14 Οκτ 2023

Γιώργος Φίλης για σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς: Πιο πιθανό το εφιαλτικό σενάριο της γενικότερης ανάφλεξης

 


Πιο κοντά στο εφιαλτικό σενάριο της γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον Αραβικό κόσμο, την ώρα που ο Δυτικός κόσμος έχει ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, βρισκόμαστε σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής Γιώργο Φίλη.

Όπως επεσήμανε στον star fm και την εκπομπή Ήρθε η Ώρα», η διαφορά με τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, είναι ότι εκεί η κατάσταση δείχνει ελεγχόμενη, σε αντίθεση με τη Μέση Ανατολή που είναι ένα «καζάνι» που βράζει και εμπλέκει μια πυρηνική δύναμη το Ισραήλ και μια εν υπνώσει πυρηνική δύναμη το Ιράν, που μπορεί να επιφέρει «αποκαλυπτικές» καταστάσεις. Επίσης ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός, αφού θα συνδράμει στον ανεφοδιασμό των πλοίων που έχουν καταφτάσει στη Μεσόγειο, για αυτό σύμφωνα με τον κ.Φίλη, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ναι μεν στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά όχι εχθρικοί απέναντι στην Παλαιστίνη και το λαό της.

Επιπλέον, λόγω του ύποπτου ρόλου της Τουρκίας που προσπαθεί να φανεί ως ο εκπρόσωπος όλων των μουσουλμάνων, σε καμία περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να βιαστεί στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών θεμάτων. @gfilis