20 Οκτ 2023

Η ακρίβεια φουσκώνει τον παρά (των άλλων)...

Το σουπερμάρκετ είναι η συνεκδοχή της όλης αγοράς. Κάθε πολίτης, κάθε καταναλωτής, κάθε νοικοκυριό προσφεύγουν τακτικά, αν όχι καθημερινά, στις υπηρεσίες του. Ο τζίρος του είναι ένα μέτρο των αναγκών, των επιθυμιών και της αγοραστικής μας ικανότητας.

Το σουπερμάρκετ είναι η... μεγάλη τροφός της κοινωνίας. Κάθε κοινωνίας. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της βασικής κατανάλωσης, αυτής που ικανοποιεί την πείνα, τη δίψα και τη συντήρηση κάθε σπιτιού, περνάει από τα ράφια του σουπερμάρκετ, πλούσιοι και φτωχοί περνούν από τα ταμεία του.

Ωστόσο, η κατανάλωση της πλειονότητας των φτωχών και της μειοψηφίας των πλουσίων δεν είναι η ίδια. Οι δεύτεροι έχουν πολλά εναλλακτικά δίκτυα διοχέτευσης του πλούτου τους και ικανοποίησης των πιο πολυτελών επιθυμιών τους.

Αντίθετα, η κατανάλωση των φτωχών και των μικρομεσαίων εισοδημάτων περνάει κυρίως μέσα από το σουπερμάρκετ. Δευτερευόντως και από τις λαϊκές αγορές και τα λιγοστά μπακάλικα ή μινι-μάρκετ. Επομένως, οι διακυμάνσεις και αυξομειώσεις των τζίρων των σουπερμάρκετ κάτι μας δείχνουν για τις καταναλωτικές συνήθειες της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Ο τζίρος των σουπερμάρκετ όλης της χώρας απογειώνεται σε επίπεδα-ρεκόρ, 5,9 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του έτους. Αλλά αυτό κάθε άλλο παρά δείκτης ευμάρειας και ευημερίας είναι. Είναι πρωτίστως δείκτης της ακρίβειας, των μεγάλων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, τρόφιμα και είδη σπιτιού, που απομυζούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος των φτωχότερων αλλά και των μεσαίων νοικοκυριών.

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά εδώ γίνεται κυριολεξία το ρητό «η φτήνια τρώει τον παρά», αν και μιλάμε για το αντίθετό της, την ακρίβεια. Οι ανατιμήσεις στα ταπεινά αγαθά καθημερινής κατανάλωσης -στο λάδι, το γάλα, το ψωμί, τα νωπά προϊόντα- καθιστούν την Ελλάδα μια από τις ακριβότερες χώρες στην Ε.Ε., αν και έχει έναν από τους χαμηλότερους ονομαστικούς πληθωρισμούς. Γιατί σημασία δεν έχει το πόσο κοστίζει το «καλάθι του νοικοκυριού». Αλλά το πόσο γεμίζει με βάση το πραγματικό εισόδημά του, έστω και με τα φτηνότερα προϊόντα «ετικέτας».

Και σε αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την άρνησή να ενισχύσει πραγματικά τα εισοδήματα, να μειώσει τον ΦΠΑ σε ζωτικά αγαθά και να ελέγξει στοιχειωδώς το κερδοσκοπικό πάρτι στην αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών, διεκδικεί πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Φουσκώνοντας τον τζίρο του λιανεμπορίου και... ελαφρώνοντας τις τσέπες των νοικοκυριών...

efsyn.gr