Επικίνδυνη η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα», σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων εδώ και πολύ καιρό. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση το υπουργείο Υγείας αντέδρασε σήμερα με τον... Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει εντολή να παυθεί η διοίκηση από τα καθήκοντά της.
Ο... υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλου, πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία στους χώρους της Ψυχιατρικής Κλινικής, ύστερα από ακόμα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που μετέδωσε την «κραυγή» αγωνίας των εργαζομένων.
«Στο Ψυχιατρικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου "Αγία Όλγα" υπάρχουν εικόνες που μας προσβάλλουν» δήλωσε ο υφυπουργός ισχυριζόμενος ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα ηγεσία του υπουργείου, όπως και η προηγούμενη, ελέγχθη από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ενώπιον όλων των διοικητών των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας.
«Πρώτιστο μέλημα κάθε διοίκησης θα είναι η διατήρηση των όρων υγιεινής, αλλά και αξιοπρέπειας, όχι μόνο στα χειρουργεία και τα εργαστήρια, αλλά κατά κύριο λόγο στους χώρους νοσηλείας και στους χώρους προσωπικής υγιεινής. Γεγονός που σημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση εδώ είναι απαράδεκτη» είπε για να παραδεχτεί ότι «όλα αυτά δεν δικαιολογούν τη σημερινή κατάσταση και αυτό είναι απολύτως βέβαιο».
Το υπ. Υγείας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.
«Έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης» αναφέρει το υπουργείο.
«Κόλαφος» οι καταγγελίες των εργαζομένων
Ωστόσο, ο γιατρός του νοσοκομείου Αλονισιώτης Θεοδωρής καταρρίπτει το παραπάνω αφήγημα τονίζοντας ότι η κατάσταση ήταν πάρα πολλά χρόνια γνωστή τόσο στη διοίκηση όσο και στο υπουργείο Υγείας. «Είχε έρθει πριν τρία χρόνια στο νοσοκομείο και μας είχε υποσχεθεί ποσό από τη χρηματοδότηση για τα ψυχιατρικά νοσοκομεία αλλά δεν είδαμε ποτέ τίποτα». «Ασθενείς χρειάζονται να έχουν χώρους φιλοξενίας συγκεκριμένους για να μπορεί μαζί με τη θεραπεία να βοηθήσει ο χώρος που κοιμούνται, ο χώρος που κινούνται, για μπορούν να βγουν από εδώ, να πάρουν το εξιτήριό τους» σημείωσε.
Νωρίτερα, η πρόεδρος των εργαζομένων, Δώρα Κούνιν, εξήγησε πως δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο συντήρησης του κτιρίου. «Ήταν ένα κτίριο κόσμημα. Από το 1999 δεν έχει μπει ούτε καρφίτσα. Αυτή τη στιγμή το κτίριο είναι επισφαλές και για ασθενείς και για εργαζομένους. Οι τοίχοι πέφτουν, το νερό πέφτει μέσα, όλα είναι σε χάλια κατάσταση, δεν γίνεται άλλο. Κάθε φορά που εφημερεύουμε, περιμένουμε ότι κάτι θα γίνει. Δεν γίνεται άλλο, κάτι πρέπει να αλλάξει. Οι ψυχιατρικά ασθενείς, είναι ασθενείς όπως όλοι άλλοι. Δεν είναι πολίτες άλλου Θεού» ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων».
Στο ίδιο κανάλι ο νοσηλευτής και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Αβραμίδης Δημήτρης, ανέφερε ότι η διοίκηση έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχει μία μελέτη, η οποία έχει πάει στο υπουργείο, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. «Η κλινική εκπέμπει SOS, και πέρα από την ψυχιατρική συστεγάζεται και το αρχείο του νοσοκομείου. Η κατάσταση είναι τραγική πρώτα για τους ασθενείς και μετά για τους υπόλοιπους… Αυτή τη στιγμή έχουμε 20 ασθενείς οι οποίοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτές τις τουαλέτες που βλέπετε» πρόσθεσε.