σύμβολο της Ρωσίας υπέρ του πολέμου.
Στο συνοδευτικό κείμενο, η Shuvalova πρόσφερε μονοετές συμβόλαιο με τον ρωσικό στρατό, «βοήθεια» με τις απαιτούμενες γλωσσικές εξετάσεις και ιατρικές εξετάσεις και «εξπρές νομιμοποίηση εντός δύο ημερών».
Η αμοιβή συνίστατο σε ένα εφάπαξ 195.000 ρουβλίων (περίπου 2.000 δολ.) ακολουθούμενο από μηνιαίο μισθό 204.000 ρούβλια (2.100 $δολ).
Συγκριτικά, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κούβας το 2020 ήταν 9.500 δολ. ετησίως.
Από τους τέσσερις νεοσυλλέκτους επί του παρόντος στη Ρωσία που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους με το POLITICO, τρεις είπαν ότι είχαν μεταφερθεί από την Κούβα αυτό το καλοκαίρι.
Ενώ ήξεραν ότι θα απασχολούνταν από τον ρωσικό στρατό, τους καθησύχασαν ότι θα εργάζονταν μακριά από την πρώτη γραμμή ως οδηγοί ή εργάτες κατασκευών.
Επειδή θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για συμμετοχή σε μια ομάδα μισθοφόρων στην Κούβα ή για προδοσία ή κατασκοπεία στη Ρωσία επειδή μίλησαν με έναν δημοσιογράφο, το POLITICO άλλαξε τα ονόματα των νεοσύλλεκτων που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία.
Καθένας από αυτούς είπε ότι τους μετέφεραν από το Βαραδέρο μαζί με αρκετές δεκάδες άλλους άνδρες.
Είπαν ότι τα διαβατήριά τους δεν είχαν σφραγίδα κατά την αναχώρηση και ότι κατά την είσοδό τους στη Ρωσία οι κάρτες μετανάστευσης σημείωναν ως «τουρισμός» ως σκοπό διαμονής τους.
Κατά την προσγείωση στο αεροδρόμιο Sheremetyevo της Μόσχας, οι νεοσύλλεκτοι συναντήθηκαν με μια γυναίκα που παρουσιάστηκε ως Νταϊάνα, η οποία είπε ότι ήταν Κουβανή με ρωσικούς δεσμούς.
Στη συνέχεια τους φόρτωσαν σε ένα λεωφορείο και τους μετέφεραν σε αυτό που ένας νεοσύλλεκτος περιέγραψε ως «ένα άδειο σχολικό κτίριο» κοντά στο Ριαζάν, μια πόλη στη δυτική Ρωσία 200 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.
Εκεί, υποβλήθηκαν σε έναν πρόχειρο ιατρικό έλεγχο και υπέστησαν μια μεγάλη γραφειοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής σύμβασης με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Ένας νεοσύλλεκτος είπε ότι μια ισπανική έκδοση του κειμένου ήταν διαθέσιμη σε όσους το ζήτησαν συγκεκριμένα, αλλά άλλοι είπαν ότι ένας μεταφραστής απλώς συνόψισε το περιεχόμενό του προφορικά.
Οι νεοσύλλεκτοι είπαν ότι ορισμένοι από τους νεοαφιχθέντες παρέμειναν πίσω σε μια στρατιωτική μονάδα στο Ryazan.
Αλλά οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στην 106η Αερομεταφερόμενη Φρουρά, μια μεραρχία που εδρεύει στην πόλη Τούλα κοντά στη Μόσχα, η οποία έχει αναπτυχθεί σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες στην Ουκρανία.
Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η 106η είχε σε μεγάλο βαθμό «μετατραπεί σε λίπασμα» στις πρώτες ημέρες της εισβολής όταν προσπάθησε να καταλάβει το Κίεβο.
Τους τελευταίους μήνες, έχει σταθμεύσει γύρω από το Soledar και το Bakhmut, hotspots στην ανατολική Ουκρανία.
«Όταν μας έδωσαν τη στολή και μας είπαν να πάμε τρένο, συνειδητοποίησα ότι δεν αφορούσε καθόλου την κατασκευή», είπε ένας νεοσύλλεκτος.
Ένας νομικός σύμβουλος που είναι γνωστός στην κουβανική κοινότητα της Ρωσίας είπε στο POLITICO ότι έχει στείλει το ίδιο σκληρό μήνυμα σε δεκάδες Κουβανούς νεοσύλλεκτους που του ζήτησαν βοήθεια: «Αφού υπογράψεις τη σύμβαση, η απόσυρση ισοδυναμεί με προδοσία».
www.bankingnews.gr