Αγρότες που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Λάρισα, έβγαλαν τα τρακτέρ τους στον δρόμο και συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Πλατυκάμπου, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), Ρίζος Μαρούδας, τόνισε: «Σήμερα είναι η αρχή των κινητοποιήσεων των αγροτών που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία. Πέρασαν 20 μέρες και μέχρι τώρα έχουμε μόνο υποσχέσεις και τίποτα άλλο, ούτε καν προκαταβολές. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή μας 250.000 στρέμματα βρίσκονται κάτω από τα νερά και η φετινή και η επόμενη χρονιά είναι χαμένες».
Την κινητοποίηση οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αγροτών αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση πως: «Οι πλημμύρες που έχουν πλήξει τα χωριά και τα χωράφια μας, δυο φορές σε διάστημα 3 εβδομάδων, οδήγησαν σε ασύλληπτη καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ζωή μας, όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Δίνουμε αγώνα επιβίωσης να παραμείνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας, τις επιχειρήσεις μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, επιχειρηματιών και ταυτόχρονα μέριμνα και χρονοδιάγραμμα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Αναδείχνονται οι ευθύνες του κράτους που δεν έχει υποδομές και σχέδιο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας. Για την απουσία του κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή.
Η πρωτοφανής συμμετοχή των αγροτών και γενικότερα των πληγέντων στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνει το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η περιοχή αλλά και της αποφασιστικότητας για διεκδίκηση και ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.
Ξεκινάμε ένα ανυποχώρητο αγώνα και εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να επιβάλλουμε λύσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων μας με άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την ολοσχερή καταστροφή χωριών, χωραφιών, εξοπλισμού, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το μόνο που έχουμε ακούσει είναι υποσχέσεις για στήριξη και αποζημιώσεις αλλά δεν έχουμε δει ουσιαστική βοήθεια και στήριξη από το κράτος, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και σχέδιο αποκατάστασης της καταστροφής.
Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.
Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.
Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος».
Πηγή: onlarissa.gr